Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir? Engellenir?

diş taşıAna Sayfa » Periodontal Cerrahi » Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir? Engellenir?

Diş taşı dişlerin düzenli olarak plak oluşuma maruz kalmasıyla meydana gelir. Mikro bakteriyel boyutta olan gıda parçacıkları diş yüzeyinde ve diş aralarında birikmeye başlar. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması ise zamanla diş taşlarının oluşumuna sebebiyet verir.

Diş yüzeylerinde oluşabildiği gibi diş eti çizgisinin hemen altında da oluşabilen tartar diş eti hastalıklarına neden olabilir. Aynı zamanda diş çürüklerine de yol açabildiği için önem verilmesi gereken oluşumlardan biridir. Genel olarak diş taşı oluşumunun belirtilerine değineceğiz ve nasıl önlenebileceği konusunu da ele alacağız. Ancak öncesinde, çok sayıda kişinin ortak problemi haline gelen tartarı daha yakından inceleyelim.

Diş Taşı (Tartar) Nedir?

Tükürük, bakteriler, yiyecek parçacıkları, nişastalı ve şekerli gıdaların parçacıkları zaman içerisinde diş yüzeylerinde ve aralarında plak oluşumuna neden olur. Şayet bu plaklar dişlerden uzaklaştırılmazsa bu durumda diş taşı meydana gelir. Diş taşlarının mineralleşmiş olan ölü bakterilerden ve aynı zamanda tükürük içerisinde bulunan proteinlerden oluşuyor. Kimyasal açıdan diş taşının yapısında kalsiyum, fosfat, kalsiyum karbonat ve magnezyum fosfat bulunduğunu söyleyebiliriz.

Elbette tartar yiyecek parçacıkları gibi dişlerin fırçalanması ile dişlerden uzaklaştırılamaz. Dişlerin bu taş oluşumundan temizlenmesi için diş hekimi tarafından özel bir temizlik işleminin yapılması gerekiyor. Bu temizliğin ihmal edilmesi ise başta diş eti çekilmesi olmak üzere çok sayıda farklı hastalığa davetiye çıkarır.

Genel olarak bu oluşumun alt dişlerin iç yüzeylerinde, arka dişlerin ise yanağa bakan yüzeylerinde yoğunlaştığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte diş fırçalama eyleminin yetersiz olduğu tüm diş yüzeylerinde de meydana gelebilir. Kimi zaman diş taşlarının dişin altına doğru da ilerleyebildiğini söyleyebiliriz. Bu gibi durumlarda diş eti hastalıkları adeta kaçınılmaz bir sonuç olur.

Diş Taşı Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

diş taşı oluşumu belirtileri

Çoğu zaman diş taşı oluşmaya başladığında herhangi bir belirti vermez ve dolayısıyla kişi tarafından da anlaşılamayabilir. Bir süre sonrasında ise diş etlerini tahriş etmeye başlar. Buna bağlı olarak diş eti çizgisinin hemen altında şişlikler, kızarıklıklar oluşabilir. Aynı zamanda dişlerin fırçalanması sırasında kanıyor olması da diş taşlarının belirtileri arasında yer alabiliyor. Bu sorun farklı diş eti hastalıklarından da kaynaklanabilir. Diş etlerinin normalden daha kabarık görünmesi de belirtiler arasında yer alıyor.

Diş eti çizgisinin üzerinde yer alan tartar çoğunlukla sarı ya da bronz renklerde olur. Temizlenmemesi durumunda ise daha geniş bir alana yayılmaya başlar. Kimi zaman diş taşlarının kahverengi tonlarında hatta siyaha yakın bir tonda olabileceğini de belirtebiliriz. Hangi renkte olursa olsun diş taşlarının temizliğinin mutlaka diş hekimleri tarafından yapılması gerekiyor. Tartarın diş fırçası ya da diş ipi ile temizlenmesinin mümkün olmadığını hatırlatmak gerekiyor.

Diş Taşının Oluşumu Nasıl Engellenir?

Ciddi sonuçlar doğurabilen diş taşı oluşumunu engellemek mümkündür. Ancak bunun için düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekiyor. Aynı zamanda diş ipi ile diş aralarında kalan yiyecek artıklarının dişlerden uzaklaştırılması da son derece önemlidir. Bir anlamda sadece diş fırçalamanın yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Düzenli olarak diş hekimine gidilmesi de başta diş taşları olmak üzere çok sayıda farklı probleme erken dönemde müdahale edilmesini sağlar. Dolayısıyla minimum 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmeli ve genel muayenenizi olmalısınız.

Diş fırçalama işleminin doğru şekilde yapılması da önem taşıyor. Düzenli olarak hatta hiç aksatmadan dişlerinizi fırçalıyor olabilirsiniz. Fakat doğru şekilde fırçalamıyorsanız diş taşlarının oluşumunu engellemeniz de pek mümkün olmaz. Bu konuda diş hekiminize danışabilir ve dişlerin nasıl fırçalanması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Gingivektomi

Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

diş taşı temizliği neden önemli

Diş eti hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biri de tartar oluyor. Diş taşlarının temizlenmesi her şeyden önce sağlıklı diş etlerine sahip olmak için son derece önemlidir. Aynı zamanda diş taşlarının diş çürüklerine de neden olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. dolayısıyla sadece sağlıklı diş etlerine değil sağlıklı dişlere sahip olabilmek için de diş taşlarının temizlenmesine ihtiyaç olacaktır. Kötü koku oluşuma da sebebiyet verebilen diş taşlarının zararlarını kısa bir liste halinde sıralayabiliriz:

  • Diş çürükleri oluşma ihtimalini artırır
  • Diş eti iltihaplanmasına yol açabilir
  • Diş eti çekilmesine yol açabilir
  • Dişler arasında bulunan kemiklerde kayba sebebiyet verebilir
  • Dişlerdeki hasarları gizleyebilir ve bu da tedavilerin gecikmesine yol açabilir
  • Sürekli oluşması, sürekli temizlenmesini gerektirir ve bu da zamanla diş aralarında boşluk oluşmasına yol açabilir
  • Diş aralarında oluşan boşluklar çok daha hızlı bir şekilde diş taşlarının oluşmasına neden olabilir

Tüm bunlar tartarın dişlerden uzaklaştırılmasının ve oluşumunun önlenmesinin ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Diş Taşı Ağrı Yapar Mı?

Sıklıkla merak edilen konulardan biri de diş taşı ağrıya neden olur mu şeklindedir. Diş taşı ağrıya neden olmaz ancak diş etlerinde iltihaplanmaya, diş çürüklerine ya da daha farklı hastalıklara yol açtığında genellikle ağrı şikayeti de meydana gelir. Özellikle diş etlerinde iltihaplanmaya neden olması durumunda daimi bir ağrı şikayeti ortaya çıkabiliyor. Bununla birlikte yemek yeme, ısırma ya da çiğneme sırasında ağrı hissedilmesi de mümkün olabilir. Sonuç olarak diş taşları dolaylı yoldan bir ağrı şikayetine sebebiyet verebiliyor.

Mutlaka okumalısınız –> Diş taşı temizliği

Diş Taşı Temizliği Fiyatları Ne Kadar?

diş taşı temizliği fiyatları

Hastalar diş taşı mevcudiyeti durumunda temizliği için ne kadar bütçe ayırmaları gerektiğini merak ediyor. Ancak fiyat konusunda net rakamlarda söz edemeyiz. Hatta bir fiyat aralığından bahsetmek bile sizler için yanıltıcı olabilir. Diş hekiminin deneyimi, dişlerde ne oranda diş taşının meydana geldiği gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak fiyatların da değişkenlik gösterdiğini belirtmeliyiz.

Ancak pek çok diş tedavisi ile kıyaslandığında çok daha düşük bir bütçe gerektirdiği bilgisini de aktaralım. Diş taşlarının temizliğini sağlamak için mutlaka yüksek rakamlardan oluşan bir bütçe ayırmanız gerekmiyor. gayet makul bir bütçe ile diş taşlarının dişlerden uzaklaştırılmasını sağlayabilir ve bu sayede pek çok hastalığın, diş çürüklerinin oluşma riskini minimum seviyeye çekebilirsiniz.

Diş Taşı Ne Kadar Sürede Oluşur?

Elbette her bireyde diş taşı oluşum süreci aynı olmaz. Genel olarak 15 – 20 günde diş taşlarının oluşabileceğini söyleyebiliriz. Dişlerin fırçalanmaması, diş ipi ile diş aralarının temizlenmemesi durumunda bu kadar kısa bir süre içerisinde plakların diş taşına dönüşmesi mümkün olabiliyor. Plak oluşumunun da hızlı bir şekilde meydana gelebildiğini söyleyebiliriz. Çok sayıda kişi tartar oluşumunun yıllar aldığını düşünüyor. Oysa daha kısa sürede bu problem ortaya çıkabilir ve dolayısıyla hem dişler hem de diş etleri bu durumda zarar görebilir.

Diş Taşına Neden Olabilecek Yiyecekler Nelerdir?

Öncelikle her türlü yiyecek ve içecek kalıntılarının diş taşı oluşumuna neden olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak şeker ile un içeren gıdalar bu oluşumu artırıyor ve daha kısa sürede diş taşlarının oluşmasına da sebebiyet verebiliyor. Bu tür gıdalar tüketildiğinde dişlerin fırçalanmasında fayda olacaktır. Fırçalama yapmanın mümkün olmadığı durumlarda ise su ile gargara yapılması, diş taşlarının oluşum oranını azaltabilir. Konuyla ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilginiz olsun –> Diş eti hastalıkları

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …