Bonding Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

bondingAna Sayfa » Estetik Tedaviler » Bonding Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

Bonding son yıllarda çok daha fazla ilgi gören ve konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanan işlemler arasında yer alıyor. Diş üzerinde herhangi bir aşındırma yapılmasına gerek duyulmadan kompozit dolgu malzemelerinin dişe yapıştırılması prosedürüne dayanan bu yöntem dişte hasar yaratmıyor olmasıyla da ön plana çıkıyor.

Özellikle dişlerde küçük çaplı şekil bozuklukları olduğunda, dişler arasında küçük aralıklar bulunduğunda bu yöntem sıklıkla devreye giriyor. Dişlerin üzerine yapılan ilaveler ile çok daha estetik bir görünüm elde edilebiliyor. Sadece ayrık dişleri birleştirme işlemi olarak değerlendirse de aslında bu yöntemden çok daha farklı sorunlar olduğunda da istifade ediliyor.

Bondingin ömrünün ne kadar olduğu ya da işlem sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi son derece önemli olan konulara da değineceğiz. Öncesinde en çok merak edilen konuyu; bu işlemin nasıl yapıldığını açıklayalım.

Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?

bonding uygulaması nasıl yapılır

Önceliği ‘dişe zarar vermeme’ olan bonding uygulaması dişin şeklinin yanı sıra renginin değiştirilmesi amacıyla da uygulanabiliyor. Dişteki kusurların düzeltilmesi gerektiğinde de sıklıkla devreye giren bu işlem öncesinde basit bir muayene yapılır. Anesteziye ihtiyaç olup olmadığı ya da hangi dişe nasıl bir uygulama yapılacağı planlanır.

İşlem sırasında ise diş yüzeyi ile dolgu için kullanılan materyalin arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla bağlayıcı ajanlar uygulanır. Hemen ardından bondingin materyali dişin doğal rengine en uygun olacak biçimde seçilir. Bu materyal dişe katman şeklinde yerleştirilir.

Dişin son şekillendirmesi yapılır ve son olarak cila uygulanarak işlem tamamlanır. En önemli aşamalardan birinin cila olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü dişin renklenmemesi ve pürüzsüz bir görünüm sergilemesi gerekiyor. Lekelenmelere karşı dişin daha dirençli olması için cila uygulamasından faydalanılır. Kimi zaman ihtiyaç olması halinde cila uygulaması 7 gün sonrasında tekrarlanabilir. Tüm bu aşamalar hasta açısından gayet konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanır.

Bonding Uygulaması Ağrı Yapar Mı?

Hastalar bonding işlemi sırasında ağrı ya da sızı yaşamaktan endişe ediyor. Oysa bu işlem için dişlerde herhangi bir aşındırma uygulanmasına gerek olmuyor. Bu nedenle ağrı yaşanmıyor. Zira işlem öncesinde çoğunlukla anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaması da ağrıya, sızıya, kramp hissine neden olmamasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile randevu talebinde bulunabilir ve siz de estetik açıdan çok daha güzel ve düzgün görünen diş yapısına kavuşabilirsiniz.

Bonding Uygulamasının Ömrü Ne Kadar?

Kaliteli materyallerin kullanılması ve aynı zamanda alanında deneyimli bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda bonding işlemi 5 ile 10 yıl arasında değişen bir kullanım ömrü sunabiliyor. Ancak yenilenebilen bir işlem olduğunu da belirtebiliriz. Herhangi bir nedenle zarar görmesi ya da kullanım ömrünün dolması durumunda bu işlemin yeniden gerçekleştirilmesi mümkündür. Diş hekiminizden konuyla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz. İşlem çoğunlukla tek bir seansta tamamlanıyor.

Ancak dişlerin ihtiyaçlarına bağlı olarak 4 – 6 seans uygulama yapılması da gerekebilir. Zira işlem öncesinde yapılan muayene sonrasında kaç seans uygulama yapılması gerektiği konusunda da diş hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Seansın ise 1 – 1,5 saat içerisinde tamamlandığı bilgisini aktaralım. Bu işlemden faydalanmak için günlük hayatınıza ya da iş hayatınıza uzun bir ara vermenize gerek kalmıyor.

İlginizi çekebilir –> Diş beyazlatma

Bonding Uygulamasını Kimler Yaptırabilir?

bonding kimlere yapılır

Genel olarak bakıldığında bonding işlemi pek çok problemde devreye girebilen işlemlerden biridir. Bu nedenle uygulamadan faydalanabilecek kişi sayısının da bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle diş kırıkları sıklıkla yaşanan bir sorundur ve diş kırıklarını onarmak için de bu uygulama yoğun bir şekilde tercih ediliyor. Bununla birlikte aşağıda sıraladığımız hasta gruplarının da bu işlemden faydalanabileceklerini belirtelim:

  • Diş rengini değiştirmek isteyenler
  • Dişteki şekil bozukluğundan şikayet edenler
  • Diş kırığı olanlar
  • Diş aralarında boşluk olanlar
  • Diş boyunu eşitlemek isteyenler
  • Diş uçlarında çentikli bir görünüm olanlar
  • Pürüzsüz bir diş yüzeyi görünümüne sahip olmak isteyenler

Elbette bu listeyi daha da uzatmak mümkündür. Bazı spesifik durumlarda da bondingin rahatlıkla devreye girebildiğini ve hızlı bir çözüm sunduğunu belirtebiliriz.

Bonding Tedavisinin Avantajları

Elbette bonding uygulaması pek çok açıdan avantajlar sunuyor. Bu avantajları kısa bir liste ile aktaralım:

  • Dişlere şekil verilirken kesme ya da aşındırma yapılmıyor
  • Dişler arasında aralıklar olduğunda yan dişlerin kesilmesine gerek kalmadan kısa sürede bu aralıklar kapatılabiliyor
  • Kişinin konuşması ya da gülmesi sırasında dişlerin görünmeyecek kadar kısa olması durumunda diş boyu bu yöntemle uzatılabiliyor
  • Lamine porselen ya da full estetik porselen gibi yöntemlere nazaran çok daha düşük maliyetli bir işlemdir
  • Dişleri için lamine porselen yapılmasını planlayan hastalara öncesinde bu işlem yapılabiliyor ve nasıl bir görüntü ortaya çıkacağı gösterilebiliyor
  • Çoğu zaman anestezi uygulamasına gerek duyulmuyor
  • Dişle ilgili bazı problemler karşısında son derece hızlı bir çözüm sunuyor

İşlem Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu işlemden faydalanmanız rutin diş kontrollerinizi ihmal edebileceğiniz anlamına gelmiyor. Elbette bonding sonrasında da ağız ve diş bakımına özen göstermeye devam etmelisiniz. Bunun dışında bu işlemden faydalanmış olmanız ekstra bir bakım yaptırmanızı gerektirmez.

Bondingin ardından kırılma olması ya da dişte lekelenme olması gibi durumlarda diş hekiminize danışabilirsiniz. Olabildiğince bu alanda deneyimli bir diş hekimini tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kaliteli materyallerin kullanılmasının bondingin kullanım ömrünü uzatabileceğini de belirtmek gerekiyor. Dişe renk veren yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinin ardından dişlerin fırçalanmasında da fayda olacaktır.

Okumanızı öneririz –> dental spa

Bonding Fiyatları Ne Kadar?

bonding fiyatları ne kadar

Halk arasında bonding ve benzeri işlemlerin fiyatlarının çok yüksek rakamlara tekabül ettiği düşünülüyor. Oysa gayet makul bir bütçe ayırarak bu uygulamadan faydalanılabilir ve böylelikle dişlerin görünümünü değiştirmek mümkün olabilir. Fiyat noktasında ise net bir rakam veremeyiz. Net bir rakamdan söz etmek hastalar açısından yanıltıcı olabilir.

Bu işlemin pek çok farklı amaçla uygulandığını hatırlatmak gerekiyor. Hangi amaçla uygulandığı, kaç adet dişe bondingin yapıldığı ya da doktorun deneyimi gibi unsurlar haliyle fiyatları da etkiliyor ve ortaya birbirinden çok farklı rakamlar çıkabiliyor. Sonuç olarak net bir fiyat bilgisi almadan önce mutlaka muayene olmanız, şikayetlerinizi diş hekiminiz ile paylaşmanız gereklidir.

Bu sayede yapılacak muayene sonrasında ihtiyaçlar belirlenir ve bondingin planlaması diş hekiminiz tarafından gerçekleştirilir. Sonrasında ise tarafınıza net bir fiyat bilgisi iletilir. Fiyatların makul seviyede olması nedeniyle bütçe endişesi yaşamadan bu işlemden istifade edebileceğinizi belirtelim.

Merak edenler için –> Hollywood Smile

Bonding Kırılır Mı?

Nasıl ki bazı durumlarda dişlerde kırılma riski ortaya çıkıyorsa bonding uygulamasında da böyle bir risk bulunuyor. Bondingin uygulandığı dişte asla kırılma meyana gelmez diyemeyiz. Kalem, toka gibi sert nesnelerin ısırılması alışkanlığı varsa terk edilmelidir. Dişlere sert darbe almaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bunlar dişlerde de kırılmaya yol açabilir.

Ancak kırılma olması durumunda da yine basit bir uygulama ile kırıkların onarılmasının mümkün olabildiğini de belirtelim. Pirinç içinden çıkan taş, dişe darbe almak gibi nedenlerle oluşabilecek kırıklar da onarılabiliyor ve bu konuda da hastaların endişe etmesine gerek olmuyor. Bu işlem ile ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilginiz olsun –> Dijital gülüş tasarımı

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …