Zirkonyum Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Zirkonyum kaplama nedir

Zirkonyum Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Zirkonyum kaplama metal üstü porselen kaplama yönteminden sonra geliştirilen ve adeta yeni bir çığır açan diş kaplama metotlarından biridir. Dişlerde doğal bir beyazlık sunması, ışık geçirgenliği ve dayanıklılığı, zirkonyum kaplamaların son dönemde yoğun bir ilgi görmesini beraberinde getiriyor. Estetik ve doğal bir gülüş isteyenlerin de imdadına yetişen bu kaplama yönteminde, diş etlerinde morumsu bir görünümün ortaya çıkmıyor olması da önem taşıyor.

Biyolojik açıdan diş ile uyumlu olması ve doğal dişlere en yakın görünümü sunması da zirkonyum kaplama yöntemini benzerlerinden ayırıyor. Sıcak ve soğuk hassasiyeti yaşatmıyor ve estetik gülüş tasarımı için de en ideal kaplama seçeneği olma özelliği taşıyor. Ayrıca çay, kahve gibi dişlerde renklenmeye sebebiyet veren unsurlardan etkilenmiyor olduğunun da altını çizmek gerekir.

Fakat bu işlemin yapılabilmesi için diş eti hastalıklarının mevcudiyeti durumunda öncelikle tedavinin yapılması gerekiyor. Aynı şekilde çürük diş gibi sorunlara da müdahale edilmesi ve tüm problemler ortadan kaldırıldıktan sonra diş kaplama aşamasına geçilmelidir. 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla her yaşta bu kaplama yöntemi gerçekleştirilebiliyor. İmplant üzerine de zirkonyum kaplamanın yapılabildiğini belirtelim.

Zirkonyum Kaplama Nasıl Oluyor?

Isıya karşı yüksek mukavemet özelliği sergileyen zirkonyum kaplama hastadan ölçü alındıktan sonra tamamen bilgisayar sistemiyle, laboratuvar ortamında hazırlanıyor. Birkaç seans halinde uygulanıyor ve seanslar arasında hastanın yaşam konforundan ödün vermesi gerekmiyor. Çünkü seanslar arasında geçici kaplamalar devreye giriyor ve hastaların iş hayatına, sosyal yaşantısına ara vermesine gerek kalmıyor. Hastalar renk tonu seçimi yapabiliyor ve kaplamalar kişiye özel olarak CAD/CAM adı verilen cihazlar yardımı ile tamamen el değmeden üretiliyor.

Özellikle ön dişlerde yoğun bir şekilde tercih edilen zirkonyum kaplama ışık geçirgenliğinin yüksek olması nedeniyle metal destekli kaplamalardan daha fazla ilgi görüyor. Hastaları en çok endişelendiren unsur, uygulama öncesinde dişlerde inceltme yapılması oluyor. Ancak bu işlemde dişlerde sadece 1 mm civarında bir aşındırma yapılıyor. Böylelikle tamamen natürel bir görünüm yakalanabiliyor. Dişin tüm yüzeyini kaplaması için dişlerde inceltme işleminin mutlaka yapılması gerekir.

Zirkonyum Kaplama Aşamaları Neler?

Zirkonyum kaplama aşamaları

Öncelikle zirkonyum kaplama işleminin lokal anestezi altında gerçekleştirildiğini belirtelim. Bu nedenle uygulamanın tüm aşamalarında hastanın acı, ağrı ya da sızı hissetmesi asla mümkün olmaz. Diş uygulamaları ile ilgili korku yaşayanlar da bu kaplama yönteminden rahatlıkla faydalanabilir. Genel olarak uygulama aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Genel olarak ağız içi ve dişler kontrolden geçirilir.
  • Hastaya lokal anestezi uygulanır. Kısa bir süre beklenmesi, uyuşmanın gerçekleşmesi için yeterlidir.
  • Kaplama yapılacak olan dişler hafif düzeyde ufaltılır ve uçlar da inceltilir.
  • Gerekli ölçüler alınır.
  • Hastadan ölçü alınmasının hemen ardından zirkonyum kaplama öncesinde kullanılacak olan geçici diş kaplamalar dişlere yapıştırılır.
  • Zirkonyum için renk seçimi yapılır.
  • Kaplamalar hazır olduğunda dişe kalıcı olarak uygulanır. Fakat bir sorun ya da soru işareti olması durumunda bir haftalık deneme süresi sağlayabilmek adına kaplamalar geçici olarak da dişlere uygulanabiliyor.
  • Hastadan 6 ayda bir düzenli olarak kontrole gelmesi istenir.

İlk etapta zirkonyum kaplamaların kalıcı olarak yapıştırılmıyor olmasının nedeni hastanın bir şikayetinin olması ya da bir problem yaşaması durumunda derhal müdahale edilebilmesidir. Bir anlamda hastaların zirkonyum kaplamaları yaklaşık bir hafta deneyimlemesi sağlanıyor da diyebiliriz. Çoğunlukla herhangi bir şikayet olmaz ve bu deneyimleme süreci sonrasında hastalar kalıcı olarak uzun yıllar kullanabilecekleri kaplamalara sahip olur.

Zirkonyum Kaplama Dezavantajları Var mı?

Elbette zirkonyum kaplama dezavantajları da merak ediliyor. Dezavantaj olarak sadece iki konudan söz edilebilir. Bunların ilki kullanılan malzemelerden kaynaklı olarak bu diş kaplama yönteminin geleneksel metal üstü porselenler ile kıyaslandığında biraz daha yüksek bir bütçe gerektiriyor olmasıdır. Diğeri ise uzun diş boşlukları söz konusu olduğunda metal üstü porselenlerden daha kırılgan bir yapıya sahip olmaları nedeniyle tercih edilememesidir. Ancak diş etleri ile uyumunun diğer kaplama yöntemlerinin daha iyi olması ve daha doğal bir görünüm sunması gibi avantajları da unutmamak gerekiyor.

Ayrıca zirkonyum kaplama yönteminde kullanılan malzemeler metal içermiyor. Metale karşı alerjik reaksiyon gösteren bünyelerde de bu kaplama yöntemi rahatlıkla tercih edilebiliyor. Cansız, yapay bir diş görüntüsünden ziyade doğal ve parlak bir diş görüntüsü isteyenler rotasını gönül rahatlığı ile zirkonyum metoduna çevirebiliyor.

Zirkonyum Diş Tedavisi Nedir?

Zirkonyum diş tedavisi

Diş taşına ve korozyona karşı yüksek direnç gösterebilen zirkonyum kaplama özellikle ön dişlerde nahoş bir görünüme neden olmaması nedeniyle büyük bir ilgi görüyor. Diş kaplamalarında birkaç farklı madde kullanılır. Kaplama uygulamalarında ise iki farklı yöntem seçeneği vardır. Bunlar;

  • Metal destekli
  • Metal desteksiz

Elbette arka dişlerde metal destekli kaplamaların kullanılması hastaları estetik açıdan rahatsız etmez. Ancak ön dişler söz konusu olduğunda durum değişiyor. Estetik açıdan metal destekli diş kaplama uygulamaları yerine zirkonyum kaplama yönteminin tercih edilmesi, daha doğal bir sonuç elde etmeyi sağlıyor. Zirkonyum maddesinin ışık geçirgenlik düzeyi ise şeffafa daha yakın ve dolayısıyla daha doğal bir diş görünümü elde edilmesini sağlayan unsurlardan biridir.

Zirkonyum yapısı gereği son derece sağlam bir materyaldir. Genellikle diş hekimliği alanında duyulan bir kavram olsa da dayanıklılık düzeyi nedeniyle uzay teknolojilerinde ve sanayinin pek çok alanında da zirkonyumdan faydalanılır. Bu nedenle hastalar ‘kolay kırılır mı’, ‘çiğneme esnasında çatlar mı’, ‘hafif darbelere dayanır mı’ gibi endişelerin tamamından arınarak bu kaplama yönteminden faydalanabilir.

İlginizi çekebilir –> Zirkonyum diş fiyatları

Zirkonyum Kaplama Ağızda Koku Yapar mı?

Daha önce de belirttiğimiz gibi zirkonyum kaplama metal içermez. Bu nedene ağızda tat değişikliği ya da kokuya sebebiyet vermez. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi, ağızda kötü koku oluşumuna sebebiyet verebilir. Kimi zaman bademcik iltihabı ya da ağızda mantar enfeksiyonu gibi nedenlerle de kötü koku meydana gelebiliyor. Hastalar daha önce bu kaplama yönteminden faydalandığında kötü kokunun diş kaplamalarından kaynaklandığını düşünüyor olsa da bu değerlendirme doğru değildir.

Elbette zirkonyum kaplama yapılan hastalarda asla ağız kokusu oluşmaz şeklinde bir kanıya varılmamalıdır. Ancak oluşan ağız kokusunun nedeni zirkonyum kaplamalar değildir. Ağızda koku oluşumu durumunda diş hekiminiz ile görüşmenizde fayda olacaktır. Bu sayede kokunun nedeni araştırılabilir ve gerekli tedavi uygulanabilir. Sonuç olarak zirkonyum kaplamanın ağızda kötü koku oluşumu gibi bir soruna yol açmadığından emin olabilirsiniz. Diş etlerine zarar vermiyor olması da bu kaplama yönteminin önemini ortaya koyan unsurlardan biridir.

Zirkonyum Kaplamanın Ömrü Ne Kadar?

Hastalar zirkonyum kaplama ömrü konusunda net bir süre duymak isteyebiliyor ancak ağız ve diş sağlığının ihmal edilmemesi, kontrollerin düzenli olarak yapılması durumunda kaplamalar çok uzun yıllar kullanılabilir. 6 ayda bir düzenli bir şekilde diş kontrollerinin yapılması durumunda ömür boyu kullanımından da söz edebiliriz. Spesifik nedenlere bağlı olarak değiştirilmesi gerektiğinde de bu sürecin rahatlıkla tamamlanabildiğini belirtelim. Bu durumda zirkonyum kaplama kesilerek çıkarılıyor ve hastanın herhangi bir rahatsızlık, acı, ağrı hissetmesi mümkün olmuyor.

 

Bilginiz olsun –> https://butunisimizdis.com/dis-nedir/

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …