Kategori: Restoratif Diş Hekimliği

Dişlere zarar veren alışkanlıklar

Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. Ağız ve diş temizliğini ihmal etmiyor, düzenli olarak diş kontrollerine gidiyor olabilirsiniz. Ancak dişler için zararlı olan alışkanlıklara sahipseniz yine de diş sağlığınız sıkıntıya girebilir. Dolayısıyla nelerin dişler için zararlı olduğu noktasında istisnasız herkesin bilgi sahibi olması gerekir. Ülkemizde ağız ve diş sağlığına yeteri kadar önem verilmediği biliniyor ve bazı istatistikler de bunu doğruluyor.

35 – 44 yaş arasında olan kişilerde çürük diş, eksik diş ya da diş dolgusuna sahip olanların oranı % 11 civarındadır. 65 – 74 yaş arasında olan kişilerde ise oran % 25’e kadar yükseliyor. Dişlerini düzenli olarak fırçalayan ve aynı zamanda düzenli olarak diş kontrollerine giden kişilerin sayısı ise bir hayli az. Dolayısıyla diş ve diş eti rahatsızlıklarından çok sayıda kişi şikayet ediyor. Diş sağlığı dendiğinde akla genellikle diş fırçalama geliyor. Oysa bazı alışkanlıklar da diş sağlığına çok ciddi oranlarda zarar verebiliyor.

Örneğin pek bilinmiyor olsa da aslında atıştırmalık olarak adlandırılan gıdaları çok fazla tüketmek de dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer alıyor. Ambalajlı gıdaların aşırı orana tüketimi vücudun pek çok sistemi gibi ağız ve diş sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Dişlere zarar veren bu ve buna benzer alışkanlıklara hemen göz atmaya başlamanızda fayda var.

Kahve, Çay ve Tütün Ürünleri Tüketmek

kahve tüketmek

Ülkemizde çay ve kahve en sık tüketilen içeceklerin başında geliyor. Tütün ürünleri kullanımının da azımsanmayacak kadar fazla olduğunu söyleyebiliriz. Çay ve kahve gibi içecekler ile tütün ürünleri dişlerde sararmalara, lekelenmelere yol açıyor. Özellikle tütün ürünlerinin içerisinde bulunan zararlı maddelere bağlı olarak diş renginde değişimler meydana geliyor. Diş ve diş eti hastalıklarına da yol açtığını belirtebiliriz. Dolayısıyla çay, kahve tüketimi ve tütün ürünleri kullanımı dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında ilk sırada bulunur. Tütün ürünleri dudak, dil ve ağız kanserine de sebebiyet verebiliyor. Tütün ürünleri kullanımının estetik sorunların yanı sıra kanser gibi çok ciddi hastalıklara da neden olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle tütün ürünleri kullanımından kesinlikle uzak durmalısınız. Çay ve kahve tüketimini de olabildiğince sınırlamak gerekir.

Diş Gıcırdatmak

Geceleri uyku sırasında dişleri sıkmak ya da diş gıcırdatmak da dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında en yaygın görülenlerden biridir. Eğer sabahları uyandığınızda diş ya da çene ağrısı gibi ağrı şikayetlerine sahip oluyorsanız geceleri diş sıkma ya da dişleri gıcırdatma alışkanlığınız bulunuyor olabilir. Bu sorunun çoğunlukla strese bağlı olarak ortaya çıktığı biliniyor. Stresli bir yaşam sürenlerde geceleri diş sıkma alışkanlığı daha fazla görülüyor. Ancak kontrolsüz bir şekilde diş sıkma ya da diş gıcırdatma diş sağlığına çok ciddi zararlar verebilir.

Diş gıcırdatmanın dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer almasının en önemli nedeni dişlerde aşınmaya yol açmasıdır. Dişlerdeki aşınma da diş çürümelerine yol açabilir. Bununla birlikte diş sıkma ya da diş gıcırdatma kaynaklı olarak diş eti hastalıkları, diş eti çekilmeleri de meydana gelebilir. Diş sıkma yani bruksizm sadece stresten kaynaklanmıyor. Nedeni tam olarak bilinemiyor olsa da anksiyete, öfke, hayal kırıklığı ya da gerginlik gibi durumlara da bu alışkanlığın ilişkilendirildiği biliniyor. Kimi zaman nörolojik ya da zihinsel problemlere de bruksizm eşlik edebiliyor. Neticede mutlaka nedeninin araştırılması ve gerekli tedavinin de yapılması gerekiyor. Bu sayede diş sağlığının korunması da mümkün olabilir.

Bilginiz olsun –> Diş minesi aşınması

Çok Fazla Atıştırmalık Tüketmek

Atıştırmalık olarak tercih edilen ambalajlı gıdaların büyük bölümü sağlığa zarar verebilecek maddeler de içerebiliyor. Bu gıdaların aynı zamanda fazladan yağ, şeker, tuz da içerdiğini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla bu gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi de dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer aldığını belirtebiliriz. Bu gıdaların dişlerle birlikte diş etlerine de zararları olabiliyor. Gün içerisinde sıklıkla atıştırmalık tüketen kişilerde diş çürükleri ve aynı zamanda dişlerde renklenme gibi sorunların daha sık yaşandığı biliniyor.

Özellikle de şeker içeren atıştırmalık gıdaların gün içerisinde sıklıkla tüketilmesi, diş sağlığını adet tehlikeye atmak anlamına geliyor. Abur cubur olarak da tabir edilen bu gıdalardan uzak durmak sağlık açısından önemlidir. Tüketilmesi durumunda ise mutlaka ağız ve diş temizliğinin yapılması gerekir. Dişlerin fırçalanması, etkin bir diş temizliği için yeterli olmaz. Aynı zamanda mutlaka diş ipinin de kullanılması gerekiyor. Bu sayede abur cubur tüketiminden kaynaklı diş sorunlarının büyük oranda önlenmesi mümkün hale gelebilir.

Asitli, Şekerli Gıdalar ve Meyve Sularını Gereğinden Fazla Tüketmek

Asitli şekerli gıdalar tüketmek

Asitli ve şekerli gıdaların tüketimi sadece dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer almıyor. Aynı zamanda pek çok açıdan sağlığa zarar veren bu gıdaların tüketimini kesinlikle sınırlandırmak gerekiyor. Bu gıdaların ağız ve diş sağlığının yanı sıra tüm vücut için zararlı olabileceğini unutmayın. Enerji içecekleri de dahil olmak üzere bu gıdaların aşırı oranda tüketilmesi, gün içerisinde dişlerin asit saldırısına uğramasına yol açar.

Dolayısıyla dişlerin hızlı bir şekilde çürüme sürecine girmesi de kaçınılmaz olur. Meyve suları elbette vücut için faydalı vitaminleri de barındırıyor. Ancak hazır meyve sularının içerisinde bulunan katkı maddeleri dişlere ve diş etlerine de zarar verebiliyor. Özellikle içerisinde bulunan şekerin dişler için son derece zararlı olabileceğini unutmamak gerekir. Hazır içecekleri tüketmek yerine meyve sularının vitamininden faydalanmak için evde meyveleri sıkarak meyve suyu tüketimine yönelmek çok daha doğru olacaktır. Elbette tüketiminin ardından diş temizliğinin yapılması da önemlidir.

İlginizi çekebilir –> Diş çürümesi nedenleri

Dudağa, Dile veya Dişlere Piercing Takmak

Piercing son dönemde özellikle belirli bir yaş grubu içerisinde bir hayli popülerlik kazanan aksesuarlardan biri haline geldi. Dile, dişe ya da dudağa takılan bu aksesuarlar dişlerle temas ediyor. Bu da dişlerde zaman içerisinde hasar oluşmasına, aşınmalara sebebiyet veriyor. Diş piercingleri ise dişlerde kırılmaya yol açabilir. Bununla birlikte dişlerde çatlama olması gibi sorunlara da neden olabildiğinden piercinglerin de dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Aynı etkiler dudaklara takılan aksesuarlar için de geçerlidir.

Piercing sadece dişler için değil diş etleri için de zararlı olabiliyor. Diş etlerinde çekilmelere neden olması durumunda zamanla diş kayıpları bile meydana gelebilir. Bu aksesuarların verdiği zararlardan bir diğeri de ağız içerisinde bakteri oluşmasına yol açmasıdır. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmiyor olması haline dahi piercing ve çevresinin temizlenmesi sıkıntılı olabilir. Bu durumda da yiyecek ve içecek artıklarından kaynaklı olarak bakteri oluşumu problemi meydana gelebilir.

Dişleri Yanlış Fırçalamak

Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanın ön koşulu dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıdır. Ancak yanlış diş fırçalamak yarardan ziyade zarar getirir. Diş fırçasının doğru seçilmesi ve diş fırçalamanın da doğru şekilde yapılması son derece önemlidir. Dişleri günde 6 – 7 defa fırçalamak ya da fırçalama esnasında çok fazla güç uygulamak gibi davranışlar da dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer alır. Dişleri günde 2-  3 defa fırçalamak ve ideal oranda baskı uygulamak gerekiyor. Fırçalama süresinin 2 dakika olması da yeterlidir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> Zirkonyum diş fiyatları

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    diş minesi aşınması

    Diş Minesi Aşınması Ne Demek? Tedavisi Nasıldır?

    Diş minesi aşınması pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Yüksek oranda diş hassasiyetine neden olabilen bu sorun ilerleyen dönemlerinde diş çürüklerine de sebebiyet verebilir. Dolayısıyla diş minesinde meydana gelen aşınmanın sanıldığından çok daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtmeliyiz. Diş minesinde meydana gelen yıpranma ve aşınma arasındaki farkları bilmek, dişin mine tabakasını korumak adına önem taşıyor. Dişin mine tabakasında aşınmayı önlemek adına neler yapılabileceğine değineceğiz. Öncesinde ise diş minesi aşınması nedenlerini ele alalım.

    Diş Minesi Aşınmasının Nedenleri Nelerdir?

    Diş minesinin dişin en sert dış yüzeyi olduğunu belirtmeliyiz. Bu tabaka vücutta bulunan herhangi bir maddeden daha sert bir yapıya sahiptir. Ancak buna karşın zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak diş minesi aşınması sorunu ortaya çıkabiliyor. Diş minesi tabakasının altında daha yumuşak bir katman olan dentin bulunuyor. Şayet diş minesi aşınırsa, dentin tabakası da dış etkenlere açık hale gelir. Bu durum diş hassasiyeti gibi çeşitli sıkıntılarla kendini gösterir.

    Elbette diş minesi aşınması birden bire ortaya çıkmaz. Bu aşınmanın zaman içerisinde oluştuğunu belirtmemiz gerekiyor. Nedenleri arasında en çok ön plana çıkan ise dişlerin çok sert fırçalanmasıdır. Bazı kişiler dişlerin sert fırçalanmaması durumunda temizlenemediğini düşünüyor. Bu nedenle dişleri fırçalarken aşırı oranda baskı uyguluyor. Bu durum faydadan ziyade zarar getirir. Bu zararlar arasında en yaygın görüleni ise diş minesinde meydana gelen aşınmadır.

    Bununla birlikte diş fırçasının kıllarının çok sert olması durumunda da söz konusu sorunun yaşanabileceğini belirtmek gerekiyor. Diş fırçası kıllarının ideal sertlikte olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca yumuşak bir diş fırçası tercih edilmiş olsa bile diş fırçalama işlemi sırasında dişlere aşırı baskı uygulamaktan da kaçınmak gerekiyor. Bir diğer neden de sert cisimleri ısırma ya da ağızda dolaştırma alışkanlığıdır. Kalem, gözlük sapı gibi cisimleri ısırma, ağıza götürme gibi alışkanlıklar farkında bile olmadan diş minesinde aşınmalara sebebiyet veriyor. Ağız içerisinde bulunan piercing gibi cisimlerin de benzer sonuçlar doğurduğunu belirtmeliyiz. Bu gibi davranışlardan uzak durmak sadece dişlerin değil diş etlerinin de zarar görmemesi adına büyük önem taşıyor.

    Diş Minesi Aşınmasının Belirtileri Nelerdir?

    diş minesi aşınması belirtileri

    Yapılan incelemelere göre diş minesi aşınması genellikle dişlerin diş etleriyle buluştuğu hat boyunca meydana geliyor. Dişin mine tabakasında aşınma meydana gelmesi durumunda zaman içerisinde bu bölgede koyu bir renk oluşuyor. Bu da mine tabakasındaki aşınmanın en net göstergelerinden biridir. Aşınma olan bölgede koyu renk olmasının nedeni ise beyaz renkte olan diş minesinin aşınmasına bağlı olarak dentin tabakasının açığa çıkmaya başlamasıdır.

    Diş minesinde meydana gelen aşınmanın belirtilerinden bir diğeri de diş hassasiyetidir. Özellikle sıcak ve soğuk yiyeceklerin, içeceklerin tüketilmesi sırasında dişlerde hassasiyet ve sızı oluşabilir. Bunun nedeni de yine mine tabakasındaki aşınmaya bağlı olarak dentin tabakasının açığa çıkmasıdır diyebiliriz. Dentin tabakasının açığa çıkması, dişlerdeki hassasiyeti ciddi oranda etkiliyor. Bu durum özellikle beslenme sırasında çeşitli sıkıntılar yaşanmasına yol açıyor. Sıcak ya da soğuk gıdalara karşı diş hassasiyeti problemi yaşıyorsanız, bu sıkıntı çok hafif düzeyde olsa bile geç kalmadan diş hekimine başvurmanızda fayda olacaktır.

    Diş Minesi Aşınması Tedavisi

    Hastalar sıklıkla diş minesi aşınması durumunda nasıl bir tedavinin uygulandığını da merak ediyor. Tedavinin son derece önemli olduğunu belirtmeliyiz. Şayet tedavi edilmezse dişin mine tabakasında oluşan bu aşınmalar zamanla diş çürüklerine neden olabilir. Diş çürüklerinin ihmal edilmesi ve tedavisinin yapılmaması ise diş kayıplarıyla sonuçlanabilir. Aşınmaya bağlı olarak dentin alanlarının ortaya çıkması, bakteri ve plak oluşumunun da kolaylıkla gerçekleşmesine yol açar. Çünkü dentin tabakası, mine tabakası kadar koruyucu bir yapıya sahip değildir.

    Diş yüzeylerinde oluşan bakteri ve plaklar ise dişin pulpa bölgesinin de zarar görmesine neden olabilir. Diş eti çekilmesi gibi pek çok farklı sorunun ortaya çıkabileceğini asla göz ardı etmemek gerekiyor. Dolayısıyla dişin mine tabakasında meydana gelen aşınma diş etlerinin de zaman içerisinde zarar görmesinin neden olabiliyor. Hafif düzeyde de olsa diş minesinde aşınma olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda diş hekimine başvurmalısınız. Bu sayede gerekli tedavi uygulanabilir. Tedavi ise dentin alanlarını korumaya yöneliktir. Bu alanların kapatılması sağlanır ve aynı zamanda dentin bölgesinin güçlendirilmesi için florür verniği gibi malzemeler kullanılabilir.

    Öğrenmende fayda var –> Diş çürümesi nedenleri

    Diş Minesi Aşınmasını Önleme Yolları

    diş minesi aşınması önleme yolları

    Herkesin diş minesi aşınması konusunu ciddiye alması gerekiyor. Aşınan diş minesinin kendiliğinden onarılması mümkün olmadığından diş minesinin aşınmasını önlemek için ne yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Bu sorunun ortaya çıkmasını önlemek adına nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizlere kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

    • Kullandığınız diş fırçasının kıllarının çok sert olmamasına özen gösterin
    • Dişlerinizi fırçalarken kesinlikle aşırı kuvvet uygulamayın
    • Günde 3 defadan daha sık diş fırçalamaktan uzak durun
    • Dişlerinizi fırçalarken diş fırçasını 45 derecelik bir açıyla tutun
    • Dişlerinizi kısa ve nazik hareketler ile fırçalayın
    • Kalsiyum ve florür oranları yüksek olan diş macunlarını kullanmaya özen gösterin
    • Tırnak yeme, kalem ya da gözlük sapı ısırma gibi alışkanlıklarınız varsa derhal kurtulun
    • Kabuklu kuruyemişler gibi sert gıdaları dişleriniz ile kırmayın
    • Geceleri diş gıcırdatma ya da diş sıkma gibi davranışlarınız varsa tedavisinin yapılmasını sağlayın
    • Düzenli olarak yılda 2 defa ağız ve diş kontrolü yaptırın
    • Dişlerinizde hassasiyet ya da sızı gibi problemler oluştuğunda kısa zamanda diş hekimine görünün

    Diş Minesi Kendini Yeniler Mi?

    Sıklıkla sorulan sorulardan biri de diş minesi aşınması durumunda mine tabakasının kendini onarma olasılığıdır. Diş minesi kendini onarabilen bir yapıya sahip değildir. Aşınma meydana geldiğinde kesinlikle uygun tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir. Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.

    İlginizi çekebilir –> Bruksizm diş sıkma

    Diş Minesi Kaybının Sebebi Nedir?

    Elbette diş minesi aşınması konusunda merak edilen hususlar arasında diş minesi kaybı da bulunuyor. Bunun nedenini iki farklı başlıkta toplayabiliriz.

    Dişlerin çok sert fırçalanması

    Dişlerin çok sert fırçalanması ya da çok sık diş fırçalamak hem dişin mine tabakasına hem de diş etlerine önemli zararlar verebiliyor.

    Dişlerde asit erozyonu olması

    Yiyecek ve içeceklerde bulunan asit, dişlerde erozyona neden olabiliyor. Dişin mine tabakasının sert bir yapıya sahip olduğundan söz etmiştik. Ancak yiyecek ve içeceklerde bulunan asit diş minesinin yumuşamasına yol açabiliyor. Bu durum geçicidir ancak bu esnada dişlerin fırçalanması, yumuşamış olan diş minesinin aşınmasına ve dişte erozyona neden olabilir. Özellikle bu durumun sıklıkla meydana gelmesi durumunda diş minesindeki erozyonun kaçınılmaz olacağının da altını çizelim. İşte bu nedenle asitli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinden hemen sonra dişlerin fırçalanmaması gerekiyor. 1 saat beklemek ve sonrasında dişleri fırçalamak çok daha doğru olacaktır.

    Konuyla ilgili sorularınızı hemen yorum bölümüne yazabilirsiniz.

    Merak edenler için –> Zirkonyum diş fiyatları

     

      Hemen Randevunuzu Oluşturun

      diş çürümesi

      Diş Çürümesi Nedenleri Nelerdir? Nasıl Olur?

      Diş çürümesi ağız ve diş sağlığı ile ilgili en sık yaşanan sorunlardan biridir. Dişte çürük meydana gelmesine yol açan pek çok farklı unsur bulunuyor. Bu unsurlar tükürük içeriği olabildiği gibi ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi de olabilir. Aynı zamanda asit ile diş aralarında kalan yiyecek kalıntıları da dişlerde çürümenin nedenleri arasında bulunuyor. Diş çürüğünün şiddetli ağrıya neden olabildiğini de belirtmeliyiz. Tedavinin yapılmaması durumunda daha ciddi sorunlara da yol açabilir. Elbette tedavinin nasıl yapıldığına, diş çürüğünü nasıl önleyebileceğinize ve merak edilen diğer hususlara da değineceğiz. Ancak öncesinde kimlerde daha sık görülen bir sorun olduğunu ele alalım.

      Read more

      Bruksizm

      Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir? Botoks Tedavisi Nasıldır?

      Bruksizm günümüzde çok sayıda kişinin yaşadığı problemlerden biridir. Uyku esnasında kişinin dişlerini sıkması ya da diş gıcırdatma olarak açıklanabilecek olan bu sorun, ağzı açık bir şekilde uyuyan kişilerde çenenin ani bir şekilde kapanması ve dişlerin birbirine sürtünmesi şeklinde de görülebiliyor. Bu problemin dişlerle ilgili olabileceği gibi nörolojik bazı durumlardan kaynaklanabildiğini de söyleyebiliriz. Aşırı stres gibi unsurlar da kişide böyle bir sorun ortaya çıkmasına yol açabiliyor.

      Son yıllarda söz konusu problemin ortadan kaldırılması için botoks işleminden de faydalanılabiliyor. Bu konuya da değineceğiz ve tedavinin nasıl yapıldığını açıklayacağız. Öncesinde ise diş sıkmanın nedenlerini birlikte gözden geçirelim.

      Read more

      zirkonyum diş fiyatları

      Zirkonyum Diş Fiyatları Ne Kadar?

      Zirkonyum diş fiyatları ve aynı zamanda bu diş kaplama yöntemiyle ilgili tüm sorularınızın yanıtlarını bu içeriğimizde bulabilirsiniz. Metal destekli olmayan bu diş kaplama yöntemi, ağızda metal tat bırakmıyor olması ve metale karşı alerjisi olanlar tarafından da tercih edilebilmesi ile ön plana çıkıyor.

      Read more

      diş nedir

      Diş Nedir? Yapısı (Anatomisi) Nasıldır?

      Diş nedir sorusunun dişlerin anatomisiyle birlikte açıklamak gerekiyor. Dişler dış taraftan iç tarafa doğru farklı tabakalardan oluşur. Bu tabakalar mine, dentin, pulpa ve diş köklerinin yüzeyinde bulunan sement olarak sıralanabilir. Her bir diş tabanakası farklı oranlarda organik ve inorganik maddeler barındırıyor.

      Dişin en iç kısmında bulunan pulpa yumuşakken mide, dentin ve sement tabakaları daha sert bir yapıya sahiptir. Hem dişin yapısı hem de dişlerde neden çürük meydana geldiği konusunu ele alacağız. Ancak öncesinde dişlerin ne işe yaradığını ve dişlerin çeşitleri konusunu daha detaylı aktaralım.

      Read more

      Zirkonyum kaplama nedir

      Zirkonyum Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

      Zirkonyum kaplama metal üstü porselen kaplama yönteminden sonra geliştirilen ve adeta yeni bir çığır açan diş kaplama metotlarından biridir. Dişlerde doğal bir beyazlık sunması, ışık geçirgenliği ve dayanıklılığı, zirkonyum kaplamaların son dönemde yoğun bir ilgi görmesini beraberinde getiriyor. Estetik ve doğal bir gülüş isteyenlerin de imdadına yetişen bu kaplama yönteminde, diş etlerinde morumsu bir görünümün ortaya çıkmıyor olması da önem taşıyor.

      Read more

      fiber post uygulaması

      Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

      Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

      Empress kuron kaplama

      Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

      Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

      Dişlere zarar veren alışkanlıklar

      Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

      Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …