
Diş protezi çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine kullanılan, genellikle akrilik taban ve porselen üst kısımdan oluşan aparatlardır. Diş protezleri, hastaların diş kaybı problemini ortadan kaldırarak sağlıklı bir şekilde beslenmeye devam etmelerini sağlar. Günümüzde doğal diş görünümüne çok yakın olarak dizayn edilen protez dişler estetik ve güzel bir gülüş beklentisini de karşılıyor.
Tam Diş Protezi Ne Demektir?
Total, bütün ya da tam diş protezi olarak adlandırılan protez türü tüm dişlerin çeşitli nedenlerle kaybedildiği durumlarda kullanılan ve hem alt hem de üst çeneye oturan hareketli protezlerdir. Genellikle çürük, travma ya da kemik erimesi gibi durumlarda dişlerin büyük bölümü kaybedilebiliyor. Bu durumda hasta için en konforlu seçenek olan tam diş protezleri devreye giriyor. Bu protezlerle de estetik ve doğal bir gülüş elde edilebilir.
Tam diş protezi kimi zaman özel yapıştırıcılar ile birlikte de kullanılabiliyor. Bu sayede hastaların şikayetleri minimum seviyeye çekilebiliyor. Aynı zamanda implant üzerine özel tutucular ile uygulanması gibi yöntemler de tercih edilebiliyor. Overdenture protezler yani halk arasındaki adıyla çıtçıtlı protezler, alternatif bir seçenek olabiliyor.
Tam diş protezleri ömür boyu kullanılabileceği gibi çeşitli dönemlerde yenilenmesi de gerekebilir. Özellikle hastanın kilo vermesi ya da kemik erimesi yaşaması gibi durumlarda daha önce hazırlanan protezler bol geliyor ve yeniden ölçü alınarak yeni bir protez hazırlanması gerekebiliyor.
Diş Protezleri Nasıl Yapılır?
Diş eti dokusunu taklit etme amaçlı olarak üretimi gerçekleştirilen diş protezi farklı materyallerden hazırlanıyor. Protez tabanı polimetil metakrilat ya da PMMA olarak adlandırılan akrilik materyalden üretiliyor. PMMA yüzeyleri parlatılıyor ve bu sayede doğal bir görünüm kazanması sağlanıyor. Üst protezler damağı tam olarak kaplıyor. Alt protezlerin ise U şeklinde üretiliyor olması, ağız içerisinde dil için yeterli boşluk kalmasını sağlıyor.
Diş eti dokusunun üzerine yerleştirilen diş protezi kimi zaman sadece kısmi olarak da hazırlanabiliyor. Hastadan ölçü alınmasının ardından sadece eksik dişlerini yerini alacak boyutlarda üretimi gerçekleştirilebiliyor. Tam diş protezleriyle kısmi protezlerin üretimi oldukça benzerdir.
Diş Proteziyle Yaşama Alışmak
Hastalar diş protezi kullanmaya başladıklarında ilk birkaç hafta zorlanabiliyor. Bazı kişilerde bu sürecin birkaç aya kadar uzayabildiğini belirtebiliriz. Özellikle konuşma ve yemek yeme esnasında rahatsız edici bir his yaratabilen protez dişlere alışana kadar sabırlı olmak gerekiyor. Dolgunluk ya da gevşeklik hissi ilk haftalarda hastaları rahatsız ediyor olsa da zamanla yanaklar, kaslar ve dil protezleri yerinde tutmayı öğreniyor.
Ayrıca diş protezi ile yaşamaya alışma sürecinde salgı bezlerinin uyarılmasından kaynaklı olarak aşırı tükürük şikayeti de gelebiliyor. Ancak aşırı tükürük şikayeti de kısa zamanda son buluyor. Dilin ağız içerisinde yeterli boşluk bulamaması, hafif düzeyde tahrişlerin oluşması ve yine hafif düzeyde ağrı olması da tıbben normal kabul edilir. Birkaç hafta bekledikten sonra bu hislerin tamamının ortadan kalktığını fark edebilirsiniz. Ancak aradan birkaç ay geçmesine karşın şikayetlerin son bulmaması durumunda diş hekiminiz ile görüşmenizde fayda olacaktır.
Sabit Diş Protezi Nedir?
Sabit diş protezi mevcut dişlerin üzerine uygulanan bir protez türüdür. Öncelikle deforme olan diş düzeltilir ve ölçü alınır. Sonrasında kuron yapılır ve diş üzerine sabitlenir. Bu sayede estetik bir diş görünümü elde edilir ve dişe fonksiyonları yeniden kazandırılmış olur. Kimi zaman birden fazla diş eksikliği söz konusu olabiliyor.
Bu durumda sağ ve solda sağlıklı dişlerin bulunması gerekiyor. Arada kalan dişsiz bölgeye köprü yöntemi tercih edilerek sabit diş protezi uygulanır. Sağlam olan dişlerin de boyutlarına müdahale edilmesi ve biraz kısaltılması gerekir. Çünkü protez sağlam dişlere tam olarak oturtulmalıdır. Bu yöntem sayesinde yan yana birden fazla sayıda diş kaybı mevcut olduğunda da sabit diş protezlerinden faydalanılabiliyor. Sabit protezlerin devreye girebilmesi için mutlaka sadece tek bir diş kaybının olması gerekmiyor.
Diş Protez Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Hastalar bir an önce diş protezi hazırlansın isteyebiliyor ancak protezlerin hazırlanarak kullanıma hazır hale gelmesi için kısa bir süre beklemek gerekebiliyor. Hangi protez türünün tercih edildiğine bağlı olarak bu sürenin değişebileceğini belirtmek gerekiyor. Sabit protezlerin hazırlanarak uygulanması 2 gün ila 10 gün arasında bir sürede tamamlanıyor. Tam protez tedavisinin tamamlanma süresi ise 3 hafta ila 4 hafta arasında değişiyor.
Özellikle diş protezi öncesinde ağız ve diş sağlığı ile ilgili mevcut problemlerin ortadan kaldırılması gerektiğinde hastalara daha fazla sayıda seans uygulanması gerekiyor. Bu nedenle her hastada tedavi süresinin aynı olduğundan söz etmek yanıltıcı olabilir. Fakat ilk muayene sonrasında diş hekiminiz tarafından size tahmini bir tedavi süresi bilgisi verilecektir. Ayrıca protez dişler hazırlanana kadar geçici uygulamalar devreye girebiliyor ve hastalar seanslar arasında beslenme gibi konularda bir sıkıntı yaşamıyor.
Diş Protezi Neden Yapılır?
Geçmiş dönemlerde diş protezi yapımında polimetil metakrilat, üretandi metakrilat, polikarbonat ya da polisülfon gibi polimerler kullanılıyordu. Ancak günümüzde polimetil metakrilat (PMMA) en sık kullanılan materyal haline geldi.
Aynı zamanda Co-Cr, Ni-Cr, Co-Cr-Ni alaşımları ve beraberinde son zamanlarda kullanılan titanyum alaşımları da protez yapımında kullanılan materyaller olarak sıralanabilir. Günümüzde kullanılan malzemelerin ağız yapısı ile daha uyumlu olması, onarımının daha kolay olması gibi pek çok farklı unsur, bu materyalleri benzerlerinden ayırıyor. Elbette bu avantajlar hastalar açısından da büyük önem taşıyor. Çünkü söz konusu avantajlar diş protezlerinin hastalar tarafından daha konforlu bir şekilde kullanılabilmesini beraberinde getiriyor.
Bilginiz olsun –> Diş törpüleme
Yeni Nesil Diş Protezi Ne Demektir?
Yeni nesil diş protezi olarak dental implantlar gösterilebilir. Son derece doğal bir görünüm sunan dental implantlar all on four teknikleri kullanılarak uygulanıyor. Bu teknik sayesinde tüm dişlerini kaybetmiş olan hastalar için aynı gün geçici sabit protez yapılabiliyor. Birkaç ay sonrasında da ası protezler kullanıma hazır hale geliyor.
İyileşme süresinin kısalığı, tedavi seans sayısının azlığı gibi avantajlar da yeni nesil diş protezlerine daha fazla sayıda kişinin yönelmesini beraberinde getiriyor. Uzun yıllardır uygulanan ve başarı oranı da bir hayli yüksek olan yeni nesil diş protezlerinin sabit bir şekilde uygulanması için köprüler devreye giriyor ve köprüler için de sadece 4 implant kullanılması yeterli oluyor. Pek çok teknik ile kıyaslandığında çok daha ekonomik bir seçenek olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Kaç tür diş protezi var sorusuyla da sıklıkla karşılaşıyoruz. Genel olarak protez çeşitlerini 3 farklı grupta değerlendirebiliriz. Bunlar;
- Sabit diş protezleri
- Hareketli diş protezleri
- İmplant üstü diş protezleri
Sabit protezler kron ya da köprü gibi yöntemler ile ağız içerisine sabitleniyor. Hareketli protezler ise tam ya da kısmi olarak hazırlanabiliyor. Yeni nesil diş protezleri olarak da adlandırılan implant üstü protezler ise sabit olarak hazırlanabildiği gibi hareketli olarak da dizayn edilebiliyor. Hangi diş protezi türünün tercih edileceğine diş hekimi ve hastanın birlikte karar vermesi gerekiyor. Aynı zamanda hastada meydana gelmiş olan diş kaybının da protez seçiminde en önemli faktör olduğunun altını çizmek gerekir.
İlginizi çekebilir –> Protez diş
Yorum Yazın