Diş Minesi Aşınması Ne Demek? Tedavisi Nasıldır?

diş minesi aşınması

Diş Minesi Aşınması Ne Demek? Tedavisi Nasıldır?

Diş minesi aşınması pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Yüksek oranda diş hassasiyetine neden olabilen bu sorun ilerleyen dönemlerinde diş çürüklerine de sebebiyet verebilir. Dolayısıyla diş minesinde meydana gelen aşınmanın sanıldığından çok daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtmeliyiz. Diş minesinde meydana gelen yıpranma ve aşınma arasındaki farkları bilmek, dişin mine tabakasını korumak adına önem taşıyor. Dişin mine tabakasında aşınmayı önlemek adına neler yapılabileceğine değineceğiz. Öncesinde ise diş minesi aşınması nedenlerini ele alalım.

Diş Minesi Aşınmasının Nedenleri Nelerdir?

Diş minesinin dişin en sert dış yüzeyi olduğunu belirtmeliyiz. Bu tabaka vücutta bulunan herhangi bir maddeden daha sert bir yapıya sahiptir. Ancak buna karşın zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak diş minesi aşınması sorunu ortaya çıkabiliyor. Diş minesi tabakasının altında daha yumuşak bir katman olan dentin bulunuyor. Şayet diş minesi aşınırsa, dentin tabakası da dış etkenlere açık hale gelir. Bu durum diş hassasiyeti gibi çeşitli sıkıntılarla kendini gösterir.

Elbette diş minesi aşınması birden bire ortaya çıkmaz. Bu aşınmanın zaman içerisinde oluştuğunu belirtmemiz gerekiyor. Nedenleri arasında en çok ön plana çıkan ise dişlerin çok sert fırçalanmasıdır. Bazı kişiler dişlerin sert fırçalanmaması durumunda temizlenemediğini düşünüyor. Bu nedenle dişleri fırçalarken aşırı oranda baskı uyguluyor. Bu durum faydadan ziyade zarar getirir. Bu zararlar arasında en yaygın görüleni ise diş minesinde meydana gelen aşınmadır.

Bununla birlikte diş fırçasının kıllarının çok sert olması durumunda da söz konusu sorunun yaşanabileceğini belirtmek gerekiyor. Diş fırçası kıllarının ideal sertlikte olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca yumuşak bir diş fırçası tercih edilmiş olsa bile diş fırçalama işlemi sırasında dişlere aşırı baskı uygulamaktan da kaçınmak gerekiyor. Bir diğer neden de sert cisimleri ısırma ya da ağızda dolaştırma alışkanlığıdır. Kalem, gözlük sapı gibi cisimleri ısırma, ağıza götürme gibi alışkanlıklar farkında bile olmadan diş minesinde aşınmalara sebebiyet veriyor. Ağız içerisinde bulunan piercing gibi cisimlerin de benzer sonuçlar doğurduğunu belirtmeliyiz. Bu gibi davranışlardan uzak durmak sadece dişlerin değil diş etlerinin de zarar görmemesi adına büyük önem taşıyor.

Diş Minesi Aşınmasının Belirtileri Nelerdir?

diş minesi aşınması belirtileri

Yapılan incelemelere göre diş minesi aşınması genellikle dişlerin diş etleriyle buluştuğu hat boyunca meydana geliyor. Dişin mine tabakasında aşınma meydana gelmesi durumunda zaman içerisinde bu bölgede koyu bir renk oluşuyor. Bu da mine tabakasındaki aşınmanın en net göstergelerinden biridir. Aşınma olan bölgede koyu renk olmasının nedeni ise beyaz renkte olan diş minesinin aşınmasına bağlı olarak dentin tabakasının açığa çıkmaya başlamasıdır.

Diş minesinde meydana gelen aşınmanın belirtilerinden bir diğeri de diş hassasiyetidir. Özellikle sıcak ve soğuk yiyeceklerin, içeceklerin tüketilmesi sırasında dişlerde hassasiyet ve sızı oluşabilir. Bunun nedeni de yine mine tabakasındaki aşınmaya bağlı olarak dentin tabakasının açığa çıkmasıdır diyebiliriz. Dentin tabakasının açığa çıkması, dişlerdeki hassasiyeti ciddi oranda etkiliyor. Bu durum özellikle beslenme sırasında çeşitli sıkıntılar yaşanmasına yol açıyor. Sıcak ya da soğuk gıdalara karşı diş hassasiyeti problemi yaşıyorsanız, bu sıkıntı çok hafif düzeyde olsa bile geç kalmadan diş hekimine başvurmanızda fayda olacaktır.

Diş Minesi Aşınması Tedavisi

Hastalar sıklıkla diş minesi aşınması durumunda nasıl bir tedavinin uygulandığını da merak ediyor. Tedavinin son derece önemli olduğunu belirtmeliyiz. Şayet tedavi edilmezse dişin mine tabakasında oluşan bu aşınmalar zamanla diş çürüklerine neden olabilir. Diş çürüklerinin ihmal edilmesi ve tedavisinin yapılmaması ise diş kayıplarıyla sonuçlanabilir. Aşınmaya bağlı olarak dentin alanlarının ortaya çıkması, bakteri ve plak oluşumunun da kolaylıkla gerçekleşmesine yol açar. Çünkü dentin tabakası, mine tabakası kadar koruyucu bir yapıya sahip değildir.

Diş yüzeylerinde oluşan bakteri ve plaklar ise dişin pulpa bölgesinin de zarar görmesine neden olabilir. Diş eti çekilmesi gibi pek çok farklı sorunun ortaya çıkabileceğini asla göz ardı etmemek gerekiyor. Dolayısıyla dişin mine tabakasında meydana gelen aşınma diş etlerinin de zaman içerisinde zarar görmesinin neden olabiliyor. Hafif düzeyde de olsa diş minesinde aşınma olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda diş hekimine başvurmalısınız. Bu sayede gerekli tedavi uygulanabilir. Tedavi ise dentin alanlarını korumaya yöneliktir. Bu alanların kapatılması sağlanır ve aynı zamanda dentin bölgesinin güçlendirilmesi için florür verniği gibi malzemeler kullanılabilir.

Öğrenmende fayda var –> Diş çürümesi nedenleri

Diş Minesi Aşınmasını Önleme Yolları

diş minesi aşınması önleme yolları

Herkesin diş minesi aşınması konusunu ciddiye alması gerekiyor. Aşınan diş minesinin kendiliğinden onarılması mümkün olmadığından diş minesinin aşınmasını önlemek için ne yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Bu sorunun ortaya çıkmasını önlemek adına nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizlere kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • Kullandığınız diş fırçasının kıllarının çok sert olmamasına özen gösterin
  • Dişlerinizi fırçalarken kesinlikle aşırı kuvvet uygulamayın
  • Günde 3 defadan daha sık diş fırçalamaktan uzak durun
  • Dişlerinizi fırçalarken diş fırçasını 45 derecelik bir açıyla tutun
  • Dişlerinizi kısa ve nazik hareketler ile fırçalayın
  • Kalsiyum ve florür oranları yüksek olan diş macunlarını kullanmaya özen gösterin
  • Tırnak yeme, kalem ya da gözlük sapı ısırma gibi alışkanlıklarınız varsa derhal kurtulun
  • Kabuklu kuruyemişler gibi sert gıdaları dişleriniz ile kırmayın
  • Geceleri diş gıcırdatma ya da diş sıkma gibi davranışlarınız varsa tedavisinin yapılmasını sağlayın
  • Düzenli olarak yılda 2 defa ağız ve diş kontrolü yaptırın
  • Dişlerinizde hassasiyet ya da sızı gibi problemler oluştuğunda kısa zamanda diş hekimine görünün

Diş Minesi Kendini Yeniler Mi?

Sıklıkla sorulan sorulardan biri de diş minesi aşınması durumunda mine tabakasının kendini onarma olasılığıdır. Diş minesi kendini onarabilen bir yapıya sahip değildir. Aşınma meydana geldiğinde kesinlikle uygun tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir. Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.

İlginizi çekebilir –> Bruksizm diş sıkma

Diş Minesi Kaybının Sebebi Nedir?

Elbette diş minesi aşınması konusunda merak edilen hususlar arasında diş minesi kaybı da bulunuyor. Bunun nedenini iki farklı başlıkta toplayabiliriz.

Dişlerin çok sert fırçalanması

Dişlerin çok sert fırçalanması ya da çok sık diş fırçalamak hem dişin mine tabakasına hem de diş etlerine önemli zararlar verebiliyor.

Dişlerde asit erozyonu olması

Yiyecek ve içeceklerde bulunan asit, dişlerde erozyona neden olabiliyor. Dişin mine tabakasının sert bir yapıya sahip olduğundan söz etmiştik. Ancak yiyecek ve içeceklerde bulunan asit diş minesinin yumuşamasına yol açabiliyor. Bu durum geçicidir ancak bu esnada dişlerin fırçalanması, yumuşamış olan diş minesinin aşınmasına ve dişte erozyona neden olabilir. Özellikle bu durumun sıklıkla meydana gelmesi durumunda diş minesindeki erozyonun kaçınılmaz olacağının da altını çizelim. İşte bu nedenle asitli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinden hemen sonra dişlerin fırçalanmaması gerekiyor. 1 saat beklemek ve sonrasında dişleri fırçalamak çok daha doğru olacaktır.

Konuyla ilgili sorularınızı hemen yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> Zirkonyum diş fiyatları

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …