Şeffaf Plak (Telsiz Ortodonti) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şeffaf plak tedavisi telsiz ortodontik tedavi metodu olarak tanımlanabilir. Ortodontik tedavi seçenekleri arasında en yeni tekniklerden biri olan bu prosedür kapsamında hasta için özel olarak hazırlanan şeffaf plaklar kullanılıyor. Bu plakların amacı ise dişlerde daha düzgün bir görünümü yakalamaktır.
Dişlerde mevcut olan çapraşıklığın düzeltilmesi amacıyla uygulanan tedavide tel kullanılmıyor. Dolayısıyla estetik açıdan da hastaları çok daha fazla memnun eden bir görünüm ortaya çıkıyor. Bu tedavinin çocukların yanı sıra yetişkinler için de uygulanabildiğini belirtmeliyiz.
Elbette şeffaf plak tedavisi öncelikle ağızdan ölçü alınması gerekiyor. Alınan ölçüler 3 boyutlu tarama yöntemi ile bilgisayar ortamına aktarılıyor. Bilgisayar simülasyonu ile dişlerin hareket ettirilmesi sağlanıyor ve olası problemler yine dijital ortamda tespit edilerek gideriliyor. Bu tedavinin ne kadar sürdüğü ya da kimlerin bu tedaviden faydalanabildiği gibi merak edilen konulara da açıklık kazandıracağız. Ancak öncesinde avantajları birlikte gözden geçirelim.
Yazı İçeriği
Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları
Son yıllarda şeffaf plak tedavisinin yoğun bir şekilde tercih edilmesi, sağladığı avantajlardan kaynaklanıyor. Bu avantajları kısa bir liste halinde aktarabiliriz:
- Estetik ve aynı zamanda zarif bir görünüm sergiler
- Klasik diş teli uygulamalarından çok daha az muayene gerektirir
- Çıkarılabilir yapıdadır ve bu sayede ağız hijyeni de kolaylıkla sağlanabilir
- Her aş gurubu tarafından rahatlıkla tercih edilebilir
- Son derece ince bir yapıya sahiptir ve bu sayede diş üzerinde bir yük oluşturmaz
- Geleneksel diş tellerinin aksine yemek yerken çıkarılabilir ve sonrasında yeniden takılabilir
- Şeffaf plaklara alışmak çok daha kolaydır
Özellikle ergenlik döneminde diş teli kullanımına bağlı özgüven sorunları sıklıkla yaşanıyor. Oysa şeffaf plakların bu problemi ortadan kaldırabildiği ve görsel açıdan hastalarda bir sıkıntıya ya da rahatsızlığa neden olmadığı biliniyor. Bu nedenle söz konusu tedavi yönteminin en önemli avantajı da budur.
Şeffaf Plak Kimlere Uygulanabilir?
Dileyen herkes şeffaf plak tedavisinden faydalanabilir. Bu tedavide bir yaş sınırı bulunmuyor. Sadece tedavi öncesinde mutlaka muayene yapılmalıdır. Olası diş ve diş eti sorunlarının giderilmesi ve sonrasında tedaviye başlanması gerekiyor. Genel olarak bu tedaviden faydalanabilecek olan kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dişlerinde çapraşıklık ya da halk arasındaki adıyla çarpıklık olan kişiler
- Ağız, diş ve çene yapısı tedavi için uygun olan kişiler
- Dişleri arasında aşırı oranda boşluk olmayan kişiler
- Alt ve üst çenede gömülü diş olmayan kişiler
- Çene yapısında herhangi bir anormallik olmayan kişiler
- Görsel açıdan klasik diş teli kullanmak istemeyen kişiler
Özellikle ergenlik döneminde diş teli kullanımına bağlı özgüven sorunları sıklıkla yaşanıyor. Oysa şeffaf plakların bu problemi ortadan kaldırabildiği ve görsel açıdan hastalarda bir sıkıntıya ya da rahatsızlığa neden olmadığı biliniyor. Bu nedenle şeffaf plak tedavi yönteminin en önemli avantajı da budur.
Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Hastalar şeffaf plak tedavisinin süresini sıklıkla merak ediyor. Ancak net bir süreden söz edilemez. Çünkü her hastada tedavi süresi farklı olabiliyor. Çok hafif düzeyde bir diş çapraşıklığı söz konusu olduğunda tedavi süresi daha kısa olurken daha fazla oranda çapraşıklığın düzeltilmesi için haliyle daha uzun bir tedavi gerekiyor. Bu konuda bilinmesi gereken unsur, bu tedavinin süresinin geleneksel diş teli tedavi süresinden birkaç ay daha uzun olduğudur. Yapılacak muayene sonrasında diş hekiminiz size tahmini bir süre bilgisi iletecektir.
Bilginiz olsun –> Braket
Invisalign Tedavisi Acı Verir Mi?
Uygulanan şeffaf plak nedeniyle dişler üzerinde bir güç oluşur. Bu güç dişlerin hareketini sağlama görevini üstlenir ve hastalarda çok hafif düzeyde olmak kaydıyla bir ağrı oluşabilir. Ancak bu ağrı ya da rahatsızlık hissinin kısa süreli olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Bir süre sonrasında uyum sağlandığından ağrı hissi de kendiliğinden ortadan kalkar. Bu süreçte ağrı kesici ilaç kullanımına gerek olmaz. Zira zaten hastaların yaşadığı ağrı da ilaç alımını gerektirecek kadar şiddetli değildir. Pek çok hasta bu hissi ağrıdan ziyade ‘rahatsızlık’ olarak tanımlar.
Şeffaf Plakta Dişlerin Sallanması Normal Mi?
Sıklıkla merak edilen unsurlardan biri de şeffaf plak tedavisi sürecinde dişlerin sallanmasıdır. Bu durumun son derece normal olduğunu söyleyebiliriz. Hastaların dişlerdeki hafif sallanma nedeniyle herhangi bir endişe yaşamalarına hiç gerek yok. Plaklar dişleri olması gerektiği yere getirmeye çalışır ve bu sırada da hafif bir güç uygular.
Dişleri saran kemiğin az oranda erimesi ile dişlerdeki hareket başlar. Bir anlamda dişlerin hafif sallanmasının tedavinin amacına ulaşmaya başladığının göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak dişlerde sallanma meydana gelmesi tıbbi anlamda normaldir.
Telsiz Ortodonti Hangi Hastalara Önerilmez?
Her ne kadar şeffaf plak tedavisi oldukça geniş bir hasta grubu için ideal olsa da bu tedavinin uygulanabilmesi için bazı kriterlerin mevcut olması lazım. Genel olarak hangi hastaların bu tedaviden faydalanamadığı sorusunun yanıtını kısa bir liste halinde aktarabiliriz:
- Diş eti sağlığı ile ilgili sorunlar yaşayanlar
- Diş boyutları çok küçük olan hastalar
- Ciddi düzeyde kemik erimesi olan hastalar
- Ortognatik cerrahi hastaları
- Diş aralarında çok fazla boşluk olan hastalar
- Çene kemiğinde gömülü dişi bulunan hastalar
- Çene yapısında bazı anormallikler olan kişiler
Tüm bunlarla birlikte bazı spesifik durumlarda da söz konusu tedavinin uygulanması mümkün olmayabilir. Yapılan muayene sonrasında diş hekiminiz bu tedavi için uygun bir aday olup olmadığınızı tarafınıza iletecektir.
İlginizi çekebilir –> Diş teli nasıl takılır
Önemli Durumlarda Takmazsam Ne Olur?
Bu plaklar günde 18 saat ile 20 saat arasında bir süre boyunca takılması gereken aparatlardır. Ancak önemli durumlarda takılmaması da söz konusu olabilir. Çok uzun süre olmamak kaydıyla bazı önemli durumlarda takılmaması tedavi sürecini olumsuz etkilemez.
Şeffaf Plak Fiyatları 2021 Ne Kadar?
Sıklıkla merak edilen konular arasında şeffaf plak tedavisinin fiyatları da geliyor. Fiyat noktasında net bir rakamdan söz etmek yanıltıcı olur. Çünkü diş hekiminin deneyiminden plakların hazırlanmasında kullanılan malzemeye kadar çok sayıda farklı unsur fiyatlar üzerinde etkili oluyor.
Hastaların fiyat araştırması yaparken birbirinden çok farklı rakamlarla karşılaşmasının nedeni de budur. Öncelikle muayene olmanız ve sonrasında şeffaf plak tedavisine dair fiyat bilgisi talebinde bulunmanız çok daha net bir rakam bilgisi almanızı sağlar.
Ancak genel olarak bir fikir vermesi açısından geleneksel diş teli tedavisi ile kıyaslandığında bu tedavi fiyatlarının bir miktar daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Sunduğu konforlu kullanım ve estetik görünümü gibi avantajlar düşünüldüğünde aradaki fiyat farkı çok fazla önem arz etmediğinden çok sayıda hasta tercihini şeffaf plaklarla gerçekleştirilen tedaviden yana yapıyor.
Şeffaf Plak Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Bu plaklarla gerçekleştirilen tedavi çok ciddi kısıtlamalar içermez. Ağız ve diş sağlığına, temizliğine maksimum düzeyde dikkat edilmesi çok büyük bir önem taşıyor. Aynı zamanda hastaların rutin kontrollerini aksatmaması da önemlidir. Elbette diş hekimi tarafından yapılan uyarıların da mutlaka dikkate alınması gerekir.
- Alt ve üst çenede gömülü diş olmayan kişiler
- Çene yapısında herhangi bir anormallik olmayan kişiler
- Görsel açıdan klasik diş teli kullanmak istemeyen kişiler
Dişlerinde çapraşık bir görünüm olan yetişkinler bu tedavi için geç kaldıklarını düşünebiliyor. Oysa bu tedavi sadece çocuklara uygulanmaz. Yetişkinler de daha düzgün dişlere kavuşmak için hiç tereddüt etmeden randevu alabilir ve estetik açıdan hiçbir kaygı duymadan söz konusu tedaviden faydalanabilir. Doktorun önerilerine uyulması şeffaf plak tedavisinin daha kısa sürede, daha sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Okumanızı öneririz –> Ortodonti
Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Hastalar şeffaf plak tedavisinin süresini sıklıkla merak ediyor. Ancak net bir süreden söz edilemez. Çünkü her hastada tedavi süresi farklı olabiliyor. Çok hafif düzeyde bir diş çapraşıklığı söz konusu olduğunda tedavi süresi daha kısa olurken daha fazla oranda çapraşıklığın düzeltilmesi için haliyle daha uzun bir tedavi gerekiyor. Bu konuda bilinmesi gereken unsur, şeffaf plak tedavisinin süresinin geleneksel diş teli tedavi süresinden birkaç ay daha uzun olduğudur. Yapılacak muayene sonrasında diş hekiminiz size tahmini bir süre bilgisi iletecektir.
Telsiz Ortodonti Tedavisi Acı Verir Mi?
Uygulanan şeffaf plak nedeniyle dişler üzerinde bir güç oluşur. Bu güç dişlerin hareketini sağlama görevini üstlenir ve hastalarda çok hafif düzeyde olmak kaydıyla bir ağrı oluşabilir. Ancak bu ağrı ya da rahatsızlık hissinin kısa süreli olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Bir süre sonrasında uyum sağlandığından ağrı hissi de kendiliğinden ortadan kalkar. Bu süreçte ağrı kesici ilaç kullanımına gerek olmaz. Zira zaten hastaların yaşadığı ağrı da ilaç alımını gerektirecek kadar şiddetli değildir. Pek çok hasta bu hissi ağrıdan ziyade ‘rahatsızlık’ olarak tanımlar.
Şeffaf Plakta Dişlerin Sallanması Normal Mi?
Sıklıkla merak edilen unsurlardan biri de şeffaf plak tedavisi sürecinde dişlerin sallanmasıdır. Bu durumun son derece normal olduğunu söyleyebiliriz. Hastaların dişlerdeki hafif sallanma nedeniyle herhangi bir endişe yaşamalarına hiç gerek yok. Plaklar dişleri olması gerektiği yere getirmeye çalışır ve bu sırada da hafif bir güç uygular. Dişleri saran kemiğin az oranda erimesi ile dişlerdeki hareket başlar. Bir anlamda dişlerin hafif sallanmasının tedavinin amacına ulaşmaya başladığının göstergesi olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak şeffaf plak tedavisi sonrasında dişlerde sallanma meydana gelmesi tıbbi anlamda normaldir.
Telsiz Ortodonti Hangi Hastalara Önerilmez?
Her ne kadar şeffaf plak tedavisi oldukça geniş bir hasta grubu için ideal olsa da bu tedavinin uygulanabilmesi için bazı kriterlerin mevcut olması lazım. Genel olarak hangi hastaların bu tedaviden faydalanamadığı sorusunun yanıtını kısa bir liste halinde aktarabiliriz:
Dış kaynak:
https://www.dentistry.uiowa.edu/orthodontics-residency-program
Write a Comment