Kategori: Periodontal Cerrahi

ağız yarası

Ağız Yarası Nedir? Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Ağız yarası sık karşılaşılan problemler arasında yer alıyor. Yutkunma, çiğneme hatta konuşma sırasında bile çeşitli sıkıntılara neden olduğundan hastalar için zorlayıcı bir durumdur. Kimi zaman bu yaralar kendiliğinden iyileşebiliyor. Ancak kimi zaman da iltihaplanma meydana geliyor ve aft olarak adlandırılan bir boyut kazanabiliyor. Aft, çoğu zaman ağrıya da neden oluyor. Bu gibi durumlarda mutlaka tedavi uygulanması gerekiyor. Bu arada sürekli olarak tekrarlayan ağız yaralarının bazı hastalıkların habercisi de olabildiğini unutmamak gerekir. Ağızda yaranın olması durumunda nasıl bir tedavi uygulandığına, bu yaraların nedenlerine ve merak edilen diğer konulara da değineceğiz. Ancak öncesinde nasıl oluştuğu konusunu ele alalım.

Ağız Yarası Nasıl Oluşur?

Genel olarak ağız yarası ağız içerisindeki mukozal hasarlardır. Damak, dil, dil altı, diş etleri ya da yanakların iç kısımlarında meydana gelebilir. Kimi zaman bakteriyel enfeksiyonlar ya da sert gıdaların çiğnenmesine bağlı olarak ortaya çıkarken kimi zaman da virüs ya da uçuk gibi nedenlerle oluşabiliyor. Dolayısıyla iç faktörler ya da dış faktörler bu yaraların meydana gelmesine yol açıyor. Kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülen yaralar, şayet birkaç gün içerisinde iyileşmiyorsa ya da daha da kötüye giden bir tablo söz konusuysa bu durumda mutlaka nedeninin araştırılması gerekir.

Ağız Yarası Belirtileri Nelerdir?

ağız yarası belirtileri

Öncelikle ağız yarası probleminin çoğu zaman 1 ile 2 gün içerisinde ortaya çıktığını ve çoğunlukla birkaç gün içerisinde de iyileştiğini söyleyebiliriz. Bu süreçte görülen belirtilere ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Ağız içerisinde özellikle yaranın olduğu bölgede kızarıklık
  • Yara bölgesinde iltihaplanma
  • Hafif şişkinlik
  • Yaranın olduğu bölgede ve çevresinde hassasiyet
  • Boğazda ya da yaranın olduğu bölgede ağrı
  • Beslenme sırasında güçlük çekme ve iştahsızlık
  • Yara bölgesinde batma hissi
  • Dişlerin fırçalanması sırasında acı hissetme
  • Yüksek ateş

Elbette bu belirtilerin tümü her zaman görülmez. Örneğin bu yara virüs ya da bakteri kaynaklı değilse, iltihaplana meydana gelmemişse bu durumda yüksek vücut ateşi de çoğunlukla olmaz. Yaranın nerede meydana geldiğine bağlı olarak yukarıda sıraladığımız şikayetler de değişkenlik gösterebilir.

Ağız Yarası Nedenleri Nelerdir?

Genellikle ağız yarası konusunda fiziksel unsurlardan ya da mikroorganizmalardan söz edilir. Oysa bu yaralar psikolojik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Ağır stres, üzüntü, aşırı kaygı gibi psikolojik unsurların da yaralara neden olabildiğini söyleyebiliriz. Çoğunlukla psikolojik unsurlardan kaynaklanan bu yaralar da birkaç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar. Bunun dışında ağız yarası nedenlerine dair şu hususlardan söz edebiliriz:

  • Bazı genetik hastalıklar
  • Sistemik hastalıklar
  • Vücudun vitamin ya da mineral eksikliği
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk gıdaların tüketilmesi
  • Bazı gıdalara ya da ilaçlara vücudun alerjik reaksiyon göstermesi
  • Vücudun hormonal dengesinde değişimler olması
  • Alkollü içeceklerin tüketimi
  • Asitli içeceklerin tüketimi
  • Ağız temizliğinin ihmal edilmesi
  • Tütün ürünleri kullanımı
  • Kimyasal içerikli ürünlerin ağız ile teması
  • Kalitesiz ağız bakım ürünlerinin kullanımı
  • Dişlerdeki ya da diş etlerindeki bazı yapısal problemler
  • Vücudun bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Bakteri ya da virüsler
  • Sert gıdaların çiğnenmesi ya da ısırılması

Ağız Yarası Tanısı Nasıl Konulur?

ağız yarası tanısı

Yapılan basit bir muayene ağız yarası tanısı konması için yeterli olabiliyor. Hatta hastaların kendileri bile bu yaraları ayna yardımı ile görebilir. Sadece ağzın arka bölümünde olan yaraların hasta tarafından görülmesi daha zor olabilir. Yaranın damaklarda yahut boğaza yakın bir bölgede olması durumunda diş hekimi tarafından çeşitli tıbbi aparatlar ile görülmesi mümkün olabiliyor. Dolayısıyla tanı konması için hastaya tetkikler yapılmasına ya da çok ileri muayenelere ihtiyaç duyulmuyor.

Önemli olan birkaç gün içerisinde iyileşmeyen, daha geniş bölgelere yayılan ağız yaralarının hastalar tarafından ciddiye alınmalısıdır. Çünkü bu durumda mutlaka yaranın incelenmesi, tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir. Yara, son derece küçük bir alanda mevcut olsa bile aşırı düzeyde ağrıya sebebiyet vermesi durumunda da zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulmasında fayda olacaktır. Bu sayede yaranın hem boyutu hem de ne tür bir yara olduğu dikkate alınarak hasta için en uygun tedavi yöntemi belirlenerek uygulanır.

Bununla birlikte yaranın neden meydana geldiğinin de belirlenmesi gerekir. Zira tedavide dikkate alınan unsurlardan biri de yaranın nedenidir. Sadece gerekli görülmesi durumunda ağız içerisinden kültür alınması ve laboratuvar ortamında incelenmesi gerekir. Özellikle virüs kaynaklı yara olduğu şüphesi durumunda test yapılması gerekir. Bu test sonucuna göre antiviral ya da antibiyotik ilaç kullanımına da ihtiyaç olabilir.

Bilginiz olsun –> Diş fırçalama teknikleri

Ağız Yarası Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastada ağız yarası bulunması durumunda en önemli unsur yaranın nedenidir. Aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerin tüketilmesi gibi nedenlerden kaynaklanan yaralar çoğu zaman kendiliğinden geçer ve tedaviye de gerek duyulmaz. Ancak daha önce de değindiğimiz gibi bakteriler, virüsler de yaralara neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda hastanın bir süre ilaç kullanması gerekecektir. İlaç tedavisi ise kısa zamanda yanıt alınabilir ve vücudun bakteri yahut virüsten temizlenmesi ile birlikte yarada da iyileşme başlar. Mukozal dokudaki iyileşmenin de çok uzun sürmediğini söyleyebiliriz.

Tedavi çoğunlukla ilaç kullanımı şeklindedir. Aynı zamanda hastayı rahatlatmaya yönelik gargara kullanımı gibi yöntemler de diş hekiminiz tarafından önerilebilir. Ancak burada önemli bir husustan da söz etmek gerekiyor. Şayet yaraya neden olan diş ya da diş etlerindeki yapısal sorunlarsa bu durumda ilaç tedavisi ile başarı elde edilemez. Bu gibi durumlarda daha farklı tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesine ihtiyaç olabilir.

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Kişinin ağız yarası nedeniyle ağız ve diş temizliğini asla ihmal etmemesi gerekiyor. Çoğu zaman yara kaynaklı olarak hassasiyet ve acı hissi olabilir. Bu durum kişinin diş fırçalamayı ihmal etmesi gibi sonuçlar doğurabiliyor. Ancak yaranın daha kısa sürede iyileşmesi için ağız temizliğinin de düzenli olarak yapılması gerekir. Bununla birlikte tuzlu su ile gargara yapılması da tercih edilebilir. Bir bardak oda ısısında olan suya bir tatlı kaşığı tuz eklenerek karıştırılabilir. Sonrasında bu su ile gargara yapılabilir. Tuzlu su ile gargara hastaları bir hayli rahatlatır.

İlginizi çekebilir –> Diş taşı oluşumu

Ağız Yarası Çeşitleri Nelerdir?

ağız yarası çeşitleri

Genel olarak ağız yarası çeşitleri şöyledir:

Aft

Çoğunlukla yaranın üst tarafı beyaz renkte olur. Ağzın iç kısmında olur ve sıklıkla yer değiştirebilir. Genellikle dudaklarda görülmüyor olsa da ağzın pek çok farklı yerinde aft çıkabilir.

Uçuk

Uçuklar çoğunlukla dudak çevresinde görülür ve kimi zaman ağız içerisine doğru da ilerler. İçi sıvı dolu su kabarcığı şekline görülür. Uçuğun en yaygın iki nedeni stres ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır.

Pamukçuk

Mantar türü bir ağız yarasıdır. Bebeklerde, yaşlılarda ve çıkarılabilir protez diş kullananlarda daha sık görülür.

Eritroplaki

Çoğunlukla kırmızı renkte olur. Yarada kabarık bir görünüm meydana gelmez. Acı veren ağız yaralarından biridir.

Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Diğer makalemiz –> Gingivektomi

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    diş fırçalama teknikleri

    Diş Fırçalama Teknikleri ve Yöntemleri Nelerdir?

    Diş fırçalama teknikleri ağız ve diş sağlığını korumak adına herkesin bilmesi gereken hususlardan biridir. Ağız ve diş sağlığının korunmasında temel unsur diş fırçalamaktır ve dişlerin doğru şekilde fırçalanması, diş çürükleri başta olmak üzere çok sayıda farklı diş problemini önleyebilir. Diş yüzeyinde meydana gelen bakteri plakları ve gıda parçacıkları, zamanla hem dişlerde hem de diş etlerinde hasara neden olur. Diş çürümeleri e diş eti hastalıklarının en yaygın nedeni bakteri plaklarıdır.

    Read more

    diş taşı

    Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir? Engellenir?

    Diş taşı dişlerin düzenli olarak plak oluşuma maruz kalmasıyla meydana gelir. Mikro bakteriyel boyutta olan gıda parçacıkları diş yüzeyinde ve diş aralarında birikmeye başlar. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması ise zamanla diş taşlarının oluşumuna sebebiyet verir.

    Diş yüzeylerinde oluşabildiği gibi diş eti çizgisinin hemen altında da oluşabilen tartar diş eti hastalıklarına neden olabilir. Aynı zamanda diş çürüklerine de yol açabildiği için önem verilmesi gereken oluşumlardan biridir. Genel olarak diş taşı oluşumunun belirtilerine değineceğiz ve nasıl önlenebileceği konusunu da ele alacağız. Ancak öncesinde, çok sayıda kişinin ortak problemi haline gelen tartarı daha yakından inceleyelim.

    Read more

    gingivektomi

    Gingivektomi Nedir? Nasıl Yapılır? Fiyatları Ne Kadar?

    Gingivektomi son yıllarda daha fazla tercih edilen bir işlem haline geldi. En genel şekli ile bu işlemin diş boyu uzatılması olarak açıklanabileceğini belirtelim. Diş eti hastalıklarının tedavisinde de kullanılan bu yöntemde diş eti dokusu cerrahi müdahale ile uzaklaştırılıyor. Diş çevresinde mevcut olan sağlıklı diş eti dokularının şekillendirilmesi ile estetik açıdan çok daha güzel bir gülüş yakalamak mümkün olabiliyor. Diş çevresindeki dokular ve diş eti hastalıkları alanlarında uzman olan periodondistler tarafından gerçekleştirilen işlem, estetik kaygıların giderilmesini de sağlıyor.

    Read more

    diş eti hastalıkları

    Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Önlenir?

    Diş eti hastalıkları en az diş çürükleri kadar diş kaybına neden olabilen önemli rahatsızlıklardır. Erken dönemde tedaviye alınmayan diş çürükleri diş kaybı sonucunu doğurabiliyor. Ancak diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıkların da böyle bir tablonun ortaya çıkmasına neden olduğunu unutmamak gerekiyor.

    Bu nedenle diş etleriyle ilgili her bir rahatsızlık ciddiye alınmalı ve gerekli tedaviye olası en erken dönemde başlanmalıdır. Bu noktada diş eti hastalığının kanser belirtisi olup olmadığı ya da rahatsızlıkların nasıl tedavi edildiği de merak ediliyor. Elbette bu konularda da detaylı bilgi aktaracağız ancak öncesinde diş etlerini ilgilendiren hastalıkların neler olduğunu daha yakından inceleyelim.

    Read more

    diş ipi

    Diş İpi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Neler?

    Diş ipi kullanımı, ağız ve diş temizliğinde en az diş fırçalama kadar önemlidir. Düzenli olarak günde en az 1 defa diş ipi kullanımı durumunda diş çürüğü oluşumunun ciddi düzeyde azaldığı biliniyor. Diş fırçalama ile diş yüzeyinin sadece 5’te 3’ünün temizlendiğini söyleyebiliriz.

    Diş aralarında kalan yemek artıklarını ve bakteri plaklarını temizlemek için de diş ipinin kullanılması gerekiyor. Diş eti hastalıklarının ve diş çürüklerinin en yaygın nedeninin plak ve yemek artıkları olduğunun altını çizelim. Bu noktada diş ipi çeşitlerinin neler olduğuna ya da bu materyali kullanmaktan kaynaklı olarak diş aralarının açılış açılmayacağına değineceğiz. Ancak öncesinde kullanımıyla ilgili önemli bilgileri aktaralım.

    Read more

    Diş eti çekilmesi

    Diş Eti Çekilmesi Belirtileri ve Tedavisi

    Diş eti çekilmesi günümüzde çok sayıda kişinin yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor. ‘Diş eti dokusunun diş kökünü açığa çıkaracak şekilde geri çekilmesi’ olarak tanımlanabilecek olan bu sorun dişler ile diş eti çizgileri arasında boşluklar oluşmasına da sebebiyet verebiliyor. Tedavi edilmemesi halindeyse dişleri destekleyen doku ve kemik yapılarında da ciddi hasarlar oluşuyor ve nihayetinde diş kaybı kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Çene kemiğine yapışık durumda olan diş etlerinde damarlanmanın gayet zengin olduğunu söyleyebiliriz.

    Gingiva yani diş etleri her dişin boyun kısmının etrafında mevcuttur ve pembe renkli bir görünüme sahiptir. Her yaşta görülebilen diş eti çekilmesi sorunu çoğu zaman hasta tarafından fark edilmez. Bunun nedeni çekilmenin gayet yavaş bir biçimde gerçekleşiyor olmasıdır. Özellikle rutin diş kontrollerini aksatan hastalarda bu sorunun fark edilmesi daha güç oluyor. Diş etlerinde şişme ya da ağrı olması gibi sorunlara da değineceğiz. Ancak öncesinde diş etlerinde meydana gelen çekilmenin nasıl tedavi edildiğini ele alalım.

    Read more

    Diş taşı temizliği

    Diş Taşı Temizliği (Detertraj) Nedir? Nasıl Yapılır?

    Diş taşı temizliği ya da bir diğer adıyla tartar temizliği her bireyin 6 ayda bir yaptırması gereken işlemlerden biridir. Tükürükteki mineraller ve diş üzerinde biriken plaklar zamanla tartar oluşumuna sebebiyet verir. Diş taşı ise çeşitli diş eti hastalıklarına neden olabilir ve bundan kaynaklı olarak da diş kayıpları ortaya çıkabilir. Bu nedenle diş taşlarının düzenli olarak temizlenmesi, ağız ve diş bakımının en önemli parametrelerinden biridir. Bu işlemin her yaşta yapılabildiği bilgisini de aktaralım.

    Read more

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …