Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir? Botoks Tedavisi Nasıldır?

BruksizmAna Sayfa » Restoratif Diş Hekimliği » Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir? Botoks Tedavisi Nasıldır?

Bruksizm günümüzde çok sayıda kişinin yaşadığı problemlerden biridir. Uyku esnasında kişinin dişlerini sıkması ya da diş gıcırdatma olarak açıklanabilecek olan bu sorun, ağzı açık bir şekilde uyuyan kişilerde çenenin ani bir şekilde kapanması ve dişlerin birbirine sürtünmesi şeklinde de görülebiliyor. Bu problemin dişlerle ilgili olabileceği gibi nörolojik bazı durumlardan kaynaklanabildiğini de söyleyebiliriz. Aşırı stres gibi unsurlar da kişide böyle bir sorun ortaya çıkmasına yol açabiliyor.

Son yıllarda söz konusu problemin ortadan kaldırılması için botoks işleminden de faydalanılabiliyor. Bu konuya da değineceğiz ve tedavinin nasıl yapıldığını açıklayacağız. Öncesinde ise diş sıkmanın nedenlerini birlikte gözden geçirelim.

Diş Sıkmaları Neden Oluşur?

diş sıkmaları neden olur

Tanı konan hastalar da dahil olmak üzere bruksizm nedenlerinin çok sayıda kişi tarafından merak edildiğini söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar neticesinde en yaygın nedenler şu şekilde belirlendi:

  • Kişilik yapısı
  • Genetik unsurlar
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Psikolojik sorunlar
  • Nörolojik problemler
  • Aşırı stres
  • Uyku bozuklukları
  • Aşırı hassasiyet
  • Ağız içi dokularda dengesizlik
  • Eksik ya da çürük diş mevcudiyeti
  • Hatalı diş protezleri

Araştırmalar huzursuz bacak sendromu ya da migren sorunu olan kişiler arasında da diş sıkma davranışının son derece yaygın bir şekilde görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu nedenle gün içerisinde sıklıkla ağrı ya da acı yaşama durumunun da nedenler arasında gösterildiğini belirtebiliriz. Dişlerini gıcırdatan, sıkan kişilerin büyük bölümünde uykuya dalma ve uykuyu devam ettirme noktasında da sorunların olduğu biliniyor.

Bruksizm Tedavisi Nasıldır?


Öncelikle günümüzde bruksizm tedavisi olarak en sık tercih edilen yöntemlerin başında botoks uygulamasının geldiğini belirtebiliriz. Bununla birlikte fonksiyonel olarak da eksik dişlerin tamamlanması ya da bozuk kapanışların düzeltilmesi gibi tedavilerin gerçekleştirilmesine ihtiyaç olacaktır. Zira bu sorunlar da diş sıkma davranışını beraberinde getirebiliyor. Söz konusu problemin sadece stresten ya da benzeri nedenlerden kaynaklandığı düşünülse de yapısal bozuklukların da önemi büyük. Dolayısıyla tedavide bu unsurların da göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Psikolojik ya da nörolojik kaynaklı diş gıcırdatma sorunu olması durumunda da tedavinin bu sorunları gidermeye yönelik olarak planlanması gerekiyor. Kimi zaman diş hekimi, nörolog ve psikolog tarafından tedavinin komplike bir şekilde yapılmasına da ihtiyaç duyulabilir. Koruyucu ve stabilize edici plakların dişleri koruması amacıyla tedavi seçeneği olarak kullanılabildiğini belirtebiliriz. Ancak bu alanda yapılan araştırmalar, söz konusu plakların kas aktivitesinde yaklaşık olarak % 50 oranında bir artışa neden olduğunu ortaya koydu.

Bu nedenle söz konusu plaklar diş sıkma sorununu önleme özelliğine sahip değildir. Sadece dişlerin sıkılmasından kaynaklanan diş ve doku hasarını önleyebilirler. Bu plakların gece kullanılması gerekiyor. Ancak hastaların büyük bölümü plak ile uyumakta güçlük çektiğini dile getirdiğini de belirtelim. Kendisi için plak hazırlanan hastaların sadece % 20’si bu plakları 1 yıldan daha uzun süre kullanıyor. Geri kalanlar ise birkaç deneme sonrasında plak kullanmayı bırakıyor. Bu nedenle botoks işleminin çok sayıda hasta için daha cazip bir tedavi olduğunu belirtmek mümkündür.

Bruksizm Belirtileri Nelerdir?

Bruksizm belirtileri

Öncelikle bruksizm uyku sırasında gerçekleşen bir eylem olduğundan çoğu zaman yalnız uyuyan hastalar bu durumunda farkına varmaz. Genellikle yapılan diş kontrollerinde diş hekimi tarafından belirlendiğini söyleyebiliriz. Sadece ilerleyen vakalarda bazı belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eklem ağrısı
  • Kulaklarda ağrı
  • Kas ağrısı
  • Migren ağrıları
  • Dişlerde ve çene kemiğinde ağrı ile uyanma
  • Diş eti hastalıkları
  • Dişlerde kırılma, aşınma ya da sallanma
  • Kemik kaybı
  • Dişlerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet
  • Nadir durumlarda çene kilitlenmesi

Kimi zaman hastalar dişlerindeki hassasiyet ya da ağrı şikayeti ile diş hekimine başvurduklarında diş gıcırdatma sorununu yaşadıklarını öğrenebiliyor. Elbette bu durum çeşitli sorunlara yol açıyor. Bu nedenle dişleri sıkmanın yaratabileceği problemler hakkında hastaların bilgi sahibi olması son derece önemlidir.

Bruksizm Botoks Nedir?

Dental botoks uygulaması bruksizm problemi yaşayanlar için gerçekleştirilen bir işlemdir. Botoks maddesi kasın fonksiyonunda geçici bir azalmaya neden oluyor. Bu sayede diş sıkma sorununun ortadan kalkmasını sağlayabiliyor. İşlemin yapılmasını takiben sadece birkaç gün içerisinde kasların fonksiyonlarında azalma başlıyor. Etkisinin ise kişiden kişiye değiştiğini söyleyebiliriz. Çoğunlukla bu etki 4 ay ile 6 ay arasında değişiyor ve etkisi sona erdiğinde beklemeye gerek olmadan işlemin tekrarlanması sağlanabiliyor. Düzenli olarak yapıldığında ise işlemin etkisinin bir miktar daha artması söz konusu olabiliyor.

Bilginiz olsun –> Zirkonyum kaplama

Bruksizm Botoks Fiyatları Ne Kadar?

bruksizm botoks fiyatları

Hangi diş hekiminin tercih edildiği ya da kullanılan malzemeler gibi unsurlar, bruksizm tedavisinde kullanılan botoks işleminin fiyatını etkileyebiliyor. Bu nedenle birbirinden farklı fiyatlar ile karşılaşılabilir. Genel olarak fiyatların makul seviyede olduğu bilgisini iletebilir. Ancak net bir fiyattan söz etmek, botoks işleminden faydalanmak isteyenler için yanıltıcı olabilir.

Bruksizm (Diş Sıkma) Nasıl Geçer?

Daha önce de değindiğimiz gibi bruksizm sorunu çok sayıda farklı unsurdan kaynaklanabiliyor. Bu problemden kurtulmanın tek yolu ise tedavi olmaktır. Özellikle botoks işlemi diş gıcırdatma problemine karşı yüz güldüren sonuçlar elde edilmesini sağlayabiliyor. Bu nedenle hastalar diş hekimlerine danışarak bu işlemle ilgili daha detaylı bilgi alabilir.

Bruksizm Risk Faktörleri Nelerdir?

Maalesef bruksizm diş, diş etleri ve çene kemiklerine zarar veren bir durumdur. Çok sayıda farklı risk faktörünün ortaya çıkabileceğinin bilinmesi gerekiyor. İhmal edilmesi, tedavinin yapılmaması durumunda hastalar kısa zamanda ağız ve diş sağlığı ile ilgili daha farklı sorunlar yaşamaya başlarlar. Bunlar arasında en yaygın görülenler diş eti çekilmesi, diş çatlakları ve çene kemiği sorunlarıdır. Elbette bu sorunlar ortaya çıktığında da tedavi seçenekleri değerlendirilebilir.

Ancak en doğru olan yol, erken dönemde diş sıkma sorununun tespit edilmesi ve tedavinin de yapılmasıdır. Bu sayede dişlerin sıkılmasından kaynaklanabilecek olası problemler henüz ortaya çıkmadan önlenebilir. Sonuç olarak çok sayıda farklı riskin doğmasının da önüne geçilmiş olacaktır. Bu konuda diş hekiminize danışabilir ve size en uygun tedavinin hangisi olduğunu öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Zirkonyum diş fiyatları

Diş Gıcırdatma Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Çok sayıda kişi bruksizm problemini önemsemiyor. Oysa bu sorunun neden olabileceği çok daha ciddi problemler olabileceğini unutmamak gerekir. Hastalarda diş sıkma sorununun neden olabileceği problemlere şu örnekleri verebiliriz:

  • Dişlerde aşınmaya neden olabilir
  • Dişlerin yanı sıra eklemlerde, dokularda gerilmelere yol açabilir
  • Şiddetli diş ve kemik ağrısı sorunu ortaya çıkabilir
  • Diş minesinde çatlaklar ya da kırıklar oluşabilir
  • Dişlerde renklenme meydana gelebilir
  • Sıcak ve soğuk hassasiyeti problemi doğabilir
  • Diş eti çekilmesi olabilir
  • Kemik erimesine yol açabilir
  • Baş ağrısı, çene ağrısı yapabilir
  • Geniş restorasyonlara ihtiyaç olabilir
  • Çiğneme kasları ile yüz kaslarında büyüme olabilir ve bu da yüz şeklinin değişmesine yol açabilir

Elbette bu problemler yaygın bir şekilde görülüyor. Bunun dışında diş gıcırdatma kaynaklı olan daha spesifik sorunların da ortaya çıkabileceğini belirtebiliriz. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

     

    Yabancı kaynak:
    https://www.nhs.uk/conditions/teeth-grinding/

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …