Gingivektomi Nedir? Nasıl Yapılır? Fiyatları Ne Kadar?
Gingivektomi son yıllarda daha fazla tercih edilen bir işlem haline geldi. En genel şekli ile bu işlemin diş boyu uzatılması olarak açıklanabileceğini belirtelim. Diş eti hastalıklarının tedavisinde de kullanılan bu yöntemde diş eti dokusu cerrahi müdahale ile uzaklaştırılıyor. Diş çevresinde mevcut olan sağlıklı diş eti dokularının şekillendirilmesi ile estetik açıdan çok daha güzel bir gülüş yakalamak mümkün olabiliyor. Diş çevresindeki dokular ve diş eti hastalıkları alanlarında uzman olan periodondistler tarafından gerçekleştirilen işlem, estetik kaygıların giderilmesini de sağlıyor.
Bu arada gingivektomi diş etleri arasında gıda kalmasına yol açan, diş fırçalama işlemi ile gıda artıklarının temizlenemediği çeşitli durumlarda da tercih edilen bir yöntemdir. Konuşma ya da gülümseme sırasında diş etlerinin aşırı düzeyde görülmesi problemini gidermenin yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarının tedavi edilmesinde de devreye girebiliyor. Bu müdahalenin fiyatlarına, hangi durumlarda uygulandığına ve merak edilen diğer konulara da değineceğiz. Ancak öncesinde nasıl yapıldığını gözden geçirelim.
Yazı İçeriği
Gingivektomi Nasıl Yapılır?
Elbette gingivektomi işlemi sanıldığı gibi çok fazla acı veren bir müdahale değildir. İşleme başlanmadan önce müdahale edilecek olan bölge uyuşturulur ve bu sayede hastanın bu müdahale sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi de engellenmiş olur. Dolayısıyla estetik bir gülüşe sahip olmak ya da çeşitli diş eti sorunlarından kurtulmak isteyenlerin acı duyacağı endişesiyle bu işlemden uzak durmasına hiç gerek yok.
Yapılacak diş boyu uzatılması işleminden hemen önce diş taşı temizliğinin yapılması gerekiyor. Bununla birlikte bazı hastalarda kök yüzeyi düzleştirme işleminin yapılmasına da ihtiyaç olacaktır. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesinin ardından lokal anestezi eşliğinde diş etlerine müdahale edilebilir. Gingivektominin özel cerrahi aletler kullanılarak gerçekleştirildiğini belirtelim. Diş etlerine şekil verilebilmesi için koter ya da lazer gibi cihazların kullanılmasına da ihtiyaç olabilir.
İşlem süresi de sıklıkla merak edilen unsurlar arasında yer alıyor. Kaç adet dişe uygulanacağına bağlı olarak işlem süresi değişkenlik gösterebiliyor. Ancak genel olarak işlemin 15 dakika ile 1 saat arasında tamamlandığını söyleyebiliriz. Sadece çok küçük bir müdahale gerektiğinde işlem sadece birkaç dakika içerisinde tamamlanabilir. Yapılan gingivektomi işleminin ardından diş etlerinin üzerine bir bandaj yerleştirilir. Bu bandaj koruyucu özelliktedir ve yaklaşık bir hafta ile 10 gün süre boyunca diş etlerinin üzerinde kalır.
Bu arada hastalar söz konusu bandajla ilgili de endişe yaşayabiliyor. Ancak bu bandajın beslenmeye, yeme içmeye ya da konuşmaya engel bir özelliği bulunmaz. Dolayısıyla bandaj işlemiyle ilgili olarak da herhangi bir endişe yaşanmasına gerek olmayacaktır. Hastanın diş hekimi tarafından belirtilen süre sonrasında kontrole gitmesi sırasında bandajın çıkarılması sağlanır.
Diş etlerinin tamamen normal bir görünüm kazanması ise 3 – 4 haftayı bulabiliyor. Bu sürede her hastada aynı olmaz ancak çoğunlukla minimum 3 hafta zaman geçmesi gerekir. Dokulardaki iyileşmenin ve işlemle kazandırılan görünümün % 100 ortaya çıkmasının ise 2 ay ile 3 ay sonrasında gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu sayede diş boyu uzatılması işleminin tamamlanması ve hastanın çok daha estetik bir gülüşe sahip olması mümkün olacaktır.
İlginizi çekebilir –> Diş eti hastalıkları
Gingivektomi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Genel olarak bakıldığında gingivektomi işleminin 3 farklı amaçla gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Bunlar;
- Estetik
- Fonksiyon
- Diş eti büyümesi
Elbette yukarıda sıralanan unsurlar arasında bu işlemin yapılmasındaki en yaygın neden estetik kaygılardır.
Estetik
Kimi zaman gülüş esnasında diş etlerinin fazla görünmesi hastalarda sıkıntıya neden olabiliyor. Estetik açıdan 2 mm’den daha fazla görünen diş etleri gülümsemenin hoşluğunu da sekteye uğratabiliyor. Çünkü bu durumda dişler de dikdörtgen bir görünüm yerine kare görünüm sergiliyor. Dolayısıyla devreye bu işlem giriyor ve estetik açıdan diş ile diş etlerinin daha güzel görünmesi sağlanabiliyor. Estetik kaygılarla en çok müdahale edilen bölge üst ön dişler oluyor.
Fonksiyon
Dişinde kırık olan ya da derin diş çürüklerine sahip olan kişilerde de dişlerin diş eti hizasına kadar uzatılması gerekebilir. Bu durumda da diş boyu uzatılması işlemi gerçekleştirilir. Sadece dişin fonksiyonelliğini yeniden kazandırmak amacıyla da bu işlemin yapılabildiğini belirtebiliriz.
Diş Etlerinde Büyüme
Fibrotik, kalın biyotipe sahip olan hastalarda diş etlerindeki büyümenin giderilmesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda gingivektominin yanı sıra gingivoplasti cerrahisi de devreye girebiliyor. Ancak bu işlemin çok ender durumlarda yapıldığını da belirtmek gerekiyor.
Bilginiz olsun –> Diş eti çekilmesi
Gingivektomi Fiyatları Ne Kadardır?
Elbette 2021 yılında gingivektomi fiyatları arttı mı ya da ücretler ne kadar gibi sorular da gündemde! Öncelikle fiyatın her hastada aynı olmadığını belirtmek gerekiyor. Yapılacak işleme, kaç adet dişe ya da ne kadar dokuya müdahale edileceğine, diş hekiminin deneyimine bağlı olarak fiyatlar da değişkenlik gösterecektir.
Dolayısıyla fiyat konusunda araştırma yapan hastaların karşısına sadece tek bir rakam çıkmaz. Bir fikir verebilmesi açısından fiyatların sanıldığı gibi çok yüksek rakamlardan oluşmadığını söyleyebiliriz. Yine de net bir fiyat bilgisi alabilmek için önce hastaların muayene olması ve yapılacak işlemin de planlanması gerekiyor.
Gingivektomi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
İşlem sonrasında diş etlerinin üzerinde bandaj konduğundan bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bandaj çıkarılana kadar hastanın yumuşak yiyecekler tüketmesinde fayda olacaktır. Çok sert yiyeceklerin ısırılmamasına, çiğnenmemesine dikkat edilmesi de gerekiyor.
Aynı zamanda gingivektomi sonrasında diş hekimi tarafından belirtilen öneri ve uyarıların mutlaka dikkate alınması lazım… Bu sayede işlem sonrasında sorunsuz bir iyileşme süreci yaşanması da mümkün olabilir. Diş hekimi olası bir ağrı durumunda kullanılacak ağrı kesici ilaç da reçete eder. İlacın belirtilen dozajda kullanılması ve aşırı düzeyde ağrı olması durumunda mutlaka diş hekimine başvurmasında fayda var.
Ağız içi hijyenine dikkat edilmesi de önem taşıyor. bandajın mevcut olması durumunda diş fırçalanmaz. Ancak diş hekimi tarafından önerilen gargaranın kullanımı ve diş ipi kullanımı ile ağız içi hijyen sağlanabilir. Tüm bunlarla birlikte dikkat edilmesi gereken diğer hususlar hakkında da hastanın detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi sağlanır. Sorunsuz bir iyileşme isteyenlerin diş hekiminin önerilerine harfiyen uyması son derece önemlidir.
Önerdiğimiz makalemiz –> Diş taşı temizliği
Gingivektomi İle Gingivoplasti Arasındaki Fark
Elbette bu iki işlem birbirinden farklıdır. Öncelikle gingivektomi işleminin diş eti dokusunun cerrahi bir müdahale ile uzaklaştırılması prosedürüne dayandığını belirtelim. Gingivoplasti işlemi ise diş çevresinde bulunan ve sağlıklı bir yapıya sahip olan diş eti dokusunun şekillendirilmesi olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla her iki işlemin hem amacı hem de uygulanma şekli aynı olmaz. Hastanın muayenesi ve şikayetleri dikkate alınarak hangi işlem ya da işlemlerin yapılacağına karar verilir.
Gingivektomi Riskleri ve Zararları Nelerdir?
Doğru şekilde uygulanması durumunda gingivektomi işlemi oldukça güvenlidir. Hastanın hem mevcut diş eti sorunlarından kurtulması hem de estetik açıdan daha güzel bir gülüşe kavuşması için uygulanan bu işlem, diş etlerinin görünmesi kaygısıyla hastaların konuşurken ya da gülerken çok dikkatli olmaya çalışması problemini de gideriyor. Genel olarak bu işlemin çok ciddi riskler taşımadığını da belirtebiliriz. Sadece ender durumlarda kanama meydana gelebilir. Bir de enfeksiyon riski mevcuttur. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Write a Comment