Diş Çürümesi Nedenleri Nelerdir? Nasıl Olur?

diş çürümesi

Diş Çürümesi Nedenleri Nelerdir? Nasıl Olur?

Diş çürümesi ağız ve diş sağlığı ile ilgili en sık yaşanan sorunlardan biridir. Dişte çürük meydana gelmesine yol açan pek çok farklı unsur bulunuyor. Bu unsurlar tükürük içeriği olabildiği gibi ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi de olabilir. Aynı zamanda asit ile diş aralarında kalan yiyecek kalıntıları da dişlerde çürümenin nedenleri arasında bulunuyor. Diş çürüğünün şiddetli ağrıya neden olabildiğini de belirtmeliyiz. Tedavinin yapılmaması durumunda daha ciddi sorunlara da yol açabilir. Elbette tedavinin nasıl yapıldığına, diş çürüğünü nasıl önleyebileceğinize ve merak edilen diğer hususlara da değineceğiz. Ancak öncesinde kimlerde daha sık görülen bir sorun olduğunu ele alalım.

Diş Çürümesi Kimlerde Sık Görünür?

diş çürümesi kimlerde görülür

Şeker ya da un içeren gıdalar diş çürümesi probleminin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu nedenle sıklıkla şekerli ve unlu gıdalar tüketenler özellikle yemek sonrası dişlerini fırçalamadıklarında diş çürükleriyle karşılaşabiliyor. Bu kişilerin ağız ve diş temizliğine maksimum düzeyde özen göstermesi gerekiyor.

Kimi zaman çeşitli hastalıklar ya da kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak ağızdaki tükürük miktarı azalabilir. Bu kişilerde de diş çürüklerinin sıklıkla karşılaşılan bir problem olduğunu belirtebiliriz. Çünkü ağız içerisindeki tükürük miktarının azalması dişlerin bakterilere karşı çok daha savunmasız olmasına sebebiyet veriyor. Bu durum diş çürükleriyle sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla çeşitli nedenlere bağlı olarak ağız kuruluğu sorunu yaşayanlarda da çürüklerin sık görüldüğünü belirtebiliriz.

Bir de sert cisimleri ısırma alışkanlığı olan kişilerin bu grupta yer aldığını belirtmemiz gerekir. Kalem ısırmak gibi alışkanlıklar kısa zamanda dişlerin zarar görmesine yol açıyor. Bu durum diş çürüklerinin nedenleri arasında bulunuyor. Fındık ya da ceviz gibi set kabuklu yiyeceklerin dişlerle kırılmaya çalışılması durumunda da benzer bir tablo ortaya çıkacaktır. Ağız ve diş temizliği ile bakımı ihmal edilmiyor olsa bile sert cisimlerin ısırılması diş çürüklerine yol açabilir.

Diş Çürümesinin Belirtileri Nelerdir?

diş çürümesinin belirtileri neler

Öncelikle diş çürümesi başladığında hemen net belirtiler vermeyebilir. Çürük ilerlediğinde hastaların büyük bölümü diş ağrısından şikayet eder. Ancak daha erken dönemde ortaya çıkabilecek bazı belirtiler olduğunu da söyleyebiliriz. Genel olarak bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Dişte hassasiyet gelişmesi
  • Sıcak ya da soğuk hassasiyetine sızlamanın da eşlik etmesi
  • Hafif, orta ya da şiddetli düzeyde diş ağrısı
  • Diş yüzeyinde gri, kahverengi ya da siyah renkte lekelenmeler olması
  • Isırma ya da çiğneme sırasında ağrı hissedilmesi
  • Diş yüzeyinde delikler oluşması

Bu belirtilerden sadece biri meydana geldiğinde bile mutlaka en kısa zamanda diş hekimine başvurmalısınız. Bu sayede diş çürüklerinin henüz ilerlemeden temizlenmesi ve gerekli tedavinin uygulanması da mümkün olacaktır.

Diş Çürümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Hastada diş çürümesi tespit edildiğinde çürüğün ne oranda ilerlediği gibi unsurlar da göz önünde bulundurularak en uygun tedavi seçeneği değerlendirilir. Tedavinin temelde 4 farklı şekilde uygulanabildiğini belirtelim.

Dolgu

Eğer diş çürümesi henüz diş sinirlerine kadar ulaşmamışsa bu durumda dolgu uygulaması ile tedavi gerçekleştirilir. Çürük temizlenir ve sonrasında kalan boşluk ideal bir dolgu materyali ile doldurulur. Diş çürüklerinde en sık tercih edilen tedavi yöntemi olduğunu da söyleyebiliriz.

Kron

Diş çürüğünün çok fazla ilerlemiş olduğu durumlarda bu tedavi devreye giriyor. Çürüğün temizlenmesinin ardından dişte ciddi oranda bir boşluk kalabiliyor. Bu boşluğun sadece dolgu ile tamamlanması, dişe gereken desteğin sunulmasını önlüyor. Dolayısıyla dişin özel bir yapıya çevrelenmesi gerekiyor ve bu da kron tedavisi olarak adlandırılıyor. Kron tedavisi tercih edildiğinde de dişte doğal bir görünüm elde edilebilir.

Kanal Tedavisi

Çürüğün diş sinirine kadar ulaşmış olması durumunda kanal tedavisi tercih edilir. Bu tedavi dişin çekilmesini önlemek yani bir anlamda dişi kurtarmak için uygulanıyor. Diş sinirleri de çürük ile birlikte temizleniyor ve gerekli işlemlerin ardından dolgu uygulaması aşamasına geçiliyor. Böylelikle dişin fonksiyonlarına yeniden ulaşması sağlanıyor.

Erken Tedavi

Erken tedavisi ise diş çürüğünün çok yeni olduğu dönemde uygulanabilir. Bu bölgeye florür tedavisi uygulanıyor ve diş minesinin güçlenmesi sağlanıyor. Bu sayede başlangıç aşamasında olan çürüğün ilerlemesinin durdurulması hedefleniyor. Ancak bu tedavinin her hastada başarılı olamadığını da belirtmeliyiz. Çürüğün ilerlemesi durumunda diğer tedavi seçeneklerinin devreye girmesi gerekiyor.

İlginizi çekebilir –> Bruksizm diş sıkma

Diş Çürümesi Nelere Yol Açar?

diş çürümesi nelere yol açar

Her diş çürümesi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavinin yapılmaması durumunda ise hastaların şikayetlerine yenileri eklenebilir. Özellikle ağrı şikayetinin çok daha fazla olması söz konusudur. Dişteki çürükler ne kadar erken dönemde tespit edilirse tedavi de o kadar kısa zamanda tamamlanır. Tedavinin yapılmaması ise aşağıdaki sonuçları doğurabilir:

  • Hastanın yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenir
  • Ağızda kötü koku meydana gelir
  • Enfeksiyon gelişebilir
  • Diş etrafında irin birikebilir
  • Beslenme sırasında ağrı kaynaklı sıkıntılar yaşanabilir
  • Enfeksiyona bağlı olarak yaşam kaybı meydana gelebilir

Bu arada diş çürümesi kendiliğinde geçen bir durum değildir. Tedavisi yapılmadığı müddetçe ilerleyebilir ve diş sinirleri de çürükten etkilenebilir. Dolayısıyla dişte çürüme başladığında beklemek sadece zaman kaybetmek anlamına gelir. Ağrı ya da sızı gibi şikayetlerin kendiliğinden geçmesini beklememek gerekiyor. Sürekli olarak ağrı kesici kullanmak da bir çözüm olmayacaktır. Kesinlikle çürüğün temizlenmesi ve gerekli tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir.

Diş Çürümesi Genetik Midir?

Genetik faktörlerin diş çürümesi üzerinde etkili olduğunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz. Fakat her diş çürümesini de genetik unsurlara bağlamamak gerekiyor. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi gibi durumlarda genetik olarak diş çürümesine yol açan bir gen aktarımı söz konusu olmasa bile dişlerde çürüme başlayabilir.

Bilginiz olsun –> Zirkonyum diş fiyatları

Diş Çürümesi Nasıl Engellenir?

Her bireyin diş çürümesi sorununu önlemek için uygulayabileceği basit yöntemler şöyledir:

  • Dişler her gün düzenli olarak en az 2 defa fırçalanmalıdır
  • Şekerli ve unlu gıdalar tüketildikten sonra mutlaka dişler fırçalanmalı, şayet mümkün değilse en azından bol su ile gargara yapılmalıdır
  • Diş aralarının diş ipi ile temizlenmesine önem verilmeli, asla ihmal edilmemelidir
  • Sağlıklı ve çok yönlü bir beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır
  • Her gün düzenli olarak ideal oranda su tüketimine dikkat edilmelidir
  • Günlük kalsiyum alımına dikkat edilmelidir
  • Sert kabuklu yiyeceklerin ısırılmaması, dişlerle kırılmaması gerekir
  • Kalem ya da gözlük sapı gibi cisimleri ısırma alışkanlıklarından kurtulmak gerekir
  • Rutin ağız ve diş kontrolleri ihmal edilmemelidir

Yeni Çürümeye Başlayan Diş İçin Ne Yapılmalı?

Elbette diş çürümesi yeni başladığında derhal tedavinin yapılması gerekir. Yeni başlayan diş çürükleri henüz ağrı şikayetine yol açmayabilir. Hastalar sadece siyah, gri ya da kahverengi leke görünümü fark edebilir. Bu durumda hemen bir diş hekimine başvurulması, dişin kurtarılabilmesi bakımından da önem taşır.

Bebeklerde Diş Çürümesi Nasıl Engellenir?

Bebeklerde de diş çürümesi meydana gelebiliyor ve ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Bu çürüklerin meydana gelmesini önlemek için 1 yaş sonrasına bebeklerin uykuda beslenme alışkanlığını kaldırmak gerekir. Ayrıca belirli bir dönemden sonra beslenmenin ardından diş fırçası ya da temiz bir bez ile diş temizliğinin yapılması gerekiyor. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Okumanızı öneririz –> Zirkonyum kaplama

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …