Yamuk Diş Nasıl Düzeltilir? Çarpık Diş Tedavisi

yamuk dişAna Sayfa » Ortodonti » Yamuk Diş Nasıl Düzeltilir? Çarpık Diş Tedavisi

Yamuk diş çok sayıda kişinin ortak problemlerinden biridir. Dişlerin çene kemiği içerisinde düzgün bir şekilde sıralanmamış olması hem fonksiyonel bakımdan hem de estetik açıdan çeşitli sorunlara yol açıyor. Diş ve diş eti ile ilgili sorunlara neden olması da önem taşıyor.

Çünkü halk arasında çarpık diş olarak da adlandırılan bu diş yapısı, yemek artıklarının diş aralarında ya da yüzeylerinde daha fazla birikmesine yol açar. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi durumunda ise diş çürükleri başta olmak üzere çok sayıda farklı problem ortaya çıkabilir. Dolayısıyla yamuk diş aslında sadece estetik görünüm açısından değil sağlık açısından da problemlere sebebiyet verebilen bir durumdur. Konuyla ilgili olarak en çok merak edilen hususlara ve tedavi seçeneklerine de değineceğiz. Ancak öncesinde bu sorunun kaynağını yani nedenlerini ele alalım.

Yamuk Diş Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Ağız içerisinde sadece birkaç adet yamuk diş bulunmasının nedeni genellikle aşırı düzeyde kalabalık bir damak ya da dar bir damak oluyor. Bu durumda dişler yeterli alana sahip olmadığından komşu dişlere baskı yapıyor. Komşu dişler de ön ya da arka bölüme doğru kaymaya başlıyor. Elbette yamuk diş durumu yetişkinlik döneminde olabildiği gibi bebeklik döneminden de kaynaklanabiliyor. Bebeklik döneminden kaynaklanan çarpık dişlerin nedenlerine ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Bebeklerin parmak emmesi
  • Süt dişlerinin erken dönemde kaybedilmesi
  • Yanlış yutma reflüsünden kaynaklı dilin ön dişleri ileri itmesi

Dişlerin hizalanmasında genetik faktörlerin de etkili olduğunu unutmamak gerekiyor.

Yamuk Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

yamuk diş tedavisi

Hastalarda yamuk diş tedavisi için uygulanabilecek pek çok farklı yöntem bulunuyor. Hangi tedavi yönteminin tercih edileceği, dişlerin durumu, çarpıklık düzeyi gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak karar verilir. Bu yöntemlerden biri bonding tedavisidir. Özellikle dişlerde sararma ya da renk değişimi gibi sorunların olmaması durumunda bu yöntem tercih edilebilir. Sadece diş aralıklarının olması durumunda da devreye bonding uygulamasının girdiğinin belirtebiliriz.

Ön dişlerde çarpık görünüm olması durumunda ise sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemlerinin başında lamina diş kaplama oluyor. Çarpıklığın yanı sıra dişlerde sararma olması gibi sorunların da bulunması durumunda diş kaplamanın ideal bir seçenek olduğunu belirtmek mümkündür. Diş kaplama tedavisi, oklüzal düzlem sorunlarında da devreye girebiliyor. Azı dişleri de kapsayan yamukluk söz konusu olduğunda da rahatlıkla diş kaplama seçeneği değerlendirilebilir.

Elbette yamuk diş durumunda diş kaplaması olarak da çok sayıda farklı seçenek arasından tercih yapılabiliyor. Genellikle doğal bir görünüm sergileyen kaplama yöntemlerinin tercih edildiğini belirtebiliriz. Seramik kaplama ya da zirkonyum kaplamalar sunduğu avantajlar nedeniyle diğer kaplama tekniklerinden daha fazla ön plana çıkıyor. Diş hekiminiz tarafından size en uygun olan diş kaplama seçeneği önerilecektir.

Yamuk Diş Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Elbette yamuk diş sorununu önlemek için öncelikle sağlıklı beslenmek gerekiyor. beslenme hataları ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkilerken aynı zamanda diş hizalanmasıyla ilgili de çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Bununla birlikte diş temizliğine dikkat edilmesi de önem taşıyan unsurlar arasında yer alıyor. Yetişkinlik döneminde dişlerdeki yamulma bir anda meydana gelmez. Hatta oldukça yavaş ilerleyen bir süreç olduğundan söz edebiliriz. Bu nedenle hastanın dişteki yamulmayı fark etmesi durumunda çarpıklık zaten meydana gelmiştir.

Oysa rutin diş kontrollerinin ihmal edilmiyor olması durumunda yamuk diş probleminin baş gösterdiği diş hekimi tarafından anlaşılabilir. Gerekli tedbirler alınır ya da tedavi seçenekleri değerlendirilir. Bu nedenle dişlerde yamulma olmasını önlemenin bir yolu da ağız ve diş kontrollerinin asla aksatılmamasıdır.

Kırık diş, dişlerdeki yamulma nedenleri arasında yer alıyor. Diş kırığı durumunda bu sorunun hasta tarafından ciddiye alınması ve gerekli tedavinin mutlaka yapılması sağlanmalıdır. Çene yaralanmaları gibi durumlarda da diş hekimine başvurarak dişlerin kontrol edilmesini sağlamakta fayda olacaktır.

Çarpık Dişlere Kaplama Yapılır Mı?

Hastalar yamuk diş problemi yaşadıklarında diş kaplamadan faydalanmayı isteyebiliyor. Bu durumda akıllara gelen soru ise çarpık dişlere kaplama yapılır mı şeklide oluyor. Elbette bu diş yapısına sahip olanlar da rahatlıkla diş kaplama yönteminden faydalanabilir.

Üstelik bu sayede sararmış diş sorunundan da kurtulmak mümkün olabiliyor. Pek çok farklı diş kaplama seçeneği mevcut olsa da diş hekimi tarafından önerilen teknik ile kaplama uygulamasının yapılmasında fayda olacaktır. Bu sayede daha beyaz ve daha düzgün sıralanmış bir diş görünümü elde etmek mümkün olabiliyor. Dolayısıyla hastalar için daha estetik bir gülüş de mümkün hale geliyor.

İlginizi çekebilir –> Şeffaf plak telsiz ortodonti

Yetişkinlik Döneminde Çarpık Diş Neden Olur?

yetişkinlik döneminde çarpık diş

Daha önce de değindiğimiz gibi yamuk diş problemi sadece bebeklik döneminden kaynaklanmaz. Aynı zamanda genetik faktörlerin dışında da yetişkinlik döneminde dişlerde çarpık bir hizalanma olabiliyor. Özellikle tek yönlü ya da hatalı beslenmeden kaynaklı olarak bu sorunun sıklıkla yaşandığını belirtmemiz gerekiyor. Çünkü dişlerin sağlığı ve hizalanması noktasında beslenmenin de önemi son derece fazladır.

Bununla birlikte çene yaralanmaları da çarpık diş nedenleri arasında yer alıyor. Özellikle yaralanmalarda çene kemiğinin de hasar görmesi durumunda dişlerin hizalanmasıyla ilgili sıkıntılar sıklıkla yaşanıyor. Ağızdan solunum yapılması da bir diğer nedendir.

Solunumun sürekli olarak ağızdan yapılmasının alışkanlık haline getirilmesi ya da burun tıkanıklığı nedeniyle bu yöntemin tercih edilmesi durumunda da dişlerde yamukluk meydana gelebilir. Son olarak bazı çene ve yüz hastalıklarının da nedenler listesinde yer aldığını belirtelim. Bu rahatsızlıkların ihmal edilmesi ve tedavisinin geciktirilmesi ise diş hizalanmasının olumsuz etkilenme riskini artırıyor.

Yamuk Dişler Kaç Ayda Düzelir?

Yine sıklıkla sorulan sorulardan biri de yamuk diş sorunundan kurtulmak için ne kadar beklenmesi gerektiği oluyor. Ancak her hastada tedavi süresinin farklı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Çoğunlukla bu süre 6 aydan başlıyor ve 30 aya kadar uzayabiliyor.

Dişlerdeki çarpık görünümün ne düzeyde olduğu ya da hangi tedavinin uygulandığı gibi hususlar, bu süre üzerinde de belirleyici oluyor. Kaplama uygulaması ile çarpık görünümün ortadan kaldırılması istendiğinde elbette bu kadar beklemek gerekmez. Kısa zamanda dişlerden ölçü alınarak laboratuvarda kaplamaların hazırlanması sağlanabilir.

Ancak ortodontik tedaviler ile yamuk diş sorununun ortadan kaldırılması hedeflendiğinde tedavi süresinin daha uzun olabileceğinin de altını çizelim. Diş teli uygulamaları ile uzun vadede kalıcı bir sonuç elde edilebiliyor. Artık şeffaf diş telleri ile de bu işlem yapılabildiğinden estetik açıdan herhangi bir kaygı hissetmeden de söz konusu işlemden faydalanılabilir.

Bilginiz olsun –> Diş teli nasıl takılır

Yamuk Diş Düzeltme Telsiz Yapılır Mı?

Kimi zaman yamuk diş sorununun giderilmesini isteyen hastalar diş teli kullanmaya da uzak bakıyor. Bu durumda dişlerdeki çarpık görünüm telsiz düzeltilir mi sorusu gündeme geliyor. Diş teli kullanmadan bu görünümü ortadan kaldırmanın yolu diş kaplama uygulamasıdır.

Özellikle ön dişlerde çarpıklık olması halinde lamine uygulamasının gayet ideal bir seçenek olduğunu belirtmekte fayda var. Dişlerin estetik açıdan da daha güzel görünmesini sağlayacak olan bu yöntem sayesinde diş renginin daha beyaz görünmesi de mümkün olabiliyor. Sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> Ortodonti

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …