Kategori: Endodonti

fiber post uygulaması

Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok fazla oranda olması ve dişin kalan kısmının dolgu uygulaması için yeterli olmadığı durumlarda bu işlem tercih ediliyor. Bir anlamda dişin etrafındaki maddelerin yok olduğu ve yüksek oranda boşluk kaldığı durumlarda tercih edildiğini söyleyebiliriz. Diş duvarının tamamen ortadan kalkması halinde dişin yeniden eski fonksiyonlarına kavuşması için bu uygulamadan faydalanılır. Bu uygulamanın ne oranda dayanıklı olduğunu ya da hangi durumlarda yapılamadığını da aktaracağız. Ancak öncesinde nasıl yapıldığı konusunda merak edilen hususlara açıklık getirelim.

Fiber Post Uygulaması Nasıl Yapılır?

Öncelikle fiber post uygulaması işlemine başlanmadan önce dişe kanal tedavisi uygulanmalıdır. Kanal tedavisinin ardından diş duvarı ortadan kalktıysa ancak diş köklerinde herhangi bir sorun yoksa bu durumda uygulama aşamasına geçilebilir. İşlemde çoğunlukla döküm, vidalı a da fiber kullanımının tercih edildiğini söyleyebiliriz. Fiber post bu noktada iki özelliği ile ön plana çıkıyor. Bunların ilki kırılma olasılığının çok düşük olması ve diğeri de dişe yapışmasının daha kolay olmasıdır. Bu özellikler nedeniyle sıklıkla fiber postun tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Driller ile özel olarak yer açma işlemi gerçekleştirilir. Yapıştırıcı malzeme de kullanılır ve böylelikle fiber post uygulaması gerçekleştirilir. Seramik materyalin kullanılıyor olması nedeniyle işlem sonunda elde edilen görünümün tamamen doğal olduğunu da belirtelim.

Estetik açıdan sıkıntı yaratacak bir görünüm ortaya çıkmaz. Elbette kanal tedavisi de dahil olmak üzere tüm bu işlemler yapılırken müdahale edilen bölge tamamen uyuşmuş durumdadır. Bu nedenle hastanın işlemler sırasında acı ya da ağrı hissetmesi de engellenir. Hasta açısından konforlu bir süreç eşliğinde işlemin tamamlandığını, acı, sızı noktasında hastaların herhangi bir endişe duymasına gerek olmadığını söyleyebiliriz.

Fiber Post Uygulaması Ne Kadar Dayanıklıdır?

Elbette fiber post uygulaması son derece dayanıklıdır. Fiber malzeme özel olarak üretimi gerçekleştirilen ve dayanıklılık noktasında da beklentileri fazlasıyla karşılayan bir malzemedir. Diş hekimliği alanında kullanılan fiber postların da sağlamlık konusunda bir sıkıntı yaratmadığını rahatlıkla belirtebiliriz.

Fiber Post Uygulama Aşamaları Nelerdir?

fiber post uygulama aşamaları

Bu işleme dişe kanal tedavisinin uygulanmasının ardından başlandığını belirtebiliriz. Ardından fiber post uygulaması gerçekleştirilmeye başlanır. İşlem sırasında dişin kökünden destek alınır ve dişin ilgili bölümüne demet yerleştirilir. Dolgu işlemi de bu demet üzerine yapılır. Bu işlemin aşamaları kadar kaç seansta gerçekleştirildiği de merak ediliyor. Tek seansta işlemin tamamlanması mümkün olabiliyor. Seanslar ise hangi dişe uygulama yapıldığı gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak 15 dakika ile 30 dakika arasında değişiyor.

Konuya ilgili merak edilen unsurlardan biri de bu işlem için kanal tedavisinin zorunlu olup olmadığıdır. Post uygulamasının diş kökü içerisine yapıldığını belirtmeliyiz. Bu nedenle mutlaka kanal tedavisinin de yapılmış olması gerekiyor. Aksi halde kanal tedavisinin yapılmamış olduğu bir dişe post uygulanması mümkün değildir.

Fiber Post Uygulaması Hangi Durumlarda Yapılmaz?

Fiber çubuklarla dişin güçlendirilmesini kapsayan fiber post uygulaması pek çok durumda tercih edilebiliyor. Ancak istisnasız her durumda uygulanan bir işlem olmadığını da belirtmemiz gerekir. Hangi durumlarda bu işlemin yapılamadığı sorusunun yanıtını ise kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • Diş kökünde kırık olması
  • İltihap mevcudiyeti
  • Kist mevcudiyeti
  • Diş kökünün çok kısa olması
  • Diş kökünün aşırı düzeyde ince olması
  • Diş kökünün eğri olması
  • Diş köklerinde tıkanıklık olması
  • Herhangi bir nedenle dişe kanal tedavisinin kök ucuna kadar yapılamaması
  • Dişi destekleyen kemik dokusunda bir problem olması
  • Kemik yıkımının fazla oranda olması

Tüm bunların yanı sıra bası spesifik durumlarda da söz konusu işlemin yapılamayabileceğini belirtelim. Kanal içi post işlemi diş hekimi tarafından yapılan inceleme sonrasında gerçekleştirilir. İşlemin yapılıp yapılamayacağı diş hekiminiz tarafından belirlenir ve tarafınıza da bilgi iletilir.

İlginizi çekebilir –> Diş apsesi nasıl geçer

Neden Fiber Post Uygulaması Tercih Edilir?

neden fiber post uygulaması

Öncelikle fiber post uygulaması ile diş kayıplarının büyük oranda önlenebildiğini belirtmemiz gerekiyor. Diş köküne kanal tedavisinin yapılmasının ardından fiber materyalin yerleştirilmesi sayesinde dişin eski fonksiyonlarına kavuşması da mümkün hale geliyor. Dolayısıyla tedavi sonrasında dişte kullanılabilir maddenin az kalmasına bağlı olarak diş çekimi yapılması zorunluluğu bir anlamda ortadan kalkıyor da diyebiliriz. Çünkü bu işlemde diş köküne yerleştirilen çubuk, dişin kırılmalara karşı yüksek mukavemet özelliğine kavuşması sağlanıyor.

Bununla birlikte söz konusu işlem hastaya implant uygulanması zorunluluğunu da ortadan kaldırabiliyor. Zira işlem sayesinde dişin çekilmesine gerek kalmıyor. Dolayısıyla eksik diş sorunu ortaya çıkmadığından eksik dişin tamamlanması amacıyla devreye giren implant uygulaması da gerekmiyor. İşlem yardımı ile dişlerin eski fonksiyonlarına yeniden kavuşması sağlanıyor. Dişler çiğneme fonksiyonu da dahil olmak üzere tüm fonksiyonlarına kavuşarak uzun süre kullanılabiliyor.

Bu arada işlemin dişlerdeki çürük ve kırıkların tedavisi sırasında meydana gelebilecek olası enfeksiyonları önlemeye yardımcı olduğunu da belirtmek gerekir. Sonuç olarak dişin kurtarılması gerektiğinde devreye giren bu işlem pek çok hastada rahatlıkla uygulanabiliyor. Aşırı madde kaybının olması, sıklıkla karşılaşılan durumlardan biridir.

Böyle bir tablo ortaya çıktığında tedavi sonrası dolgu uygulaması yapılması ile % 100 başarılı bir sonuç alınması oldukça güçtür. Ancak fiber materyalin kullanımı bu sorunu tamamen ortadan kaldırabiliyor. Dişin güçlenmesi sağlanıyor ve hepsinden önemlisi söz konusu dişin çekilmesine gerek kalmıyor.

Fiber Uygulamasının Çeşitleri Nelerdir?

Bu uygulamada tercih edilen genellikle fiber post oluyor. Ancak vidalı ve döküm çeşitlerinin de bulunduğunu söyleyebiliriz. Sunduğu avantajlar açısından fiber post uygulaması hem ülkemizde hem de dünya genelinde daha sık kullanılıyor. Fiber postların dişe uygulanması çok daha kolaydır. Bu materyaller dişe son derece güçlü olan yapıştırıcılar kullanılarak sabitleniyor. Üstelik bu işlemin sadece tek bir seansta gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

Döküm post ya da prefabrik metal post çeşitleri ise dişe fiziksel olarak tutunan medikal malzemelerdir. Bununla birlikte döküm olan postların laboratuvar ortamında özel olarak üretildiğini de belirtmek gerekir. Bu nedenle sadece tek bir seansta işlemin tamamlanması mümkün olmaz. Mutlaka hastanın işlem için iki seansa gelmesi gerekir.

Ayrıca sadece diş kökü ve sağlıklı bir kemik yapısı varsa bile fiber post uygulanabilir. Mutlaka dişten kalan bazı parçaların olması aranmaz. Fakat bunun için kemik yıkımının da çok fazla olmaması gerektiğini belirtmeliyiz. Aşırı oranda kemik yıkımı olması halinde de bu işlemin kesinlikle başarılı olacağından söz edilemez. Kemik yıkımının olup olmadığı, şayet varsa ne oranda kemik yıkımının olduğu konusunda diş hekiminizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bilgin olsun –> Dişte lezyon

Fiber Post Uygulaması Fiyatları Ne Kadardır?

fiber post fiyatları ne kadar

Bu işlemden faydalanmak isteyen hastalar fiber post uygulaması fiyatını da merak edebiliyor. Ancak çeşitli unsurlara bağlı olarak fiyatların değişebileceğini belirtelim. Her hasta için aynı fiyatın geçerli olması mümkün değildir. Dolayısıyla fiyat konusunda net bir rakam öğrenmek isteyenlerin öncelikle basit bir muayeneden geçmesi gerekir. Bu sayede yapılacak işleme ve hangi dişe bu işlemin uygulanacağına bağlı olarak fiyat belirlenerek hastaya da bu konuda bilgi verilebilir. Konuyla ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> Diş dolgusu

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    diş apsesi

    Diş Apsesi Nedir? Nasıl Geçer? Patlarsa Ne Olur?

    Diş apsesi özellikle ağız ve diş temizliğini ihmal eden kişilerde sık yaşanan bir durumdur. Bakteriyel bir enfeksiyonun gelişmesi neticesinde dişlerde ya da diş etlerinde irin birikmesi olarak tanımlanabilir. Elbette hastalar için zorlayıcı rahatsızlıklardan biridir. Çünkü daimi bir ağrıya, şişliğe ve hassasiyete sebebiyet verir. Hastada diş apsesinin olması durumunda apsenin geliştiği bölgede zonklayan bir diş ağrısı şikayeti olur.

    Bu ağrının yavaş yavaş değil birden ortaya çıktığını da belirtebiliriz. Çoğunlukla kısa zamanda ağrının şiddeti artar. Apselerin nasıl teşhis edildiğini, önlemek için ne yapmak gerektiğini ya da tedavi yöntemlerini de aktaracağız. Ancak öncesinde bu sorunun belirtilerini birlikte gözden geçirelim.

    Read more

    kanal tedavisi

    Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Fiyatları Ne Kadar?

    Kanal tedavisi çürüme ya da enfeksiyon meydana gelmiş olan dişi onarmak amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş, mine, dentin ve pulpa olmak üzere toplamda 3 tabakadan oluşan bir yapıya sahiptir. Merkez bölümünde ise kök kanalı bulunur.

    Pulpa olarak adlandırılan bölüm aslında kök kanalının içinde bulunan yumuşak dokudur ve sinir ile kana damarı açısından zengindir. Bu sayede dişi besler ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Çürük ya da enfeksiyon pulpa tabakasına ilerlediğinde pulpa ile içerisinde yer alan sinirler alınarak temizlenir. Ardından dolgu işlemi yapılır ve bu işlem sayesinde diş yeniden eski fonksiyonlarına kavuşur. Bu tedavinin ağrılı olup olmadığına ya da ne zaman gerektiğine değineceğiz. Ancak öncesinde nasıl yapıldığını mercek altına alalım.

    Read more

    diş dolgusu

    Diş Dolgusu Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

    Diş dolgusu çürüyen dişin artık ve çürükler temizlendikten sonra kalan boşluğun bir madde ile doldurulması yani restorasyonudur. Dolgu işleminin yapılması için pek çok farklı materyal kullanılabilir. Önemli olan dişin yapısına ve kişiye uygun dolgu malzemelerinin tercih edilmesidir.

    Elbette kanal tedavisinin yapılmış olması dolgu yapılamayacağı anlamına gelmez. Dişin kurtarılması ve yeniden eski fonksiyonlarına kavuşması için yapılan kanal tedavisinin ardından da dolgu uygulaması gerçekleştirilir. Dolguda kullanılan malzemelerin neler olduğuna ya da hangi durumlarda dolguya ihtiyaç duyulduğuna değineceğiz. Ancak öncesinde dolgunun nasıl yapıldığı konusunda biraz daha detaylı bilgi aktaralım.

    Read more

    dişte lezyon

    Dişte Lezyon Oluşması Ne Demek? Tedavisi Nasıldır?

    Dişte lezyon günümüzde sık karşılaşılan problemler arasında yer alıyor. Dişleri çevreleyen parçaların değişiklik göstermesi ile meydana gelen lezyonların iltihaplanma ya da travmalar nedeniyle de oluşabildiğini söyleyebiliriz. Özellikle iltihaplanma sonrasında lezyon oluşumu çok daha sık yaşanıyor. Hastalarda ciddi şikayetlere yol açabilen bu durum beslenme sırasında da sıkıntı yaşanmasına neden olabiliyor. Belirtilere ya da bu sorunun ağrı yapıp yapmadığına değineceğiz. Öncesinde oluşum nedenlerini çok daha detaylı bir şekilde ele alalım.

    Read more

    Endodonti nedir

    Endodonti Nedir? Nasıl Yapılır?

    Endodonti nedir konusu dişlerin daha çok iç kısmı ile ilgilidir. Halk arasında ‘diş siniri’ olarak bilinen dişin ‘pulpa’ bölümüne kadar ilerlemiş diş problemleri, endodonti kapsamında değerlendirilir. Dişi çevreleyen dokular ile ilgili olan diş sorunlarının tanısı ve tedavisi endodonti uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Kimi zaman uygulanan diş tedavilerine destek tedavilere gereksinim duyulduğunda da endodonti nedir konusu gündeme gelebiliyor.

    Read more

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …