Çene Kisti Belirtileri Nelerdir? Ameliyatı Nasıldır?
Çene kisti çoğunlukla kaynağını dişlerden alan patojen yapılardır. Çene kemiğinin herhangi bir bölgesinde meydana gelebilen bu kistler aynı zamanda diş köklerinde de oluşabilir. Bazı hastalar kistin mevcudiyetini fark etmiyor. Özellikle rutin ağız ve diş kontrollerinin de ihmal edilmesi durumunda bu kistler yıllarca varlığını koruyabiliyor. Bazı hastalarda ise şişlik ya da ağrı gibi şikayetlere yol açtığından tanı konması, tedavi edilmesi mümkün hale geliyor. Toplumda bu kistler basit oluşumlar şeklinde algılansa da aslında tedavi edilmesi son derece önemlidir. Tedavinin nasıl yapıldığına, bu kistlerin tehlikeli olup olmadığına ve benzeri konulara da değineceğiz. Öncelikle çenede oluşan kistleri daha yakından tanımak adına çeşitleri birlikte gözden geçirelim.
Yazı İçeriği
Çene Kisti Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak çene kisti 3 farklı grupta ele alınır. Bunlar;
- Kök ucu kistleri
- Dentigeröz kistler
- Nazopalatin kistler
Bu noktada kistin tanımına da değinmekte fayda olacaktır. Kist, vücuttaki herhangi bir bölgede meydana gelebilen, yumuşak dokuların yanı sıra kemiklerde de oluşum gösterebilen, etrafı doku ile kaplı olan boşluklardır. Büyüme eğiliminde olmaları mümkündür ve genellikle oldukça yavaş bir büyüme süreci yaşarlar.
Özellikle çene kistlerinin son derece sinsi olduğunu belirtmek mümkün olabiliyor. Çünkü oluştuklarında fark edilmeyecek kadar küçüktürler. Ancak zamanla büyüyebilirler ve elle hissedilebilecek kadar büyük ebatlara ulaşılabilirler.
Çene Kisti Belirtileri Nelerdir?
Bu noktada çene kisti belirtilerinden söz etmekte fayda olacaktır. Ancak kistler küçük olduklarında çoğu zaman herhangi bir belirti göstermezler. Zaman içerisinde büyüdüklerinde hasta tarafından da hissedilmeleri mümkün olabilir. Ancak genellikle röntgen filmi çekildiğinde tespit edilirler. Çene kistlerinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ağrı (her zaman görülen bir belirti değildir)
- Çene bölgesinde ya da yüzde şişme
- Çoğunlukla alt dudakta olmak kaydıyla uyuşukluk
- Kistin bulunduğu yere göre dişlerde sallanma ya da kırılma
Çene Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi çene kisti oluşumunun lokalizasyonu, büyüklüğü ve cinsi ile birlikte hastanın yaşı, genel sağlık durumu gibi faktörler bir arada değerlendirilerek belirlenir. Diş köklerinden kaynaklanan kistler mevcut olduğunda bu dişlere kanal tedavisi yapılması da gerekebilir. Önemli olan ise kistin vücuttan çıkarılmasıdır. Bunun için de zorunlu olarak cerrahi müdahale yapılması gerekir.
Hastanın ağrı ya da şişme gibi bir şikayetinin olup olmaması, ameliyat kararında belirleyici değildir. Hasta herhangi bir semptomdan yakınmıyor olsa bile çene kistlerinin muhakkak tedavi edilmesi gerektiğini belirtelim. Aksi halde özellikle çene kemiğinin kistten zarar görmesi söz konusu olacaktır.
Bilginiz olsun –> Sedasyon anestezi
Çene Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Sıklıkla sorulan sorulardan biri de çene kisti ameliyatının nasıl yapıldığı oluyor. Öncelikle ameliyat sırasında hastanın hiçbir şekilde acı hissetmesinin mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Ameliyat ile müdahale edilecek olan bölge anestezi ile uyuşturulur. Mevcut tabloya bağlı olarak yapılacak müdahale de ameliyat öncesinde belirlenir. Anestezinin etkisini göstermesinin ardından ameliyata başlanır.
Elbette bu cerrahi müdahalede temel amaç kistin çıkarılması yani vücuttan tahliye edilmesidir. Kiste ulaşmak için diş etine kesi uygulanması gerekir. Aynı zamanda diş etinin altında bulunan kemiğin de bir ölçüde kaldırılması söz konusu olabilir. Kistin alınmasının ardından bölgenin temizlenmesi sağlanır. Sonrasında kesi uygulanan bölgeye dikiş atılır ve ameliyat tamamlanır. Çıkarılan kist ise patolojik inceleme için laboratuvar ortamına gönderilir. Çoğunlukla ameliyat süresi de merak ediliyor. Ancak kistin nerede olduğu, büyüklüğü gibi unsurlar nedeniyle ameliyat süresi de her hastada aynı olmaz.
Ameliyatta enükleasyon ve marsüpyalizasyon olarak adlandırılan iki farklı tekniğin kullanılabildiğini de belirtelim. Enükleasyon yönteminde kist bir bütün halinde yani parçalanmadan tamamen tek parça halinde çıkarılıyor. Büyük ebatlarda olan kistlerin öncelikle küçültülmesi ve sonrasında çıkarılması da tercih edilebilir. Bu işlem ise marsüpyalizasyon ve drenleme olarak adlandırılır. Marsüpyalizasyon tekniğinin çoğunlukla büyük ölçülere ulaşmış olan kistler için tercih edilen bir teknik olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntemde bölgeye küçük bir delik açılır. Bu delik yardımı ile kistin içindeki sıvı boşaltılır ve böylelikle kist içinde bulunan basınç da azaltılmış olur. Sonrasında ise ebatları küçültülmüş olan kisti vücuttan çıkarılır.
Kistin çıkarılması ile birlikte dişin çekilmesi durumu son derece ender yaşanır. Ancak böyle bir durumda da iyileşme gerçekleştikten sonra çekilen dişin yerine implant uygulaması yapılabilir. Bu sayede eksik diş probleminin ortadan kaldırılması sağlanmış olur.
Çene Kistleri Tehlikeli Midir?
Elbette çene kisti iyi huylu olabildiği gibi kötü huylu da olabiliyor. Bu nedenle tamamen tehlikesiz ve zararsız oluşumlar olduğundan söz edemeyiz. Yapılan incelemelerde kistin iyi huylu olduğu tespit edilebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde bu kist kötü huylu da olabilir. Zira tedavi edilmesinin önemi bundan kaynaklanıyor. Aynı zamanda çene kaslarına da ciddi düzeyde zarar verebileceklerini göz ardı etmemek gerekiyor. Hatta kimi zaman bulunduğu bölgeye bağlı olarak bu kistler sinir sıkışmasına da sebebiyet verebiliyor. Özellikle kötü huylu olup olmadıklarının belirlenmesi için mutlaka patolojik incelemenin gerçekleştirilmesi gerekiyor.
İlginizi çekebilir –> Ağız kokusu neden olur
Çene Kisti Oluşum Nedenleri Nelerdir?
Henüz çene kisti oluşumuna yol açan unsurların net bir şekilde tespit edilemediğini söyleyebiliriz. Ancak genellikle dokuların dişlerin arasına doğru emilmesi neticesinde bu boşluklar meydana gelebiliyor ve kist oluşumu gözlemlenebiliyor. Bununla birlikte aşağıdaki durumlarda da kistlerin oluşabildiğini söyleyebiliriz:
- Dişte travma olması
- Diş tedavisinin doğru şekilde yapılmaması
- Dişte çürük olması
- Gömülü diş
Yukarıda sorunların hiç biri mevcut olmadığında da çene kistinin oluşabileceğiniz söyleyebiliriz.
Çene Kistleri Nasıl Anlaşılır?
Net bir şekilde çene kisti olduğunun anlaşılması için ağız filmi çekilmesi gerekiyor. Aynı zamanda elle yapılan muayenede kistler belirli bir büyüklüğe ulaştıklarında hissedilebiliyor. Radyografik ve histopatolojik bulgular ile tanı konması sağlanıyor. Çok detaylı bir inceleme yapılması gerekmez. Ancak kistlerin patolojik olarak incelenmesinin de gayet önemli olduğunu unutmamak gerekir.
Çene Kistleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavinin yapılmaması çene kisti kaynaklı olarak hastaların günlük hayatlarının da olumsuz etkilenmesi anlamına gelir. Çünkü kistler zamanla büyüyebilir ve şişlik ya da ağrılar çok daha sancılı, rahatsız edici bir boyut kazanabilir. Bu durumda hastaların günlük yaşam konforu kadar uyku kalitesi ve iş hayatı da olumsuz etkileniyor. Bununla birlikte tedavi edilmeyen çene kistlerinin sinir sıkışması, hissizlik ya da yanma hissi gibi çeşitli sorunlara da sebebiyet verebileceğini belirtelim.
Tedavisi yapılamayan bu kistler çene kemiğinde de önemli tahribatlara yol açabiliyor. Çene kemiğinin zayıflamasına neden oluyor ve bu da dişlerin olumsuz etkilenmesi anlamına geliyor. Çene kemiği zayıfladığında çok basit bir travma dahi kemiğin kırılabilir hale gelmesine yol açabilir. Kimi zaman kistler gömülü dişlerden de kaynaklanabiliyor. Bu durumda komşu dişlerin de zarar görmesi söz konusu oluyor. Hatta bu zarar diş kayıplarını da beraberinde getirebiliyor. Kistlerin sinirlere baskı yapması da sık rastlanan bir durumdur. Sinir sıkışması, hissizlik gibi şikayetler de ortaya çıkabilir.
Sonuç olarak bu kistler kişide herhangi bir şikayete yol açmıyor olsa bile tedavisinin mutlaka yapılması gerekiyor. Konuyla ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Merak edenler için –> Diş ağrısı tedavisi
Write a Comment