Diş Sızlaması Neden Oluşur? Tedavisi Nasıldır?

diş sızlaması belirtileri

Diş Sızlaması Neden Oluşur? Tedavisi Nasıldır?

Diş sızlaması günlük hayatı da sıkıntıya sokabilen ve yaygın yaşanan sorunlardan biridir. Özelikle beslenme sırasında ciddi sıkıntı yaşanmasına neden olabilen bu problem hastaların sıcak ve soğuk gıda tüketimini de sıkıntıya sokabiliyor. Elbette dişlerde sızlama olmasının nedeni sadece tek bir unsura bağlı değildir. Dişlerde neden sızlama olduğunu, bu problemin nasıl tedavi edildiğini ve belirtilerin neler olduğunu aktaracağız. Ancak öncesinde sıklıkla sorulan sorulardan biri olan diş çürüklerinin sızlamaya neden olup olmadığı konusuna değinelim.

Diş Çürümeleri Sızlamayı Arttırır Mı?

Dişteki çürükler diş sızlaması sorununun en temel nedenlerinden biridir. Çürük diş problemi mevcut olduğunda özellikle tatlı tüketimi sırasında ya da şekerli içeceklerin tüketiminde dişlerde ciddi bir sızlama şikayeti meydana gelir. Dişteki çürüğün ne oranda ilerlediğine bağlı olarak sızlama ile beraber ağrı şikayetinin de olduğunu söyleyebiliriz. Çürüklerden kaynaklanan diş sızlamaları, çürük tedavisi yapılmadığı müddetçe devam eder. Hatta zaman ilerledikçe sızlama şikayetinde de artış meydana gelir. Dolayısıyla mutlaka tedavinin en kısa sürede yapılması, çürüğün temizlenmesi ve sonrasında dolgu uygulamasının gerçekleştirilmesi gerekir.

Diş Sızlamaları Nasıl Geçer?

diş sızlaması nasıl geçer

Daha önce de değindiğimiz gibi diş sızlaması ciddi problemlerden de kaynaklanıyor olabilir. Geçmesi için mutlaka diş hekimine başvurmanız ve muayene olmanız gerekir. Bu sayede sızlamaya neden olan unsur ya da unsurlar belirlenir, en doğru tedavi seçenekleri değerlendirilerek uygulanır. Tedavi sonrasında dişteki sızlama problemi de ortadan kalkacaktır.

Sızlama şikayeti olduğunda kendi kendine geçmesini beklemek kimi zaman ciddi tehlikelere yol açabilir. Enfeksiyon gibi nedenlerle de dişlerde sızlama olabileceğini unutmamalısınız. Enfeksiyonun tedavi edilmemesi ise ilerlemesine yol açabilir. Bunun sonucunda pek çok farklı risk ortaya çıkacaktır. Sonuç olarak dişlerdeki sızlamanın geçmesi ancak problemin tedavi edilmesi ve ortadan kaldırılması ile mümkün olabilir.

Diş Sızlaması Nedenleri Nelerdir?

Hastalarda diş sızlaması sadece diş çürüklerinden kaynaklanmaz. Daha farklı nedenlere bağlı olarak da bu sorunun yaşanabildiğini söyleyebiliriz. En yaygın nedenler ise şöyledir:

  • Diş çürükleri
  • Diş kırılması ya da çatlaması
  • Yanlış diş fırçalama teknikleri
  • Diş dolgularının eskimesi, düşmesi ya da kırılması
  • Enfeksiyon
  • Diş eti iltihaplanması
  • Dişe darbe almak

Kimi zaman uygulanan diş tedavilerinin ardından da hafif sızlama şikayetleri olabilir. Ancak bu sızlama geçicidir ve kısa zamanda ortadan kalkar. Bununla birlikte bazı sağlık sorunlarının da diş sızlamalarına yol açabildiğini söyleyebiliriz. Sinüzit şikayeti olanlarda ya da eklem ağrılarına yol açan hastalıklara sahip olanlarda da kimi zaman bu problem görülebiliyor.

Diş Sızlamasının Belirtileri Nelerdir?

Çok sayıda kişi diş sızlaması probleminin normal olduğunu, bunun dişin yapısından kaynaklandığını düşünebiliyor. Oysa bu durum normal kabul edilmemeli ve nedeninin araştırılması için mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş sızlamasıyla ilgili belirtileri de hemen aktaralım.

  • Gıdaları çiğneme sırasında ağrı oluşması
  • Geceleri uykudan uyanmaya yol açabilecek ağrılar ya da sızılar
  • Sıcak ve soğuk gıda tüketiminde sızı olması
  • Diş çevresinde ya da diş etlerinde kanama meydana gelmesi
  • Diş çevresinde ya da çene bölgesinde şişme olması
  • Travma ya da yaralanmadan kaynaklanan ağrılar
  • Dişte kırılma olması ya da dişin bir parçasının düşmesi

Yukarıda sıralanan unsurlardan sadece biri meydana geldiğinde dahi mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş sızlamasıyla birlikte mutlaka bu belirtilerin de yaşanması gerekmez. Sadece sızlama şikayetinin olması diş hekimine başvurulması için yeterli olarak kabul edilmelidir.

Bilgin olsun –> Diş fırçası seçimi

Diş Sızlaması Tedavisi Nasıldır?

diş sızlaması tedavisi nasıldır

Elbette tedavi aşamasına geçmeden önce diş sızlaması sorununun kaynağının yani dişlerde neden sızlama olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Zira tedavi de bu soruna yol açan unsurun ortadan kaldırılmasına yönelik olarak uygulanıyor. Tedavi seçeneklerine ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Çürük tedavisi
  • Diş dolgusu
  • Kanal tedavisi
  • Kuafaj
  • Gece plağı
  • Diş çekimi
  • Apikal rezeksiyon

Yukarıda verdiğimiz tedavi örnekleri, dişlerden kaynaklanan diş sızlamasının olması durumunda uygulanır. Her diş sızlamasının nedeni dişlerle alakalı olmayabilir. Bu nedenle sızlamanın kaynağının tespit edilmesi son derece önemlidir. Bu noktada diş hekiminiz diş röntgeni çekilmesini de isteyebilir. Sinüzit ya da eklem problemleri gibi nedenlerden kaynaklı olan sızlamalar da kimi zaman diş sızlamasıyla karıştırılabiliyor.

Günlük Ağız Bakımım Nasıl Olmalı?

Öncelikle dişlerin mutlaka düzenli olarak fırçalanması gerekiyor. Diş fırçasının doğru seçilmesi ve diş fırçalamanın da ideal oranda baskı uygulanarak gerçekleştirilmesi önemlidir. Bununla birlikte diş aralarında ve diş yüzeylerinde kalan artık temizlenmesi için mutlaka diş ipi de kullanılmalıdır. Diş hekiminizin önerdiği bir gargarayı kullanarak ağız ve diş temizliğinin en doğru şekilde yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Merak edenler için –> Bebeklerde diş çıkarma

Geçmeyen Diş Sızlaması Neyin Habercisidir?

geçmeyen diş sızlaması

Elbette diş sızlaması farklı sorunlardan kaynaklanabiliyor ve dolayısıyla nedeni olarak sadece tek bir faktör gösterilemiyor. Geçmeyen diş sızlamasının altında yatan unsurun belirlenmesi için mutlaka tedavinin uygulanması gerekir. Bunun için de daha fazla zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulması gerektiğini hatırlatalım.

Nefes Alırken Dişler Neden Sızlar?

Kimi zaman hastalar nefes alıp verirken de diş sızlaması sorununu yaşadıklarını dile getiriyor. Özellikle soğuk havalarda ya da dış ortamlarda nefes alırken dişlerde sızlama olması şikayetinin yaygın olduğunu belirtelim. Bu sorunun nedeni de çok farklı olabilir. Dişlerde hassasiyet gelişmesinden kaynaklanabileceği gibi enfeksiyona bağlı olarak da böyle bir problem yaşanabilir. Aynı zamanda dişte çürük olması halinde de nefes alırken diş sızlamasının yaşanabileceğini belirtebiliriz.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak dişin yüzey tabakasının zarar görmesi sızlamanın da temel nedenlerinden biridir. Bu durumun da gözden geçirilmesi gerekir. Bunun için diş hekimine başvurulabilir. Bu sayede nefes alırken dişlerde sızlama olmasının nedenlerinin belirlenmesi ve tedavinin yapılması mümkün hale gelecektir.

Sıcak Ve Soğuk İçeceklerde Dişler Neden Sızlar?

Bazı hastalarda diş sızlaması sadece sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi sırasında meydana gelebiliyor. Bunun nedenleri de değişebilir. Dişin üst katmanında aşınma meydana gelmesi ya da diş çürükleri gibi nedenlerle böyle bir problemin yaşanabileceğini söyleyebiliriz. Kimi zaman da diş çürükleri yahut diş dolgusunda bir sorun olması halinde de sızlama ya da ağrı şikayeti ortaya çıkabilir. Sadece sıcak ya da soğuk gıdaların tüketimi sırasında meydana gelen diş sızlamalarını da ciddiye almak ve diş hekimiyle görüşmek gerekiyor.

Tıkla öğren –> Çene kisti belirtileri

Ne Zaman Diş Hekimine Başvurulmalı?

Hastaların büyük bölümü diş sızlaması sorunu yaşadığında bir süre kendi kendine geçmesini bekliyor. Ancak diş ya da diş etleriyle ilgili hastalıkların kendiliğinden geçmesi pek mümkün olmaz. Dolayısıyla diş hekimine başvurmak için beklemek, zaman kaybı olacaktır. Özellikle enfeksiyondan ya da diş çürüklerinden kaynaklanan sızlamaların derhal tedavi edilmesi gerektiğini belirtelim. Aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız en kısa zamanda diş hekimine başvurmalısınız:

  • Dişte ağrı ya da daimi bir sızlama olması
  • Dişte kırık oluşması
  • Diş çekimi ya da diş tedavisi sonrasında şiddetli ağrı olması, ağrının uzun süre geçmemesi
  • Diş etlerinde ya da yüzde şişme olması

Dişlerde sızlama olmasıyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …