Diş Beyazlatma (Bleaching) Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma dişlerin mine bölümünde oluşan renkli organik ya da inorganik maddelerin temizlenmesi ve dişlere doğal beyazlığını yeniden kazandırma amacıyla gerçekleştirilen bir işlemdir. Bleaching olarak da adlandırılan bu işlemde sonuç, oksidasyon – redüksiyon tepkimesi ile elde edilir. Dişleri beyazlatmak amacıyla kullanılan maddeler oksijenin açığa çıkmasını sağlar ve bu sayede renklenmeye sebebiyet veren maddeler renksiz olan substanslar ile yer değiştirir.
Gün içerisinde tüketilen çay ve kahve, tütün ürünlerinin kullanımı, asitli içecekler, küçük yaşlarda antibiyotik kullanımı hatta yaşın ilerlemesi bile dişlerde renk değişimi olmasını beraberinde getirebiliyor. Ancak daha doğal ve estetik açıdan daha güzel bir ülüşe sahip olmak artık mümkün! Dişlerse meydana gelen sarı ya da kahverengi tonlarındaki lekelenmelerden kurtulmak için diş beyazlatma işleminden faydalanılması yeterli oluyor. Hatta bu yöntem ile dişlerin renginin birkaç ton açılması ve daha beyaz görünmesi de sağlanabiliyor.
Diş beyazlatmanın tekrarlanabilen bir işlem olduğunun bilinmesi gerekir. Hatta tekrarlanması durumunda elde edilen beyazlığın ömrü de daha uzun olabiliyor. Ne sıklıkla tekrarlanması gerektiği, hastanın diş temizliğine ve bakımına ne kadar önem verdiği, tütün ürünleri kullanıp kullanmadığı gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle hastalar 3 ila 4 yılda bir bleaching işleminin tekrarlanmasını sağlıyor ve bu sayede beyaz bir gülüş hayali de gerçeğe dönüşüyor.
Yazı İçeriği
Diş Beyazlatma Kimlere Yapılabilir?
Elbette diş beyazlatma uygulamasının yapılabilmesi için hastanın bazı sorunlara sahip olmaması gerekiyor. Kimlere diş bleaching işleminin yapıldığı, oldukça geniş bir hasta grubunu kapsıyor. Bu nedenle kimlerin bu işlemden faydalanamayacağını listelemek daha doğru olabilir. Aşağıda sıralanan problemlere sahip olan kişilere bleaching işlemi maalesef yapılamaz. Bunun dışında dileyen herkes bu işlemden faydalanarak beyaz ve güzel görünen dişlere sahip olabilir.
- Dişlerde aşırı düzeyde aşınma olması
- Diş minesini ve dentini ilgilendiren yapısal diş sorunlarının olması (Amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta vb.)
- Dişlerde aşırı düzeyde tetrasiklin renklenmesinin olması
- Kişinin hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit alerjisinin olması
- İleri düzeyde diş eti çekilmesinin mevcut olması
- Diş köklerinin büyük bölümünün açığa çıkmış olması
Bleaching işleminden faydalanmak isteyen hastalar öncelikle muayeneden geçiriliyor ve diş beyazlatma için uygun olup olmadıkları hekim tarafından kontrol ediliyor.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Günümüzde diş beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından klinik ortamda gerçekleştirilebiliyor. Aynı zamanda kişinin evde kendisi tarafından uygulayabileceği ev tipi diş beyazlatmanın da bir diğer seçenek olduğunu belirtebiliriz. Hangi yöntemin tercih edildiğine bağlı olarak işlemin nasıl yapıldığı da değişiyor. Daha hızlı bir sonuç isteyenler tercihini ofis tipi olarak da adlandırılan bleaching yönteminden yana yapıyor.
Yapılacak bleaching işleminin kaç seans halinde uygulanacağı her hastada aynı olmaz. Dişlerdeki leke durumuna bağlı olarak tek seans uygulama ile istenen beyazlık elde edileceği gibi seansların birkaç defa tekrarlanmasına da ihtiyaç doğabilir. Hafif düzeyde sarı ve kahverengi olan diş lekelerinde en iyi sonucu almak sadece birkaç seansta mümkün olabiliyor. Mavi-gri diş renklenmesinin ise daha zor beyazlatıldığını belirtebiliriz. Çünkü bu tabloda dişin en derin tabakalarına yerleşen diş lekeleri söz konusu oluyor.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Genel olarak 2 farklı bleaching yöntemi bulunuyor. Hangi yöntemin tercih edileceğine ise diş hekimi ve hasta birlikte karar veriyor. Sonucu daha kısa sürede görmek isteyenler tercihini ofis tipi diş beyazlatmadan yana kullanıyor. Her iki yöntemin de mutlaka diş hekiminin kontrolünde gerçekleştirilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Beyazlatma ajanları kesinlikle gelişigüzel kullanılmamalıdır.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen ofis tipi diş beyazlatma işlemi 2 ila 3 seans halinde uygulanıyor. Çok ender durumlarda tek seans uygulama yeterli olabiliyor ya da daha fazla sayıda seansa gereksinim doğabiliyor. İşlemden önce diş taşlarının temizlenmesi çok daha etkin bir sonuç almayı sağlıyor. Ardından beyazlatma işlemi hazırlıklarına başlanıyor.
Diş rengi tonu seçildikten sonra hastaya diş eti koruyucusu sürülüyor. Hemen sonrasında dişlere bleaching işlevini yerine getirecek olan jel sürülüyor ve bu jelin ışınlar ile aktive olması sağlanıyor. İdeal süre beklendikten sonra dişlerdeki jel temizlenir ve sonuç kontrol edilir. İşlemden birkaç gün sonrasında dişlerin rengi son halini almış olur.
Ev Tipi Diş Beyazlatma
Ev tipi diş beyazlatma işleminin de yine diş hekimi kontrolünde gerçekleştirildiğini belirtmek gerekir. Mutlaka diş hekimi tarafından hastanın muayene edilmesi gerekiyor. Çünkü muayene sonrasında hastanın diş ölçüleri alınır. Bu ölçülere uygun bir diş plağı hazırlanır. Bu plak dişlere geçecek bir yapıya sahiptir ve şeffaftır.
Hasta evde bleaching jelini sürer ve plak olarak adlandırılan aparatı dişlerine takar. Ev tipi diş beyazlatmanın sonucunu görmek için birkaç hafta beklemek gerekebiliyor çünkü ofis tipi bleaching işleminden farklı olarak dişler son rengini yani beyazlık düzeyini birkaç hafta sonrasında alıyor.
Bilginiz olsun –> Bonding
Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Şayet ofis tipi diş beyazlatma yöntemi tercih edildiyse işlemin süresi 20 dakika ila 1 saat arasında değişiyor. Dişlerdeki lekelenmenin seviyesine bağlı olarak işlem süresinin hastaya göre değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Ev tipi beyazlatma işleminde hastanın iş hayatının ya da sosyal yaşantısının aksamaması için diş plakları gece yatarken takılıyor. Her gün 6 ila 8 saat plağın dişte kalması gerekiyor ve bu işlemin 10 ila 14 gün boyunca uygulanması yani tekrarlanması gerekiyor.
Okumanızı öneririz –> dental spa
Bu süre boyunca dişlere renk veren her türlü yiyecek ve içecekten uzak durulması da önemlidir. Şayet bleaching işlemi yaptırdıysanız bir süre bunlardan uzak durmalısınız:
- Çay
- Kahve
- Kırmızı şarap
- Vişne
- Tütün ürünleri
- Gıda boyası içeren yiyecek ve içecekler
Diş beyazlatmanın etkisi birkaç yıl sürebiliyor. Ancak bu etkinin süresinin hastanın ağız ve diş temizliğine ne kadar önem verdiği ile de yakından ilgili olduğunu belirtmek gerekiyor. Hastanın dişlerini düzenli olarak fırçalaması, sigara içmemesi, dişlere renk veren çay ve kahveyi yoğun bir şekilde tüketmemesi gibi durumlarda diş beyazlatmanın etkisinin daha da uzadığını belirtebiliriz.
Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir mi?
Öncelikle diş beyazlatma işleminin tamamen ağrısız bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtmeliyiz. Beyazlatma ajanlarının diş hekimi kontrolünde uygulanması ve hastanın doktorun önerilerini dikkate alması durumunda bu işlemin dişlere ya da diş etlerine herhangi bir zararı asla yoktur. Aynı zamanda bu işlemin mevcut eski dolgulara ya da kaplamalara da herhangi bir zararı olmuyor.
Çok sayıda hasta dişinde dolgu olması gibi nedenlerle bleaching işleminden uzak duruyor. Oysa dolgunun mevcut olması bleaching işleminin yapılmasına engel bir durum değildir. Eksik diş olması gibi durumlarda da rahatlıkla diş beyazlatmanın yapılabildiğini belirtebiliriz. Diş beyazlatmada başarıyı etkileyen pe çok unsur bulunuyor. Bunlardan biri de hastanın doğal diş rengidir. Şayet doğal diş rengi sarıya yakınsa çok beyaz bir tonu elde etmek pek mümkün olmuyor. Ancak beyaza yakın dişlerde istenen beyaz tonunu yakalamak daha kolay olabiliyor.
İlginizi çekebilir –> Dijital gülüş tasarımı
Write a Comment