Diş Eti Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Önlenir?
Diş eti hastalıkları en az diş çürükleri kadar diş kaybına neden olabilen önemli rahatsızlıklardır. Erken dönemde tedaviye alınmayan diş çürükleri diş kaybı sonucunu doğurabiliyor. Ancak diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıkların da böyle bir tablonun ortaya çıkmasına neden olduğunu unutmamak gerekiyor.
Bu nedenle diş etleriyle ilgili her bir rahatsızlık ciddiye alınmalı ve gerekli tedaviye olası en erken dönemde başlanmalıdır. Bu noktada diş eti hastalığının kanser belirtisi olup olmadığı ya da rahatsızlıkların nasıl tedavi edildiği de merak ediliyor. Elbette bu konularda da detaylı bilgi aktaracağız ancak öncesinde diş etlerini ilgilendiren hastalıkların neler olduğunu daha yakından inceleyelim.
Yazı İçeriği
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Periodontal hastalıklar yani diş eti hastalıkları pek çok farklı biçimde görülebilir. En yaygın görülenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Gingivitis
Çok sık görülen ve aynı zamanda bu hastalıklar arasında en hafif şekilde seyreden rahatsızlık gingivitistir. Nedeni ise çoğu zaman mikrobiyal dental plaklar oluyor. Diş etlerinde ödem olması, diş etlerinin kızarması, ağızda kötü koku ve özellikle dişlerin fırçalanması sırasında kanama olması gibi belirtiler ile kendini gösteren bu rahatsızlık genellikle ağrıya neden olmaz. Kimi zaman çok hafif bir ağrı da yapabilir. Bu rahatsızlık tamamen tedavi edilebilir.
Kronik Periodontitis
Oldukça yavaş ilerleyen ve belirtilerin de son derece güç fark edildiği kronik periodontitis yine yaygın görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Dişleri çevreleyen destek dokularda enfeksiyon meydana gelmesi olarak tanımlanabilecek olan hastalığın diş kemiğinin eriyerek bir cep oluşturması gibi önemli bir sonucu doğurabildiğini belirtmeliyiz.
Maalesef bu cep üzerinde bakteri ve yiyecek artıkları birikebildiği için enfeksiyon daha derin dokulara da ilerleyebilir. Bu durum diş kemiği desteğinin azalmasına yol açar. Başlangıç aşamasında ya da orta seviyede olan kronik periodontitis ameliyat dışı tekniklerle tedavi edilebiliyor ancak çok fazla ilerlemiş olması durumunda cerrahi müdahale gerekiyor. Belirtileri arasında yaygın görülenler dişlerde aralanma, sallanma, abse oluşumu, ağız kokusu, diş eti çekilmesi ve mora yakın diş eti rengi ön plana çıkıyor.
Agresif Periodontitis
Genellikle gençlerde görülen bu rahatsızlık daha ender olarak karşımıza çıkar ancak daha şiddetli bir hastalıktır. Genetik faktörlerin önemli olduğu bu rahatsızlığın 2 farklı tipi vardır. Bunlar yerel tip ve yaygın tip olarak açıklanabilir. Yerel tipte diş etlerini etkileyen bulgular daha azdır ancak cep derinliği ve aynı zaman kemik yıkımı da daha ilerlemiş seviyede olur. Yaygın tipte klinik belirtiler de kemik yıkımı da ileri seviyedir. Bu rahatsızlığın tedavisinin kronik periodontitise nazaran daha zor olduğunu belirtebiliriz.
Nekroz Oluşturan Periodontal Hastalıklar
Nekroz dişlerin arasını dolduran üçgen şeklindeki diş etlerinin tepesinden başlayarak diş erlerinin olması olarak açıklanabilir. Kesinlikle olası en erken dönemde tedavinin yapılması gerekir çünkü aksi halde kemik erimesi neticesi ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık tütün ürünleri kullananlarda aşırı stresli bir yaşam sürenlerde, ağız hijyenine dikkat etmeyenlerde ve AIDS rahatsızlığına sahip olanlarda yaygın şekilde görülür. En önemli semptomu ise şiddetli seyreden ağrıdır.
Diş Eti Absesi ve Periodontal Abseler
Diş etlerine yabancı cisim batması sonucunda diş etlerinde abse oluşabilir. Bu durumda diş etlerinde kırmızı renk, hassasiyet ve şişlik meydana gelir. Şayet tedavi edilmezse bu durumda periodontal cep içinde bakteri birikir ve daha derin dokuları da etkisi altına alan abseler oluşabilir. Kanama, kötü kokulu akıntı, ağrı, şişme ve diş etlerinde mora yakın renk gibi çeşitli belirtiler görülür.
İlginizi çekebilir –> https://butunisimizdis.com/dis-ipi/
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi Nasıldır?
Elbette diş eti hastalıkları her daim aynı yöntemlerle tedavi edilmez. Rahatsızlığın ne olduğu ve kaynağı ile birlikte ne kadar ilerlemiş olduğu da dikkate alınarak tedavi seçenekleri değerlendirilir. Erken dönemde tanı konması durumuna genellikle cerrahi müdahaleye gerek olmaz ve daha farklı tedavi yaklaşımları ile sorunun ortadan kaldırılması sağlanır.
Ancak ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahale devreye girebilir. Başlangıç aşamalarında diş ve kök yüzeyinin temizliği yapılır. Ağız hijyenine dikkat edilmesi istenir ve oklüzyon da kontrolden geçirilir. Mikroorganizmaların kolay birikebileceği sorunlar ortadan kaldırılır. İlerlemiş vakalarda hastanın durumuna ve soruna bağlı olarak subgingival küretaj, flep operasyonu, gingivektomi ve gingivoplasti gibi işlemler gerçekleştirilebilir. Sistemik hastalıklar, diyabet, hastanın beslenme şekli gibi pek çok faktörün tedavinin başarısını doğrudan etkilediğini söyleyebiliriz.
Diş Eti İltihabı Neden Olur?
Bakteriler, yiyecek artıkları ve plaklar diş eti iltihabının temel nedenleridir. Diş plakları ince bir bakteri tabakası oluşturur ve bu da zamanla diş taşlarına dönüşebilir. Sonuç olarak diş etleri de bu durumdan olumsuz etkilenir ve iltihaplanma meydana gelir. Aşağıdaki unsurlar da diş eti iltihaplanmasının nedenleri olabiliyor:
- Sigara kullanımı
- Şeker hastalığı
- Bazı ilaçların kullanımı
- Hamilelik
- Genetik faktörler
- Kırılmış diş dolguları
- Dişte yapısal problemler olması
İltihaplanmanın kontrol altına alınmaması ve tedavi edilmemesi durumunda diş eti çekilmesi görülebilir.
Diş Eti Hastalığı Kanser Belirtisi Midir?
Elbette tüm diş eti hastalıkları kişinin kesinlikle kanser olduğu anlamına gelmez. Ancak ağız kanserinin belirtileri arasında diş etlerinde kırmızı beneklerin olması ya da geçmeyen yaraların olması gibi semptomlar da bulunuyor. Dolayısıyla diş etleri ile ilgili herhangi bir rahatsızlık yaşandığında zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulmasında fayda olacaktır.
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi ağız kanserinde de erken tanı çok büyük bir önem taşıyor. Ayrıca kanser tanısı konmasa bile diş eti hastalıklarının erken dönemde teşhis edilmesi de tedavinin süresini ve başarısını olumlu yönde etkiliyor.
Bilgin olsun –> Diş eti çekilmesi
Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?
Diş etlerinde şişmeye neden olan unsurun kesinlikle tespit edilmesi gerekiyor. Bu sorunun ortadan kaldırılması, diş etinde meydana gelen şişmenin de ortadan kalkmasını sağlar. Özellikle 1 haftadan uzun süren diş eti şişmesi durumunda mutlaka medikal tedavinin uygulanması gerektiğini belirtelim. Aynı zamanda ağız ve diş hijyenine maksimum düzeyde dikkat edilmesi gerektiğini de unutmamak lazım.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Diş etlerinde kanama olması iltihaplanmanın en önemli ve net göstergelerinden biridir. Henüz iltihaplanma meydana gelmemiş olsa bile diş yüzeyinde biriken plaklar da diş etlerinde kanamaya sebebiyet verebilir. Diş fırçalamanın hatalı şekilde yapılması ve özellikle dişlere gerekenden daha fazla basınç uygulanması, herhangi bir diş eti rahatsızlığı bulunmuyor olsa bile diş etlerinde kanama sonucunu doğurabilir. Geçmeyen diş eti kanamaları ise vitamin eksikliği ya da kan pıhtılaşmasıyla ilgili bazı sorunlara işaret edebilir.
Diş Eti Hastalıklarına Bitkisel Çözümler
Hastalar diş eti hastalıkları ile mücadelede bitkilerden yardım almak isteyebiliyor. Ancak bitkiler tek başına bu rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasını sağlamaz. Zira bu mümkün olsaydı medikal tedaviler yerine hastalara bitki kürleri uygulamaları tavsiye edilirdi. Bu nedenle bitkilerden mucizevi etkiler beklemek yerine en kısa sürede diş hekimine başvurmak çok daha akılcı bir seçim olacaktır. Bitkilerin yanlış kullanımı durumunda daha farklı rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Önerdiğimiz makalemiz –> Diş taşı temizliği
Write a Comment