Diş Fırçalama Teknikleri ve Yöntemleri Nelerdir?
Diş fırçalama teknikleri ağız ve diş sağlığını korumak adına herkesin bilmesi gereken hususlardan biridir. Ağız ve diş sağlığının korunmasında temel unsur diş fırçalamaktır ve dişlerin doğru şekilde fırçalanması, diş çürükleri başta olmak üzere çok sayıda farklı diş problemini önleyebilir. Diş yüzeyinde meydana gelen bakteri plakları ve gıda parçacıkları, zamanla hem dişlerde hem de diş etlerinde hasara neden olur. Diş çürümeleri e diş eti hastalıklarının en yaygın nedeni bakteri plaklarıdır.
Dişlerin doğru teknikler ile fırçalanması ise ileride yaşanabilecek sorunları önlemenin en kolay yoludur. Dişlerin yanlış şekilde fırçalanması ise bir o kadar soruna neden olabiliyor. Örneğin diş eti çekilmesinin mekanik nedenleri arasında en yaygın olanlar dişlerin çok sert fırçalanması ya da çok sık diş fırçalama işleminin yapılmasıdır. Diş eti çekilmesi son derece ciddi bir sorundur ve diş kayıplarını da beraberinde getirebilir. Sonuç olarak diş fırçalamanın doğru tekniklerinin bilinmesi ve uygulanması herkes için büyük önem taşır. Diş fırçalama süresine ve doğru diş fırçalama tekniklerine değinmeden önce bazı önemli kurallardan söz edelim.
Yazı İçeriği
Diş Fırçalama Kuralları Hangileridir?
En az diş fırçalama teknikleri kadar önemli olan bazı kurallar bulunuyor. Bu kurallar hakkında kısa bilgiler aktarabiliriz:
- Dişlerin doğru zamanda fırçalanması son derece önemlidir. Olabildiğince yemeklerden sonra fırçalamak ve gece yatmadan önce mutlaka etkin bir ağız ve diş temizliği yapmak gerekir
- Günde en az 2 defa dişlerin fırçalanmasına özen gösterilmelidir.
- Asitli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinden hemen sonra dişlerin fırçalanması dişlere zarar verebiliyor. Bu gibi durumlarda yarım saat beklemeniz ve sonrasında dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Ancak bu bekleme süresinde ağzınızı bol su ile çalkalayabilirsiniz.
- Dişlerin doğru şekilde fırçalanması kadar doğru diş fırçasının seçimi de önemlidir. Diş fırçasının kıllarının çok sert ya da çok yumuşak olmamasına özen göstermelisiniz. Diş fırçasının kafası ağız içerisinde rahatlıkla hareket ettirilebilecek ölçülerde olmalıdır.
- Diş fırçalama işlemine başlamadan önce ellerinizi mutlaka yıkamalısınız.
- Diş fırçalama ile birlikte diş ipi de kullanmalı ve diş aralarının iyice temizlendiğinden emin olmalısınız.
Diş Fırçalama Süresi Nedir?
Diş fırçalamanın ne kadar sürmesi gerektiği konusunda akılların bir hayli karışık olduğunu söyleyebiliriz. Oysa bu konu da en az diş fırçalama teknikleri kadar önem taşıyor. Doğru süre 2 dakikadır. Yani toplamda diş fırçalama süresinin 120 saniye olması yeterli kabul ediliyor. Her bir diş yüzeyinin 8 saniye ile 19 saniye kadar fırçalanması durumunda etkin bir diş temizliği de yapılmış olur. Burada dikkat edilmesi gereken unsur sadece dişlerin uç kısmına yakın olan yüzeylerin fırçalanması değildir.
Aynı zamanda diş etleri ile dişlerin buluştuğu bölgelerin de özellikle fırçalanması ve bu bölgelerin temizlendiğinden emin olunması gerekir. Çünkü bakteri plaklarının en çok oluştuğu bölge burasıdır ve dolayısıyla bu bölgede yemek artıklarının birikmesini önlemek gerekiyor. Bu nedenle dişlerin bu bölümünün doğru şekilde fırçalanması da büyük önem taşıyor.
İlginizi çekebilir –> Diş taşı oluşumu
Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıl Olmalıdır?
Sizlere diş fırçalama teknikleri konusunda bilgiler aktararak diş fırçalamada yaptığınız hataları ortadan kaldırmanızı sağlamak isteriz. Dişlerinizi fırçalarken dikkat etmeniz gereken hususları şu şekilde aktarabiliriz:
- Ne kadar bol miktarda diş macunu kullanılırsa dişlerin o kadar temiz olacağı düşüncesi doğru değildir. Sadece bir nohut tanesi kadar diş macunu kullanmak, etkin bir diş temizliği yapılabilmesi için yeterli olabiliyor.
- Diş fırçasının ucu diş etlerine bakacak şekilde, yaklaşık olarak 45 derecelik açıyla diş fırçasını tutmalısınız. Diş fırçasının kıllarının dişleriniz ile tam olarak temas ettiğinden emin olmalısınız.
- Dişleri fırçalarken çok fazla güç uygulamak hem dişlere hem de diş etlerine zarar verir. Bu nedenle çok fazla bastırmadan dişlerin fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Nazik hareketler ile çok fazla baskı uygulamadan diş yüzeylerinin temizlenmesini sağlamalısınız.
- Diş fırçasını oval hareketler ile kullanmanız ve dişlerinizi bu şekilde fırçalamanız çok daha etkin bir temizlik sağlar. Aynı zamanda dişlerin ısırmada kullanılan uç kısımlarını ileri geri hareketler ile fırçalayabilirsiniz.
- Dişlerle birlikte dil yüzeyinin de mutlaka temizlenmesi gerekir. Özellikle kötü ağız kokusunu önlemek için mutlaka dil yüzeyinin de temizlenmesini sağlamalısınız.
- Diş fırçalama işlemi tamamlandıktan sonra diş macununu tükürerek ağzınızı az miktarda su ile çalkalayın.
- Dişlerinizi mutlaka günde 2 defa fırçalamaya özen gösterin. Akşamları yatmadan önce fırçalamanız ise son derece önemlidir.
- Diş fırçalama sonrasında mutlaka diş ipi kullanmalı ve diş aralarında kalan yemek artıklarının temizlenmesini sağlamalısınız.
Fırçalamanın Yanında Ağız Ve Diş Sağlığımız İçin Neler Yapmalıyız?
Elbette diş fırçalama teknikleri doğru şekilde uygulanmalıdır. Ancak ağız ve diş sağlığının korunması için dişlerin düzenli olarak fırçalanması tek başına yeterli olmaz. Zira diş fırçasının yetişemediği yerlerde bakteriler birikmeye devam eder ve bu durum, diş çürüğü tablosunun en yaygın nedenlerinden biridir. Dişlerini düzenli olarak fırçaladığı halde diş çürüğü sorunu yaşayanların bu sorunla karşılaşmasındaki yaygın neden diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki bakterilerdir.
Bu noktada devreye diş ipleri giriyor. Diş aralarının diş ipi ile temizlenmesi bir seçenek değil zorunluluktur. Bununla birlikte arayüz fırçası kullanımı da önem taşıyor. Diş ipi ile birlikte arayüz fırçasının kullanımının etkin bir diş temizliği için önemli olduğunu belirtmeliyiz. Diş hekiminin önerdiği bir gargara ile ağız temizliğini tamamlayabilirsiniz. Gargara seçimini asla gelişigüzel şekilde yapmamalısınız. Bu konuda diş hekiminize danışmanızda fayda olacaktır.
Bilginiz olsun –> Gingivektomi
Elektrikli Diş Fırçası Kullanımı
Elektrikli diş fırçalarının kullanımı durumunda da doğru diş fırçalama teknikleri tercih edilmelidir. Tıpkı manuel diş fırçalarında olduğu gibi diş fırçasını 45 derecelik açıyla tutabilir ve diş yüzeylerinde hareket ettirebilirsiniz. Elektrikli diş fırçaları kendi etrafında dönerek dişlerin etkin bir şekilde temizlenmesine yardımcı oluyor.
Diş İpi Kullanmayı Unutmayın
Diş ipleri, özellikle diş aralarının ve dişlerin diş etleriyle birleştiği bölgelerin temizliği için önemlidir. Doğru şekilde uygulanan diş fırçalama teknikleri ağız ve diş sağlığının korunmasını sağlamak noktasında yetersiz kalabiliyor. Aynı zamanda bakteri plaklarının oluşmasını önlemek için mutlaka diş iplerinin de kullanılması gerekiyor. Bu sayede plaklar ve diş taşlarının oluşumunun da önüne geçilmesi mümkün olacaktır.
Daha Fazla Ferahlık İçin Ağız Bakım Suyu
Ağız bakım suyu ya da gargara kullanımı da diş fırçalama teknikleri kadar önemli bir husustur. Özellikle ağız kokusundan şikayet edenler için bu ürünler daha ideal bir seçenek olabiliyor. Ağız bakım suyu kullanımının ağız içerisinde ferahlık etkisinin olması nedeniyle daha sık tercih edildiğini söyleyebiliriz. Ancak kalitesiz olan ürünler faydadan ziyade zarara neden olabilir. Dolayısıyla bu ürünler arasından tercih yaparken kaliteye önem vermenizde ve diş hekiminize danışmanızda fayda olacaktır.
Ayrıca ağız bakım suyu, diş temizliğini tek başına sağlayamaz. Sadece bu ürünlerin kullanımıyla etkin bir ağız ve diş temizliği elde edilemeyeceği için diş fırçası ve diş ipi kullanımını da ihmal etmemelisiniz. Diş fırçalamanın doğru tekniklerine dair sorularınızı hemen yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Diğer makalemiz –> Diş eti hastalıkları
Write a Comment