Diş Teli Türleri Nelerdir? Çeşitleri Arasındaki Farklar
Diş teli türleri ortodontik tedavi olmak isteyen hastaların sıklıkla araştırdığı konulardan biridir. Artık diş telleri hastalara farklı seçenekler de sunmaya başladı. Elbette seçim yaparken diş hekiminin görüşünün alınması büyük önem taşıyor. Bu sayede hastanın beklentileri de dikkate alınarak hastanın diş yapısına en uygun olan diş teli çeşidi belirlenecektir. Diş telleri ile dişlerin yavaş yavaş hareket etmesi sağlanır. Bu yolla dişlerdeki çarpıklığın, diş aralarındaki ayrıklığın ya da diş bozukluklarının düzeltilmesi hedeflenir.
Diş teli tedavisine erken yaşlarda başlanması, çok daha kısa sürede başarılı bir netice elde etmeyi sağlar. Ancak yetişkinlerin de bu tedavilerden faydalanabileceğini unutmamak gerekiyor. Çocukluk döneminde söz konusu tedavinin ihmal edilmesi, yetişkinlerin artık bu imkanı kaçırdıkları anlamına gelmez.
Her yaşta diş telleri ile tedavi mümkündür ve dolayısıyla düzgün sıralanmış bir diş yapısına kavuşmak da hayal değildir. Diş teli fiyatlarını hangi unsurların etkilediğine değineceğiz. Bu konuda araştırma yapanların karşısına neden farklı fiyatların çıkabileceği konusunda siz de fikir sahibi olacaksınız. Ancak öncesinde diş teli türleri nelerdir sorusunu yanıtlayalım.
Yazı İçeriği
Kaç Çeşit Ortodontik Diş Teli Vardır?
Bozuk diş yapısı ya da çarpık diş dizilimi estetik görünüm noktasında kişide bir hayli rahatsızlık yaratıyor. Genellikle görünüm açısından duyulan rahatsızlıklar gündeme geliyor olsa da aslında bu diş yapısı fiziksel anlamda da çeşitli sıkıntılara yol açabiliyor. İşte bu noktada devreye diş teli tedavisi giriyor. Genellikle bozuk diş yapısının tedavisi konusunda gündeme geliyor olsa da aslında diş telleri daha farklı problemlerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak da uygulanabiliyor.
Hangi durumlarda diş teli türleri ile tedavi yapılabildiği sorusunu kısa bir liste halinde açıklayabiliriz:
- Dişin çıkmaması
- Dişler arasında ayrıklık olmak
- Dişte kırık olması
- Damaklarda darlık olması
- Çene yapısının bozuk olması
Yukarıda sıralanan durumlar dışında bazı spesifik nedenlerle de diş teli tedavisinin uygulanabildiğini söyleyebiliriz.
Elbette tedavi süresinin her hastada aynı olması beklenemez. Çocukluk döneminde daha kısa süreli bir tedavi yeterli olabiliyor. Yetişkinlik döneminde ise tedavi süresi biraz daha uzun oluyor. Aynı zamanda mevcut diş teli çeşitleri arasından hangisinin tercih edildiğine bağlı olarak da tedavi süresinin değişebildiğini belirtmeliyiz. Ancak tedavi süresinde asıl belirleyici olan unsur, hastanın diş yapısındaki bozukluğun düzeyidir.
Genel olarak günümüzde kullanılan 4 farklı diş teli çeşidi bulunuyor. Bunlardan bazıları daha sık tercih edilirken bazıları daha ender durumlarda devreye giriyor. Bu diş teli çeşitlerini metal, porselen, lingual ve şeffaf plak şeklinde kategorize edebiliriz.
Metal Diş Teli
Ortodontik tedavilerde diş teli türleri arasından en sık tercih edileni metal diş telleridir. Elbette bu diş tellerinin daha sık tercih edilmesinin nedeni gayet dayanıklı bir yapıya sahip olmasıdır. Bu özelliği sayesinde tedavinin daha kısa sürede sonuçlanması da mümkün olabiliyor. Hastanın yaşı ve dişlerdeki bozukluk düzeyine bağlı olarak tedavi süresi değişiyor olsa da ortalama 2 yıl gibi bir zaman diliminde başarılı bir sonuç alındığını söyleyebiliriz. Ancak hastanın çekilmesi gereken dişlerinin olması, damak ya da çene kemikleriyle ilgili sıkıntıların bulunması gibi durumlarda tedavi süresi daha da uzuyor.
İlginizi çekebilir –> Yamuk diş
Şeffaf Plak Tedavisi
Kimi zaman hastalar özellikle de estetik görünüm noktasında diş teli tedavisini tamamen reddedebiliyor. Bu gibi durumlarda diş teli türleri yerine şeffaf plak tedavisinin uygulanması tercih edilebilir. Ancak diş bozukluğunun çok fazla olduğu kişiler için bu yöntemin ideal olmadığını da belirtmek gerekiyor. Sadece hafif diş bozukluğu durumunda başarılı bir sonuç alınabilir. Bu konuda yapılacak basit bir muayene işleminin ardından diş hekiminizden görüş alabilirsiniz.
Sizin için şeffaf plak tedavisinin uygun olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilir ve uygun olması durumunda hemen tedavi aşamasına geçilmesini sağlayabilirsiniz. Telsiz ortodonti olarak da adlandırılabilen bu yöntemle ne oranda başarılı bir sonuç alınacağı kişinin istikrarı ile de yakından ilgilidir. Plakların düzenli ve doğru şekilde temizlenmesi gerekir. Bu sayede plaklar şeffaf görüntüsünü kaybetmez.
Porselen Diş Teli
Porselen diş telleri de diş teli türleri arasında bulunuyor. Bu diş tellerinin özellikle estetik görünüme önem verenler tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz. Halk arasında ‘şeffaf diş teli’ ya da ‘görünmeyen diş teli’ gibi isimlerle de anılan bu diş telleri görsel açıdan metal diş tellerinden daha estetik bir görünüm sunar. Ancak dayanıklılık bakımından metal diş tellerine bir üstünlüğünün olmadığını da belirtmek gerekiyor. Bununla birlikte porselen diş tellerini tercih edenler biraz daha uzun bir tedavi sürecini göze almalıdır.
Lingual Diş Teli
Şayet hastalar şeffaf diş tellerinin dahi asla görünmesini istemiyorsa bu durumda devreye lingual diş teli türleri giriyor. Bu diş tellerinin çoğunlukla yetişkinler için kullanıldığını belirtebiliriz. Bu yöntemde diş telleri dişin ön bölümüne değil, arka yüzeyine yani iç kısmına yerleştiriliyor. Bu diş telinin en önemli avantajı dışarıdan görünmüyor olmasıdır. Hastalar gülümseme ya da konuşma sırasında diş telinin görüneceği endişesi yaşamaz. Ancak bir de dezavantajı var. O da alışma sürecinin diğer diş tellerine nazaran daha uzun olmasıdır. Aynı zamanda tedavi süresi de daha uzun olur. Bu süre genellikle 2 yıldan başlar ve 3 yıla kadar uzayabilir.
Bilginiz olsun –> Şeffaf plak telsiz ortodonti
Diş Teli Nasıl Takılır?
Hastalar diş telinin nasıl takıldığını da merak edebiliyor. Diş telinin takılmasına tercih edilen iki farklı yöntem bulunuyor. Bunlar;
- Klasik yöntem
- İndirekt bondik
Tahmin edilebileceği gibi günümüzde ikinci yöntem daha sık tercih edilmeye başlandı. Ancak elbette klasik yöntemle de diş tellerinin takılması tercih edilebilir. Diş tellerinin takılması işlemi 20 dakika ile 40 dakika arasında tamamlanır. Diş teli tedavisine başlanmadan önce şayet çürük diş sorunu varsa ortadan kaldırılmalıdır. Aynı zamanda hastada diş eti hastalıklarının mevcut olması durumunda da mutlaka önce tedavinin yapılması gerekir. Çürük diş ya da diş eti hastalıklarının olması halinde diş teli tedavisine hemen başlanamaz.
Diş Teli Fiyatlarını Etkileyen Unsurlar Nelerdir?
Hastalar diş teli türleri için fiyat araştırması yaptıklarında karşılarına farklı rakamlar çıkabilir. Bu durumun gayet normal olduğunu belirtebiliriz. Her yıl ortodonti tedavisinin fiyatları hem devlet hastaneleri hem de özel diş klinikleri için Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından alınan kararla belirleniyor. Aynı zamanda hangi diş tel, türünün tercih edildiği de fiyatları etkileyen unsurların başında geliyor.
Diş teli türleri arasından bazılarının fiyatları daha yüksek rakamlara tekabül ederken bazıları daha düşük rakamlarla kullanılabiliyor. Bu nedenle tercih edilen diş telinin çeşidi de hastaların ayırması gereken bütçe noktasında etkili olan bir faktördür.
Kullanılan malzemenin kalitesi de diş teli türleri fiyatlarının belirlenmesinde etkili olabiliyor. Diş hekiminin deneyimi gibi unsurları da göz ardı etmemek gerekir. Çünkü diş hekimlerinin deneyiminin de fiyatlara yansıdığı biliniyor. Ancak önemli olan fiyattan ziyade deneyimli bir diş hekimi tarafından bu tedavinin uygulanmasıdır. Diş telleri ve ortodonti tedavileri hakkında tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Okumanızı öneririz –> Diş teli nasıl takılır
Write a Comment