Ortodonti Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Ortodonti nedirAna Sayfa » Ortodonti » Ortodonti Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Ortodonti nedir sorusuna ‘diş hekimliğinin uzmanlık alanlarından biri’ yanıtını verebiliriz.  Dişlerdeki çapraşıklıklar, alt ve üst çene kemiklerinde mevcut olan sorunlar, bu kemiklerin kafa kemikleri ile olan ilişkisi ortodonti alanı kapsamında değerlendirilir, tanı konur ve tedavi uygulanır. Bu sistemde oluşan bozuklukların tedavileri ise ortodontik tedavisi ya da ortodontik tedavi olarak adlandırılır.

Ortodonti Bölümü Ne Yapar?

Öncelikle ortodonti nedir konusunu 4 farklı grupta değerlendirmek gerekir. Bunlar;

  • Önleyici ortodonti
  • Düzeltici ortodonti
  • Çocuk ortodonti
  • Yetişkin ortodonti

Ortodonti bölümü genel diş hekimliği uygulamalarının tamamını gerçekleştirebilir. Aynı zamanda diş yapısı ile çene yapısını ilgilendiren tüm problemler, ortodonti kapsamına girer. Yaygın bir şekilde görülen sorunlar ise dişlerde çapraşıklık ya da eksiklik olması, çenenin kapanmasına dair problemler yaşanması, çenenin ileride ya da geride olması ve 20 yaş dişlerinin yarattığı bazı sorunlardır. Bunların dışında spesifik problemlerden kaynaklı olarak da tanı ve tedavinin ortodonti uzmanları tarafından yapılması gerekebilir. Sonuç olarak ortodonti nedir ya da ortodonti uzmanları ne yapar sorusunun yanıtı sadece estetik kaygılarla yapılan işlemleri kapsamıyor.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Olur?

Ortodonti tedavisi

Hastalar ortodonti nedir konusunda tedavilerin nasıl yapıldığını da merak edebiliyor. Ancak problemin kaynağına bağlı olarak uygulanması gereken tedavi de değişecektir. Her hastada aynı tedavi protokolü uygulanamaz. Öncelikle sorunun kaynağının araştırılması ve tanı konması gerekiyor. Yapılan ortodontik tedavisi süreçlerinde en önemli olan aşama tanının konmasıdır. Hastanın ağız, diş ve çene yapısı dikkate alınarak uygulanacak tedaviye karar verilir.

Malokluzyonlar ya da çeşitli kozmetik sorunları gidermeye yönelik olarak uygulanabilecek pek çok tedavi seçeneği mevcut. Artık gelişmiş teknolojinin de yardımı ile tedaviler hasta açısından çok daha konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanıyor. Ortodontik tedavilere endişeli yaklaşan hastaların da ortodonti nedir konusunu, yeni nesil tedavi seçeneklerinin de olduğunu dikkate alarak değerlendirmesinde fayda olacaktır.

Ortodonti Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Genel olarak ortodontik tedavisi aşamalarını şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Muayene
  • Hazırlık
  • Tanı ve planlama
  • Aktif ortodonti tedavisi
  • Pasif ortodonti tedavisi (pekiştirme tedavisi)

Detaylı bir muayene yapıldıktan sonra hazırlık aşamasına geçilir ve bu aşamada çürük diş gibi ağız hijyeni ile ilgili mevcut sorunlar giderilir. Bu aşamada bazı tetkiklerin yapılması da gerekebilir. Ardından tanı ve planlama aşamasına geçilir ve bu aşamada ortodontik sorunların derecesine göre tedavi şekli de belirlenir.

Hastaların ortodonti nedir konusunda en çok merak ettikleri tedavi aşamasında ise düzenli olarak kontrollere gitmeniz gerekir. Kontrollerin periyodu doktorunuz tarafından size aktarılır. Aktif tedavi süreci boyunca doktorun önerilerini dikkate almanız, tedavinin başarısında oldukça önemli bir unsurdur. Son aşama ise pekiştirme odaklı tedavidir ve bu süreç de tamamlandıktan sonra hastalar düzgün sıralanan dişlere, güzel bir gülüşe, sağlıklı bir ağız yapısına sahip olur.

Ortodontik Problemler Neden Oluşur?

Pek çok farklı unsura bağlı olarak ortodontik sorunlar ortaya çıkabiliyor ve dolayısıyla ortodonti nedir konusu gündeme gelebiliyor. Yapılan araştırmalar bu sorunların ortaya çıkmasında genetik faktörlerin de etkili olduğunu ortaya koydu. Örneğin kalıtımsal diş eksiklikleri ya da dar çene problemi sonraki nesillere aktarılabiliyor. Bu nedenle ortodontik problem yaşamış olan anne babaların ortodonti nedir konusuna daha fazla önem vermeleri ve çocuklarının muayenelerini ihmal etmeden yaptırmaları gerekiyor.

Çocukluk döneminde süt dişlerindeki çürüklerin önemsenmemesi, dişlerin zamanından önce çekilmesi nedenler listesinde yer alıyor. Parmak emme, kalem ısırma alışkanlıkları, yalancı emzik ya da biberon kullanımının çok uzun süreli olması da ortodontik tedavisi ihtiyacını doğurabilecek sorunlara yol açabiliyor. Daimi olarak ağızdan solunum yapılması, burun eti sorunları ya da kronik bademcik iltihabı gibi sorunlar da çene kemiklerini olumsuz yönde etkileyebiliyor ve çene kemiklerinin gelişimiyle ilgili bazı problemlerin gelişmesine sebebiyet verebiliyor.

Ortodonti de İdeal Yaş Nedir?

Ortodonti de ideal yaş

Öncelikle ortodontik tedavisi için mutlaka çocukluk döneminde olmak gerekmediğini belirtelim. Yetişkinler de bu tedavi seçeneklerinden faydalanabilir ve yaşadığı sorundan kurtulabilir. İdeal yaş ise süt dişlerinin değişiminin tamamlanmasına yakın bir zaman dilimi olan 10 ila 12 yaş arasıdır. Anne babalar ortodonti nedir konusunda yeterli bilgiye sahip olduklarında bu yaş aralığında tedaviye başlanmasını sağlayabiliyor.

Çene kemikleriyle ilgili sorunların mevcut olması durumunda yaş faktörünün çok daha fazla önem kazandığının altını çizmek gerekir. Çocukların diş ve çene yapısıyla ilgili sorun olması durumunda, 7 yaşında mutlaka ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Erken tanı, tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi ortodonti nedir konusunda da büyük önem taşıyor. Kendinizde ya da çocuğunuzda diş ve çene yapısıyla ilgili problem olduğunu düşünüyorsanız geç kalmadan ve zaman kaybetmeden muayene için randevu almalısınız.

Ortodontik Tedavim Ne Kadar Sürer?

Hastaların ortodonti nedir konusuyla ilgili merak ettikleri bir diğer unsur da tedavinin süresi oluyor. Hangi sorunu ortadan kaldırmaya yönelik nasıl bir tedavi protokolünün uygulandığı, hastanın yaşı ve kooperasyonu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak tedavi süresi de değişkenlik gösterebiliyor. Fakat genel olarak ortodontik tedavisi 1,5 yıl ila 2 yıl içerisinde tamamlanıyor.

Kimi zaman istenen tam iyileşme tablosu, daha erken bir dönemde de elde edilebiliyor. Kimi zaman ise 2 yıldan daha uzun süreli bir tedavi zaruri hale gelebiliyor. Hastaların ortodonti nedir konusuna endişeli yaklaşmalarının nedenlerinden biri de tedavi süresi olabiliyor. Ancak muayene olmadan ve tanı konmadan net bir tedavi süresinden söz etmek doğru olmaz.

Ortodonti Uzmanı Ne İş Yapar?

Üniversitelerin diş hekimliği bölümünden mezun olduktan sonra 4 yıl uzmanlık eğitimi alan ortodonti uzmanlarının ne iş yaptığı da ortodonti nedir konusunda merak edilen bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Soruya kısa bir liste şeklinde yanıt verebiliriz:

  • Diş teli takmak
  • Çene yapısında mevcut olan bozuklukları gidermek
  • Diş eksikliği ve protez tedavileri uygulamak
  • Diş ya da çene yapısı büyümeleriyle ilgili sorunlara müdahale etmek
  • 20’lik dişten kaynaklı problemleri gidermek
  • Çene darlığı sorununa müdahale etmek
  • Diş çarpıklığı problemini gidermek
  • Ağzın açılıp kapanmasıyla ilgili sorunları gidermek

Ayrıca kimi zaman karşılaşılan özel durumlarda da ortodonti uzmanları devreye girebiliyor. Bununla birlikte ortodonti nedir konusunda altının çizilmesi gereken bir diğer unsur da diş hekimlerinin uyguladığı tedavilerin tümünün ortodonti uzmanları tarafından da uygulanabiliyor olmasıdır.

Erken Ortodontik Tedavi Mümkün mü?

Elbette ortodontik tedavisi erken yaşlarda uygulanabiliyor ve hatta erken yaşta tanı konması ve gerekli tedaviye başlanması öneriliyor. Ancak yetişkinlik döneminde de söz konusu tedavi seçeneklerinden faydalanılabilir. Geç kalınması durumunda mevcut problem ‘kader’ olarak algılanmamalı ve mutlaka tedavi için randevu alınmalıdır.

Ayrıca ortodonti nedir konusunda üzerinde durulması gereken faktörlerden biri de sağlıklı bir diş eti ile herhangi bir yaşta dişleri hareket ettirmenin ve olması gereken yere kaymasını sağlamanın mümkün olduğudur. Yapılan muayene ile ileride doğabilecek çeşitli sorunlar henüz ortaya çıkmadan tespit edilebiliyor ve önleyici tedavi seçenekleri değerlendirilebiliyor. Sonuç olarak erken yaşlarda diş ve çene yapısıyla ilgili tanıların konması, tedavilerin uygulanması oldukça önemlidir.

 

Bilginiz olsun –> https://butunisimizdis.com/dis-teli-nasil-takilir/

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …