Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

Dişlere zarar veren alışkanlıklar

Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. Ağız ve diş temizliğini ihmal etmiyor, düzenli olarak diş kontrollerine gidiyor olabilirsiniz. Ancak dişler için zararlı olan alışkanlıklara sahipseniz yine de diş sağlığınız sıkıntıya girebilir. Dolayısıyla nelerin dişler için zararlı olduğu noktasında istisnasız herkesin bilgi sahibi olması gerekir. Ülkemizde ağız ve diş sağlığına yeteri kadar önem verilmediği biliniyor ve bazı istatistikler de bunu doğruluyor.

35 – 44 yaş arasında olan kişilerde çürük diş, eksik diş ya da diş dolgusuna sahip olanların oranı % 11 civarındadır. 65 – 74 yaş arasında olan kişilerde ise oran % 25’e kadar yükseliyor. Dişlerini düzenli olarak fırçalayan ve aynı zamanda düzenli olarak diş kontrollerine giden kişilerin sayısı ise bir hayli az. Dolayısıyla diş ve diş eti rahatsızlıklarından çok sayıda kişi şikayet ediyor. Diş sağlığı dendiğinde akla genellikle diş fırçalama geliyor. Oysa bazı alışkanlıklar da diş sağlığına çok ciddi oranlarda zarar verebiliyor.

Örneğin pek bilinmiyor olsa da aslında atıştırmalık olarak adlandırılan gıdaları çok fazla tüketmek de dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer alıyor. Ambalajlı gıdaların aşırı orana tüketimi vücudun pek çok sistemi gibi ağız ve diş sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Dişlere zarar veren bu ve buna benzer alışkanlıklara hemen göz atmaya başlamanızda fayda var.

Kahve, Çay ve Tütün Ürünleri Tüketmek

kahve tüketmek

Ülkemizde çay ve kahve en sık tüketilen içeceklerin başında geliyor. Tütün ürünleri kullanımının da azımsanmayacak kadar fazla olduğunu söyleyebiliriz. Çay ve kahve gibi içecekler ile tütün ürünleri dişlerde sararmalara, lekelenmelere yol açıyor. Özellikle tütün ürünlerinin içerisinde bulunan zararlı maddelere bağlı olarak diş renginde değişimler meydana geliyor. Diş ve diş eti hastalıklarına da yol açtığını belirtebiliriz. Dolayısıyla çay, kahve tüketimi ve tütün ürünleri kullanımı dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında ilk sırada bulunur. Tütün ürünleri dudak, dil ve ağız kanserine de sebebiyet verebiliyor. Tütün ürünleri kullanımının estetik sorunların yanı sıra kanser gibi çok ciddi hastalıklara da neden olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle tütün ürünleri kullanımından kesinlikle uzak durmalısınız. Çay ve kahve tüketimini de olabildiğince sınırlamak gerekir.

Diş Gıcırdatmak

Geceleri uyku sırasında dişleri sıkmak ya da diş gıcırdatmak da dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında en yaygın görülenlerden biridir. Eğer sabahları uyandığınızda diş ya da çene ağrısı gibi ağrı şikayetlerine sahip oluyorsanız geceleri diş sıkma ya da dişleri gıcırdatma alışkanlığınız bulunuyor olabilir. Bu sorunun çoğunlukla strese bağlı olarak ortaya çıktığı biliniyor. Stresli bir yaşam sürenlerde geceleri diş sıkma alışkanlığı daha fazla görülüyor. Ancak kontrolsüz bir şekilde diş sıkma ya da diş gıcırdatma diş sağlığına çok ciddi zararlar verebilir.

Diş gıcırdatmanın dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer almasının en önemli nedeni dişlerde aşınmaya yol açmasıdır. Dişlerdeki aşınma da diş çürümelerine yol açabilir. Bununla birlikte diş sıkma ya da diş gıcırdatma kaynaklı olarak diş eti hastalıkları, diş eti çekilmeleri de meydana gelebilir. Diş sıkma yani bruksizm sadece stresten kaynaklanmıyor. Nedeni tam olarak bilinemiyor olsa da anksiyete, öfke, hayal kırıklığı ya da gerginlik gibi durumlara da bu alışkanlığın ilişkilendirildiği biliniyor. Kimi zaman nörolojik ya da zihinsel problemlere de bruksizm eşlik edebiliyor. Neticede mutlaka nedeninin araştırılması ve gerekli tedavinin de yapılması gerekiyor. Bu sayede diş sağlığının korunması da mümkün olabilir.

Bilginiz olsun –> Diş minesi aşınması

Çok Fazla Atıştırmalık Tüketmek

Atıştırmalık olarak tercih edilen ambalajlı gıdaların büyük bölümü sağlığa zarar verebilecek maddeler de içerebiliyor. Bu gıdaların aynı zamanda fazladan yağ, şeker, tuz da içerdiğini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla bu gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi de dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer aldığını belirtebiliriz. Bu gıdaların dişlerle birlikte diş etlerine de zararları olabiliyor. Gün içerisinde sıklıkla atıştırmalık tüketen kişilerde diş çürükleri ve aynı zamanda dişlerde renklenme gibi sorunların daha sık yaşandığı biliniyor.

Özellikle de şeker içeren atıştırmalık gıdaların gün içerisinde sıklıkla tüketilmesi, diş sağlığını adet tehlikeye atmak anlamına geliyor. Abur cubur olarak da tabir edilen bu gıdalardan uzak durmak sağlık açısından önemlidir. Tüketilmesi durumunda ise mutlaka ağız ve diş temizliğinin yapılması gerekir. Dişlerin fırçalanması, etkin bir diş temizliği için yeterli olmaz. Aynı zamanda mutlaka diş ipinin de kullanılması gerekiyor. Bu sayede abur cubur tüketiminden kaynaklı diş sorunlarının büyük oranda önlenmesi mümkün hale gelebilir.

Asitli, Şekerli Gıdalar ve Meyve Sularını Gereğinden Fazla Tüketmek

Asitli şekerli gıdalar tüketmek

Asitli ve şekerli gıdaların tüketimi sadece dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer almıyor. Aynı zamanda pek çok açıdan sağlığa zarar veren bu gıdaların tüketimini kesinlikle sınırlandırmak gerekiyor. Bu gıdaların ağız ve diş sağlığının yanı sıra tüm vücut için zararlı olabileceğini unutmayın. Enerji içecekleri de dahil olmak üzere bu gıdaların aşırı oranda tüketilmesi, gün içerisinde dişlerin asit saldırısına uğramasına yol açar.

Dolayısıyla dişlerin hızlı bir şekilde çürüme sürecine girmesi de kaçınılmaz olur. Meyve suları elbette vücut için faydalı vitaminleri de barındırıyor. Ancak hazır meyve sularının içerisinde bulunan katkı maddeleri dişlere ve diş etlerine de zarar verebiliyor. Özellikle içerisinde bulunan şekerin dişler için son derece zararlı olabileceğini unutmamak gerekir. Hazır içecekleri tüketmek yerine meyve sularının vitamininden faydalanmak için evde meyveleri sıkarak meyve suyu tüketimine yönelmek çok daha doğru olacaktır. Elbette tüketiminin ardından diş temizliğinin yapılması da önemlidir.

İlginizi çekebilir –> Diş çürümesi nedenleri

Dudağa, Dile veya Dişlere Piercing Takmak

Piercing son dönemde özellikle belirli bir yaş grubu içerisinde bir hayli popülerlik kazanan aksesuarlardan biri haline geldi. Dile, dişe ya da dudağa takılan bu aksesuarlar dişlerle temas ediyor. Bu da dişlerde zaman içerisinde hasar oluşmasına, aşınmalara sebebiyet veriyor. Diş piercingleri ise dişlerde kırılmaya yol açabilir. Bununla birlikte dişlerde çatlama olması gibi sorunlara da neden olabildiğinden piercinglerin de dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Aynı etkiler dudaklara takılan aksesuarlar için de geçerlidir.

Piercing sadece dişler için değil diş etleri için de zararlı olabiliyor. Diş etlerinde çekilmelere neden olması durumunda zamanla diş kayıpları bile meydana gelebilir. Bu aksesuarların verdiği zararlardan bir diğeri de ağız içerisinde bakteri oluşmasına yol açmasıdır. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmiyor olması haline dahi piercing ve çevresinin temizlenmesi sıkıntılı olabilir. Bu durumda da yiyecek ve içecek artıklarından kaynaklı olarak bakteri oluşumu problemi meydana gelebilir.

Dişleri Yanlış Fırçalamak

Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanın ön koşulu dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıdır. Ancak yanlış diş fırçalamak yarardan ziyade zarar getirir. Diş fırçasının doğru seçilmesi ve diş fırçalamanın da doğru şekilde yapılması son derece önemlidir. Dişleri günde 6 – 7 defa fırçalamak ya da fırçalama esnasında çok fazla güç uygulamak gibi davranışlar da dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer alır. Dişleri günde 2-  3 defa fırçalamak ve ideal oranda baskı uygulamak gerekiyor. Fırçalama süresinin 2 dakika olması da yeterlidir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> Zirkonyum diş fiyatları

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …