Diş Taşı Temizliği (Detertraj) Nedir? Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği

Diş Taşı Temizliği (Detertraj) Nedir? Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği ya da bir diğer adıyla tartar temizliği her bireyin 6 ayda bir yaptırması gereken işlemlerden biridir. Tükürükteki mineraller ve diş üzerinde biriken plaklar zamanla tartar oluşumuna sebebiyet verir. Diş taşı ise çeşitli diş eti hastalıklarına neden olabilir ve bundan kaynaklı olarak da diş kayıpları ortaya çıkabilir. Bu nedenle diş taşlarının düzenli olarak temizlenmesi, ağız ve diş bakımının en önemli parametrelerinden biridir. Bu işlemin her yaşta yapılabildiği bilgisini de aktaralım.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Maalesef diş fırçası ile yapılan diş temizliği tartarın yok edilmesini sağlamıyor. Bu nedenle diş taşı temizliği diş hekimleri tarafından yapılmalıdır. Bu işlemde ultrasonik cihazlar ya da bazı aletler kullanılabilir. Diş taşlarının uzaklaştırılmasının ardından dişler daha beyaz ve daha parlak bir görünüm alır. Aynı zamanda hastalar ağız içerisinde ferahlık da hisseder. Tartar temizliği ile diş eti iltihabına neden olabilecek unsurlar ağızdan tahliye edilmiş olur. Spesifik durumlar dışında detertraj için anestezi uygulamasına gerek duyulmaz. Çünkü bu işlem hastada acı ya da sızı hissine neden olmaz.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Çoğu zaman diş taşı temizliği sonrasında hastalar diş etlerinin daha hassas olduğundan şikayet eder. Ancak bu his sadece birkaç günde kendiliğinden ortadan kalkar. Diş taşı temizliğinin ardından birkaç günlük diş eti hassasiyeti tıbben son derece normal kabul edilen bir durumdur ve endişe edilmesine gerek olmaz. Bu süre içerisinde sıcak ve soğuk yiyecek ile içeceklerin hafif sızıya neden olması da yine beklenen ve normal kabul edilen bir durumdur.

Diş etlerinin hassas olması nedeniyle birkaç gün kürdan ya da diş ipi kullanmamalıdır. Yapılan detertraj sonrasında, özellikle ilk günlerde dişlerde renk değişikliğine neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmak da gerekiyor. Diş taşı temizliği sonrasında ilk birkaç gün bunlardan uzak durun:

  • Tütün ürünleri
  • Çay
  • Kahve
  • Gıda boyası içeren yiyecek ve içecekler
  • Asitli içecekler

Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?

Maalesef halk arasında diş taşı temizliği işlemi ile ilgili olarak gerçeği yansıtmayan pek çok inanış var. Bunlardan biri de diş taşlarının temizlenmesinin dişlere zarar verebildiğidir. Oysa aksine tartar temizliğinin yapılmaması dişlere ve diş etlerine zarar verir. Diş taşlarının düzenli olarak temizlenmesi asla dişlere zarar vermez.

Ağızda pek çok bakteri bulunur ve bu bakteriler zamanla diş etlerinin üzerinde yer etmeye başlar. Diş yüzeyinde pürüzlü ve mat bir görünüme sahip tabaka halini alan diş taşları tükürük yardımıyla sertleşir. Bu tabakanın temizlenmemesi ise dişlerde ve diş etlerinde çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olur. İşte bu nedenle detertraj değil, diş taşının temizlenmemesi zararlıdır.

Bilginiz olsun –> Diş ipi kullanımı

Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?

Diş taşı temizliği ne kadar sürer

Hastaların en çok merak ettiği unsurlardan biri de diş taşı temizliği işleminin süresi oluyor. Genellikle bu işlem sadece 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi her hastada diş taşı, aynı tabloyu ortaya koymaz. Bazı hastalarda oldukça yoğun bir tabaka halini almış olan diş taşları bazı hastalarda çok daha minimum düzeydedir.

Dolayısıyla bu iki hastada detertraj süresi aynı olmaz. Özellikle diş yüzeyine yayılmış bir görünüm sergileyen tartar durumunda diş taşı temizliğinin 30 ila 40 dakikaya kadar uzayabileceğini belirtmek gerekir. Aynı şekilde, daha az oranda diş taşı mevcudiyeti durumunda işlem süresi 10 ila 15 dakikaya kadar düşebilir. Doktorunuz muayene sonrasında size tahmini bir işlem süresi bilgisi verecektir.

Detertraj Polisaj Ne Demektir?

Öncelikle diş taşı temizliği işleminde farklı yöntemlerin tercih edilebileceğini belirtmek gerekiyor. Diş taşlarının boyutundan hastada diş eti rahatsızlığının olup olmadığına kadar pek çok unsur, tercih dilecek yöntem üzerinde etkilidir. Bu yöntemler arasında en çok tercih edilen ise detertraj oluyor. Ancak bu yöntem ile detertraj yapılabilmesi için hastada ileri seviyede bir diş eti hastalığının bulunmaması gerekir. Hastanın diş ve diş eti durumunun uygun olması durumunda kavitron adı verilen bir ultrasonik cihaz kullanılır ve dişler tartardan arındırılır.

Ancak bazı hastalarda diş taşları çok daha yoğundur ve bu derece yoğun diş taşlarının temizlenebilmesi için de hastaya lokal anestezi uygulanması gerekir. Küretaj adı verilen bu diş taşı temizliği işleminde, dişlerde ve diş eti altında olan tüm diş taşları temizlenir. Özellikle diş taşlarının diş etlerinin altına doğru ilerlemiş olduğu durumlarda kimi zaman cerrahi müdahaleye de gereksinim doğabilir. Küretaj ile diş taşı temizliğine genellikle diş sağlığını ve ağız bakımını çok uzun süre ihmal etmiş olan hastalarda ihtiyaç duyuluyor.

Diş Taşı Temizliği Evde Yapılır mı?

İnternette diş taşı temizliği konusunda doğru olmayan çok sayıda farklı bilgi ile karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biri de bazı bitki kürleri yardımı ile diş taşlarının temizlenebildiğidir. Ancak bitkileri kaynatarak suyu ile gargara yapmak maalesef diş taşlarının temizlenmesini sağlamaz.

Zira diş fırçasının bile arındıramadığı diş taşlarının sadece gargara ile dişlerden arındırılması zaten mümkün olabilecek bir durum değildir. Dişlerin karbonat ile fırçalanması ya da diş fırçasının gece boyunca limonlu suda bekletilmesi ve sonrasında dişlerin fırçalanması gibi yöntemler ile diş taşlarını temizlemek mümkün olmaz.

Aksine doğru olmayan bilgileri dikkate alarak ya da bilimsel olmayan yöntemleri uygulayarak evde detertraj yapmaya çalışmanın dişlere ve diş etlerine zarar verebileceğini unutmamak gerekiyor. Gerçek dışı bilgilerle dişlere evde müdahale edilmesi, çeşitli diş ve diş eti rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Diş taşı temizliğinin mutlaka bir diş hekimi tarafından, profesyonel ve tıbbi yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmesi gerekir. Evde diş taşı temizliği yapılamaz fakat ağız hijyenini korumak, dişleri düzenli olarak fırçalamak, diş ipi kullanmak ve bu sayede diş taşı oluşumunun önüne geçmek mümkündür.

Temizlik Sonrası Diş Taşı Daha Çabuk Oluşur mu?

Hastaların detertraj konusuna endişeli yaklaşmalarına neden olan unsurlardan biri de temizlik sonrasında diş taşlarının daha çabuk oluştuğu yönündeki düşüncedir. Tartar temizliği diş taşı oluşumunu asla hızlandırmaz. Şayet hızlı bir şekilde yeniden diş taşı oluşumu gözlemleniyorsa, kişinin dişlerini nasıl fırçaladığını yeniden gözden geçirmesi gerekebilir. Çünkü tartar temizliğinin diş taşı oluşum hızı üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Ağız ve diş bakımının, temizliğinin ihmal edilmemesi, yeniden diş taşı oluşumu periyodunu uzatır.

Her bireyin diş taşı temizliği işlemini 6 ayda bir yaptırması öneriliyor çünkü genellikle diş taşı oluşumu, temizlikten yaklaşık olarak 6 ay sonra gerçekleşiyor. Ancak hastaların dişlerini düzenli olarak fırçalaması, kaliteli diş fırçası ve diş macunu ürünlerini kullanması, özellikle diş ipi kullanımını ihmal etmemesi durumunda tartar oluşum süreci de yavaşlıyor. Bir anlamda diş taşının yeniden ne zaman oluşacağı, kişinin diş temizliğine olan yaklaşımı ile ilgilidir de diyebiliriz.  Rutin diş kontrollerin aksatılmaması da altı çizilmesi gereken faktörlerden biridir.

 

İlginizi çekebilir –> Diş eti çekilmesi

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …