Dişçi Korkusu (Fobisi) Neden Olur? Nasıl Yenilir?

dişçi korkusu

Dişçi Korkusu (Fobisi) Neden Olur? Nasıl Yenilir?

Dişçi korkusu yani dentofobi dünya genelinde oldukça sık yaşanıyor. Kişinin diş tedavilerini aksatmasına hatta ciddi diş ağrıları yaşanmasına rağmen dişçiye gitmemesine neden olabilen bu korkunun haliyle diş kontrollerinin aksamasına da neden olduğunu belirtebiliriz. Ancak sağlıklı dişlere sahip olmak için düzenli olarak 6 ayda bir diş kontrollerine de gidilmesi gerekir.

Dolayısıyla dişçi fobisi olarak da adlandırılan bu durum maalesef kişilerin ağız ve diş sağlığını tehlikeye atması anlamına geliyor. Peki, dentofobiye sahip olan kişilerde bu korku neden oluşuyor? Diş hekimine gitme korkusunda diş hekimlerinin bir rolü var mı? Bu konuları da detaylı bir şekilde ele alacağız. Ancak öncesinde dişçi korkusunun nasıl yenileceğine değinmekte fayda olacaktır.

Dişçi Korkusu Nasıl Yenilir?

dişçi korkusu nasıl yenilir

Elbette dişçi korkusu hafife alınmaması gereken bir durumdur. Bazı kişilerde bu korku hafif düzeyde olurken bazı kişilerde çok daha şiddetli bir düzeyde olabiliyor. Korkuyu yenmek için öncelikle tam olarak sizi korkutan unsurun ne olduğunu tespit edebilirsiniz.

Çünkü hastalarda söz konusu korkuya neden olan faktörler değişkenlik gösterebiliyor. Bazı hastalar diş hekimliğinde kullanılan muayene masasından korkarken bazı hastalar sesli olarak çalışan tıbbi aletlerden korkuyor. Aynı zamanda kanama olmasından, diş hekiminin tedavi sırasında elinin kaymasından, tedavi sırasında ya da sonrasında ciddi düzeyde ağrı yaşamaktan da korkulabiliyor.

Bu unsuru tespit etmeniz ve diş hekiminizle bu bilgiyi paylaşmanız bu korkuyu yenmenizi kolaylaştırır. Şayet ileri düzeyde bir korku yaşıyorsanız psikolojik destek alabilirsiniz. Çünkü diş tedavilerinin aksatılması çok ciddi sorunlara ve şiddetli ağrıya neden olabilir. Dolayısıyla bu korku ile yaşamak yerine korkudan kurtulmanın yollarını denemek çok daha akılcı bir seçim olacaktır.

Kişi Dişçiden Neden Korkar?

Yapılan araştırmalar dişçi korkusu oluşumunun iki farklı nedene bağlı olarak ortaya çıktığını gösteriyor. Bunların ilki hastanın daha önce travmatik olaylar yaşamasıdır. Diş hastalıkları ya da diş eti hastalıkları nedeniyle hastanın ciddi düzeyde acı duyması gibi durumlar bazı kişilerde diş hekimine gitme korkusunu beraberinde getirebiliyor.

Çünkü her ne kadar doğru olmasa da diş hekimine gidildiğinde acının daha da artacağına inanılıyor. Kimi zaman da çevreden anlatılanlar kişide böyle bir korku oluşmasına neden olabiliyor. Özellikle çocukluk döneminde anlatılanlar, daha önce hiç diş hekimine gitmemiş olan kişilerde bile travmatik bir etki yaratabiliyor ve böyle bir fobi oluşmasına adeta zemin hazırlıyor.

Çocukların yetişkinler tarafından diş hekimiyle ilgili korkutulması, diş hekimi tarafından yapılan muayenenin, tedavinin çocuklara bir ceza unsuru olarak gösterilmesi gibi faktörlerin de fobi derecesinde bir korku oluşmasına yol açtığını belirtebiliriz. İkinci unsur ise diş hekiminin ilgisiz tavrı oluyor. Bu ilgisizliğin hastalarda güvensizliğe neden olduğunu söyleyebiliriz. Kimi zaman da diş hekimlerinin hastaları soğuk bir tavırla karşılamasının da dişçi fobisi oluşmasına neden olduğunu ya da var olan tedirginliğin korkuya dönüşmesine yol açtığını belirtebiliriz.

Bilginiz olsun –> https://butunisimizdis.com/dis-hastanesi/

Diş Hekimi Korkusunda Diş Hekiminin Önemi Nedir?

diş hekimi korkusu

Maalesef diş hekimlerinin hastalarına karşı olan yaklaşımları dişçi korkusu yaratabiliyor ya da var olan korkunun tetiklenmesine neden olabiliyor. Diş hekiminin hastasına ilgili ve anlayışlı yaklaşması, tedaviden korkan hastalar olduğunda tedaviye başlamak noktasına aceleci davranmaması, hastanın tüm sorularını detaylı bir şekilde yanıtlaması kısacası daha ilgili bir tavır içerisinde olması hastaları da çok ciddi oranda rahatlatıyor. Bu nedenle dentofobi konusunda diş hekimlerinin tutum ve davranışlarının son derece önemli olduğunun altını çizmek gerekir.

Dişçi Korkusu Olan Kişilere Tavsiyeler Nelerdir?

Öncelikle aşırı düzeyde dişçi korkusu yaşayan kişilerde anestezi uygulamasının yapılabileceğini ve sedasyon gibi yöntemlerle hastanın asla acı ya da ağrı hissetmeden tedavinin gerçekleştirilebildiğini belirtmemiz gerekiyor. Bununla birlikte dişçi fobisi yaşayan kişiler için uzmanların önerilerini de dikkate almakta fayda olacaktır. Uzmanların önerilerini kısaca hatırlatalım.

  • Hastalar kendilerini güvende hissettiren, kendilerini rahatlatan ve ilgili bir diş hekimini tercih etmelidir.
  • Tedavi ya da muayene başlamadan önce hastalar mutlaka dişçi korkusu yaşadıklarını diş hekimlerine söylemelidir. Özellikle tam olarak korkulan unsurun ne olduğunun belirtilmesi, diş hekiminin hastayı rahatlatmasını kolaylaştırır.
  • Hastalar tedaviye başlamadan önce diş hekimlerinden uygulanacak işlemleri adım adım anlatmasını isteyebilir. Çoğu zaman yapılacak her işlemin hasta tarafından biliniyor olması, söz konusu korkunun azalmasını hatta tamamen ortadan kalkmasını sağlayabiliyor. Dolayısıyla muayene ya da tedavi süreci hasta bakımından gayet konforlu bir süreç eşliğinde tamamlanıyor.
  • Pek çok diş tedavisinde hastanın ihtiyaç duyması halinde ara verilebiliyor. Dolayısıyla konuyu diş hekiminizle görüşebilir ve ihtiyaç duymanız halinde diş hekiminize işaret ederek tedaviye ara vermesini talep edebilirsiniz.
  • Sakin kalmaya çalışmak, derin nefes alıp vermek stresten ve gerginlikten uzaklaşmanızı sağlayabilir.
  • Randevunuzu olabildiğince sabah saatlerinde almaya çalışmanızda fayda olacaktır. Bu sayede günün stresi ve yoğunluğu birikmeden önce, daha sakin olduğunuz bir dönemde tedavinizin yapılmasını sağlamış olacaksınız.
  • Şayet kalp çarpıntısı, solunum sıkıntısı yaşayacak düzeyde bir fobiye sahipseniz, doktorunuza da danışmak kaydıyla ve diş hekiminizin de bir sakınca görmemesi halinde doktorunuzun reçete ettiği bir sakinleştirici ilaç alabilirsiniz.
  • Birden fazla sayıda tedavi uygulanması gerekiyorsa öncelikle en kısa süreli olan tedavinin yapılmasında fayda olacaktır. Uzun süreli tedavilerin sona bırakılması çok daha doğru olur.
  • Diş hekiminize aklınıza takılan tüm soruları sormaktan çekinmeyiniz. Yapılan işlemler hakkında bilgi sahibi olmanız sandığınız gibi korkunuzun artmasını sağlamaz, aksine azalmasına yardımcı olur.
  • Düzenli olarak diş kontrollerine giden hastaların dişçi korkusu probleminden daha kolay kurtulduğu da gözlemleniyor. Bu nedenle söz konusu korkuyu bir ‘kader’ olarak değerlendirmek yerine bu korku ile baş etmenin yollarını öğrenmeli ve diş kontrollerinizi asla aksatmamalısınız.
  • Diş hekimliğinde uygulanan tedavi yöntemleri ve kullanılan teknolojilerin tümünün hastanın konforunu artırma üzerine olduğunu belirtebiliriz. Dolayısıyla çocukluk döneminde duyduğunuz ağrılı diş tedavileri artık çok geçmişte kaldı. Günümüzde hiçbir tedavi sırasında hastanın şiddetli ağrı yaşaması mümkün olmuyor çünkü müdahale edilen bölge uyuşturuluyor. Böylelikle hasta hiçbir acı, ağrı, sızı, kramp hissetmeden tedavi süreci tamamlanmış oluyor.
  • Tedavi sonrasında yaşanabilecek ağrılarla ilgili endişeye kapılmanıza gerek yok. Diş hekiminiz tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçlar, yaşanabilecek ağrının kontrol altına alınmasını sağlayabiliyor.

Dentofobi Ne Demektir?

Dentofobi en genel tanımı ile kişinin dişçi korkusu yaşaması durumudur. Her yaşta bu korku görülebilir. Ancak diş hekimine gitme noktasında yaşanan kaygı ile dentofobiyi birbirine karıştırmamak gerekiyor. Diş hekimine gitme düşüncesi sizde kaygıya neden olabilir. Fakat bu kaygı kararlarınızı etkiliyorsa dentofobi yaşıyor olma ihtimaliniz son derece yüksektir.

Merak ediliyor –> https://butunisimizdis.com/hamilelikte-dis-sagligi/

Dişçi Fobiniz Diş Sağlığınızı Etkiliyor!

Ağız ve diş sağlığının korunması, olası rahatsızlıkların erken dönemde tespit edilmesi için düzenli olarak diş kontrollerine gitmeniz gerekiyor. Ancak dişçi fobisi yaşayan hastalar ağız ve diş sağlığını ihmal etmiyor olsa bile kontrolleri aksatıyor. Bu durum olası problemlerin daha da ilerlemesine yol açıyor ve haliyle tedavi süreci de hem daha zor hem de daha uzun olabiliyor. Bu fobinin diş sağlığını olumsuz yönde etkilediğini unutmamak gerekiyor. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> https://butunisimizdis.com/dis-muayenesi/

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …