Porselen Diş Nedir? Nasıl Yapılır? Fiyatları

porselen dişAna Sayfa » Estetik Tedaviler » Porselen Diş Nedir? Nasıl Yapılır? Fiyatları

Porselen diş çeşitli nedenlere bağlı olarak dişin işlevini kaybetmesi durumunda uygulanan bir yöntemdir. Özellikle estetik açıdan beklentileri fazlasıyla karşılayan sonuçlar sunması bu yöntemin gün geçtikçe daha fazla sayıda kişi tarafından tercih edilmesini beraberinde getiriyor.

Hastanın estetik bir gülüşe sahip olmasını sağlaması ve aynı zamanda dişin işlevsel özelliklerinin yeniden kazanılması da göz ardı edilmeyecek özelliklerdir. Bu uygulama sonrasında kazanılan dişlerin kullanım ömrüne ve işlemin fiyatlarına da değineceğiz. Ancak öncesinde porselen dişin nasıl yapıldığına değinelim.


Porselen Diş Nasıl Yapılır?

porselen diş nasıl yapılır

Porselen materyal, metal ve metal olmayan farklı elementlerin yüksek ısıda işlenmesi ile elde edilen bir malzemedir. Uzun yıllardır diş hekimliği alanında kullanılan porselen diş çeşitleri doğal diş minesi ile birebir aynı ışık geçirgenliğine sahip olmasıyla ön plana çıkıyor. Zira porselen dişlerin doğal bir görünüm sergiliyor olması da bundan kaynaklanıyor.

Diş bozukluklarını giderirken aynı zamanda estetik açıdan da mükemmel bir görünüm elde etmek mümkün olabiliyor. Ancak öncesinde mutlaka diş hekimi tarafından muayene edilmeniz gerekiyor. Çünkü bu işlemin yapılacağı bölgede ölçü alınması ve doğal dişlere uygun bir görünüm sergileyen porselen dişlerin hazırlanmasına ihtiyaç duyuluyor.

Ölçünün alınması ve dişin ya da dişlerin hazırlanmasının ardından diş takılır ve böylelikle tedavi de tamamlanmış olur. Bu noktada en çok merak edilen unsurlardan biri işlemin acı verip vermediği oluyor. Bu işlem için öncesinde uygulama yapılacak bölge uyuşturuluyor. Dolayısıyla hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi de mümkün olmaz. Hasta açısından gayet konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanan bir işlem olduğunu söyleyebiliriz. Ağrı ya da acı endişesi yaşamadan güvenle porselen diş uygulamasından siz de faydalanabilirsiniz.

Porselen Diş Hangi Durumlarda Yapılır?

Hastaya porselen diş takılmasının en önemli nedeni herhangi bir nedene bağlı olarak diş kaybı meydana gelmesidir. Diş kaybı nedeniyle ağız içerisinde oluşan boşluk hastayı rahatsız edebiliyor ve aynı zamanda çiğneme ya da konuşma fonksiyonlarında da sıkıntıya sebebiyet verebiliyor. Bununla birlikte estetik bir gülüşe sahip olma noktasında da sorun yaşanabiliyor. Tüm bu problemleri ortadan kaldırmak için söz konusu işlemden faydalanılıyor.

Dolgu ile kaplanamayacak kadar geniş olan diş çürüklerinin ardından da porselen materyalden faydalanılabiliyor. Diş çürüğünün temizlenmesinin ardından bu uygulamanın yapılması da bir seçenektir. Çapraşık diş bozuklukları durumunda ya da dişte meydana gelen kırıklarda da bu işlem yapılabilir. Ancak porselen dişten faydalanılabilmesi için hastanın diş eti rahatsızlığı yaşamıyor olması gerekir. Diş eti rahatsızlıklarının olması durumunda öncelikle bu hastalıkların tedavi edilmesine ihtiyaç vardır. Bu konuda diş hekiminizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Mutlaka okumalısınız –> Dijital gülüş tasarımı

Porselen Dişin Avantajları

Genel olarak bakıldığında porselen diş uygulamasının pek çok farklı seçeneğe nazaran daha avantajlı olduğunu belirtebiliriz. Öncelikle porselenin dayanıklı bir materyal olması bu uygulamanın en önemli avantajlarından biridir. Hafif darbelere karşı da yüksek mukavemet özelliği sergileyebilen bir malzemedir.

Dolayısıyla ısırma, çiğneme gibi diş fonksiyonlarının kullanılması sırasında herhangi bir sorun yaşanmaz. Düşük maliyetli olduğunu da belirtmek mümkündür.  Estetik açıdan beklentileri karşılayabilen bir sonuç elde etmeyi sağlar. Hastalar gülüş tasarımı noktasında da tercihlerini porselen dişlerden yana kullanabiliyor.

Çünkü bu uygulama gayet güzel bir gülüşe sahip olmayı kolaylaştırır. Avantajlar listesinde tedavi sürecinin kısa olması da bulunuyor. Hastaların bu işlemden faydalanmak için iş hayatlarına ya da günlük hayatlarına çok uzun bir ara vermelerine gerek kalmıyor. Tüm bunlar söz konusu işlemin gün geçtikçe daha fazla ilgi görmesini de beraberinde getiriyor.

Porselen Diş Fiyatları 2021

porselen diş fiyatları 2021

Halk arasında porselen diş işleminin fiyatlarının çok yüksek olduğu düşünülüyor. Oysa gayet makul bir bütçe ile bu işlemden faydalanılabilir. Elbette diş hekiminin deneyimi, hangi dişlere uygulanacağı gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak fiyatlar da değişkenlik gösteriyor. İşte bu nedenle net bir fiyattan söz etmek yanıltıcı olabilir.

Ancak maliyeti düşük uygulamalardan biri olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Fiyat araştırması yaptığınızda birbirinden farklı rakamlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak genel olarak bakıldığında fiyatların çok yüksek olmadığını belirtmek mümkün. Öncelikle randevu almanız ve muayene sonrasında fiyat bilgisi talep etmeniz daha doğru olacaktır.

İlginizi çekebilir –> Lamine diş

Porselen Diş Çeşitleri Nelerdir?

Daha önce değindiğimiz gibi porselen diş metal ve metal olmayan elementlerin alaşımından hazırlanıyor. Bu bakımdan incelendiğinde karşımıza 4 farklı çeşit çıkıyor.

Metal Alaşımına Kaynaştırılan Porselen

Bu diş türlerinin alt yapısında diş hekimliğinde kullanılan metal materyallere yer veriliyor. Ancak bazı hastaların kullanılan nikel gibi materyallere karşı alerjik reaksiyon göstermesi söz konusu olabilir.

Titanyum Alaşımına Kaynaştırılan Porselen

İmplant tedavilerinde sıklıkla kullanılan titanyum, porselen diş uygulamalarında da devreye girebiliyor. Ancak kaplama alt yapısı olarak ülkemizde çok sık kullanılmadığını belirtebiliriz.

Altın Alaşımına Kaynaştırılan Porselen

Vücutta alerjiye neden olmaması nedeniyle tercih ediliyor olsa da maliyetinin yüksek olması bu porselen dişlerin çok fazla rağbet görmesini engelleyebiliyor. Altın aynı zamanda platin, paladyum, bakır ve kalay bileşimi ile de hazırlanabiliyor.

Metalsiz Porselen Dişler

En çok tercih edilenler bu grupta yer alıyor. Yarı saydam bir özelliğe sahip olmaları ve doğal bir görünüm sunmaları nedeniyle metal alaşım olmayan porselen dişlerin popülerlik kazandığını söyleyebiliriz. Günümüzde en sık tercih edilenler ise zirkonyum, full seramik, lamine diş ve emax çeşitleridir.

Porselen Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

porselen dişlerin ömrü

En sık yöneltilen sorulardan biri de porselen diş uygulamasının kullanım ömrü oluyor. Ancak kullanım ömrünün de her hastada aynı olmadığını belirtmek gerekiyor. Kişinin ağız ve diş sağlığına, temizliğine ne kadar önem verdiğine bağlı olarak porselen dişlerin ömrü de değişecektir.

Porselen materyal kullanılarak gerçekleştirilen kaplamaların ömrü 15 yıl ile 20 yıl arasında değişebiliyor. Ancak ağız hijyenine dikkat eden hastalarda bu sürenin çok daha uzun olabildiğini de unutmamak gerekiyor. Elbette porselen dişlerin ömründe belirleyici olan bir diğer unsur da metal alaşımlı ya da metalsiz olarak hazırlanabiliyor olmaları, bir başka deyişle hangi diş ya da kaplama türlerinin tercih edildiğidir. Çünkü kullanılan materyallerin tamamının dayanıklılığı ya da kullanım ömrü aynı olmaz.

Merak edenler için –> Diş beyazlatma

Porselen Dişin Zararları Var mıdır?

Öncelikle porselen diş uygulamalarının yaklaşık 10 ile 12 yıldır uygulandığını belirtmek gerekiyor. Bu nedenle çok uzun vadede zararlarının olup olmadığına dair çok kesin bilgilerden söz etmek oldukça güçtür. Ancak günümüzde bu işlemden faydalanan kişi sayısı her geçen gün artıyor ve şimdiye dek karşılaşılan olumsuz bir tablo olmadığının da altını çizmekte fayda olacaktır.

Sadece maliyeti düşürmek adına kalitesiz malzemelerin kullanılmasına bağlı olarak küçük problemler yaşanabilir. Kalitesiz malzemeler ile yapılan uygulamaların sonucunda ağız kokusu, dişte renk değişimi gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Elbette deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi de çok büyük bir önem taşıyor. Hatalı yapılan uygulamaların uzun bir kullanım ömrünün olması beklenemez. Hastaların ilerleyen dönemde sorun yaşamamak için bu alanda deneyimli bir diş hekimine yönelmeleri de önemlidir. Bu konuyla ilgili yanıtını merak ettiğiniz soruların tamamını yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Önerdiğimiz diğer makalemiz:
Doğal diş beyazlatma yöntemleri

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …