Diş Eti Çekilmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş eti çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş eti çekilmesi günümüzde çok sayıda kişinin yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor. ‘Diş eti dokusunun diş kökünü açığa çıkaracak şekilde geri çekilmesi’ olarak tanımlanabilecek olan bu sorun dişler ile diş eti çizgileri arasında boşluklar oluşmasına da sebebiyet verebiliyor. Tedavi edilmemesi halindeyse dişleri destekleyen doku ve kemik yapılarında da ciddi hasarlar oluşuyor ve nihayetinde diş kaybı kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Çene kemiğine yapışık durumda olan diş etlerinde damarlanmanın gayet zengin olduğunu söyleyebiliriz.

Gingiva yani diş etleri her dişin boyun kısmının etrafında mevcuttur ve pembe renkli bir görünüme sahiptir. Her yaşta görülebilen diş eti çekilmesi sorunu çoğu zaman hasta tarafından fark edilmez. Bunun nedeni çekilmenin gayet yavaş bir biçimde gerçekleşiyor olmasıdır. Özellikle rutin diş kontrollerini aksatan hastalarda bu sorunun fark edilmesi daha güç oluyor. Diş etlerinde şişme ya da ağrı olması gibi sorunlara da değineceğiz. Ancak öncesinde diş etlerinde meydana gelen çekilmenin nasıl tedavi edildiğini ele alalım.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Öncelikle diş eti çekilmesi tedavisinin her hastada aynı prosedürle yapılmadığını belirtmek gerekiyor. Çekilmenin düzeyine bağlı olarak farklı tedavi seçenekleri değerlendirilebilir ve diş hekimi tarafından gerekli görülmesi durumunda antibiyotik ilaç kullanımı da gerekebilir. Hafif düzeyde bir çekilme söz konusuysa bu durumda titiz bir temizlik çalışmasının yapılmasına ihtiyaç duyulur.

Diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerde oluşan plak, tartar temizlenir. Açık kalan kök alanlara bakterilerin tutunmasını önlemeye yönelik olarak bu alanların düzgünleştirilmesi de tercih edilebilir. Ancak bazı hastalarda diş etlerindeki çekilme ilerlemiş düzeyde olabiliyor. Bu durumda da cerrahi müdahale seçeneği değerlendirilebilir.

Diş etlerindeki çekilmeden kaynaklı olarak diş kökleri açıkta kalabiliyor ve bu da aşırı hassasiyet sonucunu doğurabiliyor. Böyle durumlarda hassasiyeti gidermeye yönelik tedaviler uygulanıyor. Burada en çok merak edilen unsur, çekilen diş etlerinin yeniden yerine getirilmesi konusu oluyor. Maalesef bu mümkün değildir. Çekilen diş etlerinin kendi kendine yeniden eski yerine dönmesi sağlanamadığından bu sorun ilerleme kaydetmeden müdahale edilmesi ve gerekli tedavinin gerçekleştirilmesi çok büyük bir önem taşıyor.

Cerrahi müdahale ile greftleme adı verilen bir yöntem tercih edilebiliyor. Greftlemede hastanın damağından alınan parça çekilmenin olduğu bölgeye transfer ediliyor. Kaydırma olarak adlandırılan bir diğer yöntemde ise çekilmenin olduğu bölgenin yan kısmında şayet sağlam bir doku varsa, o dokunun çekilme olan yere kaydırılması işlemidir.

Böylece açıkta kalan yer kapatılıyor. Ancak bu yöntemler de her hastaya uygulanamaz. Bu nedenle önlem almak ve diş kontrollerini aksatmamak gerekir. Zira diş eti çekilmesi sorununda hijyen, diş temizliğinin aksatılmaması gibi unsurlar belirleyici faktörlerdir. Diş temizliğinin asla ihmal edilmemesi gerekir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi neden olur

Tahmin edilebileceği gibi diş eti çekilmesi tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmaz. Çok sayıda farklı unsurun böyle bir tabloya neden olabildiğini belirtebiliriz. Nedenler arasında en yaygın görülenleri ise kısa bir liste ile aktaralım:

  • Periodontal hastalıklar yani bakteriyel diş eti enfeksiyonları bu sorunun en temel nedenlerinden biridir.
  • Dişlerin yanlış fırçalanması ya da çok sert diş fırçalama yöntemleri de diş etlerinde çekilmeye neden olabiliyor.
  • Diş ve diş etlerinin bakımının ihmal edilmesi çok sayıda farklı hastalığa adeta davetiye çıkarıyor.
  • Vücudun hormon seviyelerinde meydana gelen dalgalanmalar da bu sonucu doğurabiliyor. Menopoz, ergenlik ya da doğum gibi nedenlerle hormon seviyelerinde değişimler olabiliyor ve bu durum kimi zaman diş etlerine olumsuz yansıyor.
  • Tütün ürünleri kullanımı diş etlerinde çekilme olmasının başlıca nedenlerinden biridir.
  • Dişleri gıcırdatmak ya da sıkmak gibi eylemler diş eti çekilmesi sonucunu doğurabiliyor.
  • Yanlış hizalanan ya da çarpık dişlerin de nedenler listesinde yer aldığını belirtebiliriz.
  • Dudak ya da dil piercingleri sürekli olarak diş etlerine temas ettiğinde bu dokularda çekilme olmasına sebebiyet verebiliyor.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

İlk aşamalarda diş eti çekilmesi herhangi bir belirti vermeyebilir. Hastada şikayete neden olmadan son derece yavaş bir çekilme de söz konusu olabilir. Ancak bir süre sonrasında hastalar hassasiyet şikayeti ile diş hekimlerine başvuruyor. Çünkü bu problemde hissedilen ilk semptom hassasiyet oluyor. Aynı zamanda aşağıda sıralanan belirtiler de oldukça yaygın görülüyor:

  • Diş fırçalama sırasında diş etlerinde kanama olması
  • Dişin normalden daha uzun bir görünüm kazanması
  • Diş etlerinde kızarıklıklar
  • Diş etlerinde şişmeler
  • Sert yiyeceklerin tüketilmesi sırasında kanama olması

Bu belirtilerden sadece biri ortaya çıktığında bile zaman kaybetmeden diş hekimiyle görüşmek gerekiyor. Tüm hastalıklarda olduğu gibi diş eti sorunları içeren hastalıklarda da erken tanı ve olası en erken dönemde müdahale yapılması çok önemlidir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Fiyatları

Her hasta için diş eti çekilmesi tedavisinin fiyatları değişebilir. Diş eti dokularındaki çekilmenin kaynağından ne düzeyde bir çekilme olduğuna, doktorun deneyiminden uygulanacak olan tedavilere kadar çok sayıda farklı unsurun fiyatlar üzerinde belirleyici olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu nedenle fiyat bilgisi almadan önce mutlaka muayene olunması gerekiyor. Böylelikle diş etlerindeki çekilmenin kaynağı belirlenebilir ve tedavi planlanarak hastaya fiyat bilgisi aktarılır.

İlginizi çekebilir –> Diş ipi kullanımı

Diş Eti Şişmesi Problemi

Diş eti şişmesi problemi

Genel olarak diş eti şişmesi sorununa yol açabilen unsurlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Diş eti iltihabı
  • Enfeksiyon
  • Hamilelik
  • Beslenme bozuklukları
  • Bazı ilaçların kullanımı

Diş etlerinde meydana gelen şişmenin ciddiye alınması ve mutlaka diş hekimine başvurulması gerekiyor. özellikle enfeksiyon gibi durumlarda gerekli tedaviye bir an önce başlanması büyük önem taşıyor.

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?

Elbette diş eti çekilmesi sorunu diş etleriyle ilgili yaşanan tek problem değildir. Kimi zaman hastalar hafif ya da şiddetli diş eti ağrısı şikayetiyle de başvurabiliyor. Bu ağrının a çok sayıda farklı nedeni olabilir ve geçmesi için mutlaka kaynağının ortadan kaldırılması gerekir. Hastalar ağrı kesici ilaç kullanımı yöntemini tercih edebiliyor ancak bu ilaçlar geçici çözümdür. İlacın etkisi geçtiğinde ağrı yeniden başlar ve dolayısıyla ağrının tamamen ortadan kaldırılması için ağrıya neden olan unsurun tespit edilmesi ve tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Elbette diş eti çekilmesi sorununu önlemek için öncelikle diş temizliğine ve bakımına gereken özenin gösterilmesi gerekiyor. Dişlerin her gün düzenli olarak fırçalanması ve aynı zamanda yılda iki defa diş kontrollerine gidilmesi çok büyük bir önem taşıyor. Şayet diş etlerinde çekilme mevcutsa diş kontrollerine çok daha sık periyotlar ile gitmeniz gerekebilir. Diş etlerinde çekilme olmasını engellemek için bunlara da dikkat edilmelidir:

  • Tütün ürünleri kullanmayın
  • Dengeli, sağlıklı ve çok yönlü beslenin
  • Kaliteli bir diş fırçası kullanın ve diş fırçanızı sıklıkla değiştirin
  • Sadece diş fırçalamak yeterli değil, etkin bir diş temizliği için diş ipi de kullanın
  • Ağız ve diş sağlığınızla ilgili tüm değişiklikleri takip edin, gerektiğinde diş hekimine başvurun

Konuyla ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Bilginiz olsun –> Diş taşı temizliği

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …