Hamilelikte Diş Sağlığı ve Ağız Bakımı

hamilelikte diş sağlığıAna Sayfa » Oral Diagnoz » Hamilelikte Diş Sağlığı ve Ağız Bakımı

Hamilelikte diş sağlığı korunmalı ve bunu sağlamak için de ağız ile diş temizliği asla ihmal edilmemelidir. Gebelik döneminde progesteron hormonunun artış göstermesi, bağışıklık sisteminin baskılanmasına yol açabiliyor. Şayet anne adayında diş eti iltihabı sorunu varsa iltihap artabiliyor. Diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi ise erken doğum gibi istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu durum düşük ağırlıklı bebek ihtimalini 7 kat artırabiliyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak ağız ve diş sağlığının asla ihmal edilmemesi gerekiyor.

Mevcut diş ve diş eti rahatsızlıklarının tedavisinin aksatılmaması ise çok önemlidir. Gebelik döneminde ağız ve diş bakımının nasıl yapılması gerektiğine ya da diş tedavisinin yapılıp yapılamayacağına değineceğiz. Ancak öncesinde sıklıkla merak edilen soruların yanıtlarını aktaralım.

Hamilelikte Gargara Kullanılır Mı?

Hamilelik döneminde diş hekiminin onaylamadığı hiçbir ürünün kullanılmaması gerekiyor. Bu nedenle anne adayları hamilelikte diş sağlığı ile ilgili olarak piyasada mevcut olan gargaraları kullanmak istediklerinde öncelikle mutlaka diş hekimlerine danışmalıdır. Diş hekimi tarafından önerilen gargaraların kullanılmasında ise herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Genellikle alkol içermeyen ve gebelikte kullanıma uygun olan gargara çeşitleri öneriliyor. Burada kritik bir unsurun altını çizmekte fayda olacaktır. İnternette doğru olmayan çok sayıda bilgi var ve anne adayları bu bilgiler ışığında gelişigüzel yöntemler deneyebiliyor.

Örneğin bitki kürlerinin gargara olarak kullanılması en sık yapılan hatalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bitkilerin kaynatılması, çeşitli karışımlar hazırlanması, suyu ile gargara yapılması ya da bazı bitkilerin uzun süre çiğnenmesi gibi yöntemlerin sakınca olabileceğini asla unutmayın.

Bitkilerin tamamı şifalı değildir ve gelişigüzel hazırlanan kürler hem anne adayı hem de bebek için zararlı olabilir. Dolayısıyla bu ve benzeri yöntemlerden uzak durmalısınız. Bunun yerine diş hekimine danışabilir, gebelikte ağız ve diş sağlığı için neler yapabileceğini öğrenebilir, gargara tavsiyesinde bulunmasını talep edebilirsiniz.

Dişler Hamilelik Sırasında Daha Çabuk mu Çürür?

dişler hamilelikte daha çabuk çürür mü

Elbette gebelik döneminde de dişlerde çürükler meydana gelebilir. Ancak çoğunlukla bunun nedeni ağızdaki pH değerinin düşüyor olmasıdır. Özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde mide bulantısına bağlı kusma şikayetinin sıklıkla ortaya çıkması, pH değerini olumsuz etkileyebiliyor. Kusma sonrasında hemen ağzın bol su ile çalkalanması, ılık ve tuzlu su ile gargara yapılması hamilelikte diş sağlığı bakımından önem taşıyor. Kusma neticesinde dişler 15 – 20 dakika sonra fırçalanmalıdır. Böylelikle diş çürüklerinin önüne geçilebilir.

Abur cubur tüketimi de diş çürüklerini hızlandırabiliyor. Mide bulantısından kaynaklı olarak diş fırçalamanın ya da diş ipi kullanımının bırakılması ise asla önerilmiyor. Gebelik planlandığında hamilelikten önce ağız ve diş muayenesinden geçmek ise mevcut çürüklerin erken dönemde tespit edilmesini ve gebelikten önce tedavisinin yapılmasını sağlayacaktır.

Hamilelik Diş Kaybına Yol Açar mı?

Maalesef toplumda halen hamilelik ile ilgili doğru olmayan inanışlarla karşılaşabiliyoruz. Bunlardan biri de bebeğin kalsiyumu annenin dişlerinde aldığı ve bu nedenle gebelikte mutlaka diş kaybı yaşandığıdır. Böyle bir durum asla söz konusu değil ve hamilelikte bebekler kalsiyum ihtiyacını annenin dişlerinden karşılamaz. Her gebelikte mutlaka diş kaybı olacağı bilgisi de gerçeği yansıtmıyor. Bu nedenle hamilelikte diş sağlığı konusunda doğru olmayan bilgilere itibar edilmemelidir.

Anne adaylarının hamilelikte diş sağlığı konusuna özenli yaklaşması, rutin diş kontrollerini aksatmaması, beslenmesine çok önem vermesi durumunda herhangi bir diş kaybı da gözlenmez. Gebelik döneminde diş ve diş eti sorunlarının daha sık yaşanması bu ve benzeri inanışlara neden olabiliyor. Çünkü hamilelikte vücuttaki pek çok dengenin değişmesi diş ve diş etlerini hastalıklara karşı daha açık hale getiriyor. Şayet ağız ve diş sağlığı ihmal edilirse çeşitli sorunlar yaşanması da kaçınılmaz oluyor.

Bebeğin Diş Gelişimi Nasıl Oluşur?

Anne adayları hamilelikte diş sağlığı konusunda bebeklerin diş gelişim süreçlerini de merak edebiliyor. Gebeliğin 5. haftası ile 6. haftası arasında diş gelişimi başlar. Bebeklerin sağlıklı bir diş gelişim süreci yaşayabilmeleri için anne adaylarının beslenmesine maksimum düzeyde dikkat etmesi gerekir. Fosfor, kalsiyum ve vitamin yönünden zengin gıdaların tüketilmesi.

Hamilelikte Diş Sağlığı ve Tedavisi İçin Bunlara Dikkat Edin

Gebelikte hormon artışının olması ağız mukozasının dış etkenlere karşı daha hassas olmasına yol açar. Özelikle bakteri plaklarının kolaylıkla oluşabileceğini unutmamak gerekiyor. İşte bu nedenle hamilelikte diş sağlığı ve diş temizliğinin en doğru şekilde yapılması büyük önem taşıyor. Anne adaylarının sıklıkla duymuş olabileceği ‘hamilelik gingivitisi’ bir diş eti hastalığıdır. Gebelik döneminde olan kadınlarda yaygın bir şekilde görülür. Diş etlerinde şişlik, kanama ve ağrı olması gibi belirtiler gösterebilen bu rahatsızlıktan kaçınmak için de diş sağlığını ciddiye almak gerekiyor.

Kalsiyum alımına özen gösterilmesi, asitli yiyecek ve içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması da önem taşır. Doktor tarafından reçete edilmeyen ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik ilaçlar asla kullanılmamalıdır. Alkol, tütün ürünleri ve aşırı kafein tüketiminden de uzak durulmalıdır. Diş etlerinde kanama olması ya da kusma gibi gerekçeler, diş fırçalamanın ihmal edilebileceği anlamına gelmez.

Hamilelikte Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

hamilelikte ağız bakımı

Anne adayları için hamilelikte diş sağlığı mutlaka dikkate alınmalıdır. Ağız ve diş sağlığı bakımına dair bazı bilgiler sıralayabiliriz:

  • Hamilelikten önce genel bir muayeneden geçmek, sorunların erken dönemde tespit edilmesini sağlamak adına önemlidir
  • Gebelik döneminde günlük ağız ve diş temizliği kesintiye uğratılmamalıdır
  • Dişler günde en az 2 defa fırçalanmalı, diş ipi ile etkin bir diş temizliği yapılmalıdır
  • Diş hassasiyetini azaltmak için ılık tuzlu su ile gargara yapılabilir
  • Özellikle tatlı tükettikten sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekir
  • Diş ve diş etleri ile ilgili herhangi bir şikayet ortaya çıktığında zaman kaybetmeden bir diş hekimine başvurulmalıdır
  • Diş sorunlarını gidermek için asla gelişigüzel yöntemler ve ürünler tercih edilmemelidir

Hamileler Diş Tedavisi Yaptırabilir Mi?

Hamilelik döneminde hiçbir tedavinin yapılamadığı, doğum sonrasının beklenmesi gerektiği de gerçeği yansıtmıyor. Elbette hamilelikte diş sağlığı için tedavi gerektiğinde uygulanabiliyor. Tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesinde gebeliğin hangi döneminde olunduğu da önem taşıyor.

Gebeliğin 1. Trimester Döneminde Diş Tedavileri

Hamileliğin ilk 3 aylık dönemi, anne karnındaki bebeğin son derece hassas olduğu bir dönemdir. Yapılan hatalı bir müdahale düşüğe yol açabilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığıyla ilgili müdahalelerin büyük bir titizlikle yapılması gerekir. Anne adayında ağrıya neden olan ya da müdahale edilmemesi halinde çok daha ciddi sorunlara yol açabilecek durumlarda mutlaka tedavinin yapılması gerekir. Hamileliğin ilk trimester döneminde kanal tedavisi, diş çekimi yapılabilir. Tedavide anne karnındaki bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar ve yöntemler tercih edilir.

Gebeliğin 2. Trimester Döneminde Diş Tedavileri

Hamileliğin ikinci 3 aylık dönemi, doğum sonrasına ertelenemeyen tedavilerin uygulanması için en ideal zaman dilimidir. Bu dönemde de diş çekimi yapılabilir. Diş çürüğü tedavisi yapılabilir ve dolgu uygulaması yapılmasında da sakınca olmaz. Aynı zamanda 2. trimester döneminde kanal tedavisi yapılabiliyor.

Gebeliğin 3. Trimester Döneminde Diş Tedavileri

Doğumun yaklaştığı bu dönemde acil olmayan tedaviler için doğum sonrasını beklemek çok daha doğru olacaktır. Acil olan durumlarda ise bebeğe zarar vermeyecek ilaç, malzeme ve yöntemler eşliğinde çeşitli diş tedavileri gerçekleştirilebilir. Yanıtını merak ettiğiniz ve hamilelikte diş sağlığı ile ilgili olan tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Diş muayenesi

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …