Diş Ağrısı Nedir? Ne İyi Gelir? Nedenleri Nelerdir?

diş ağrısıAna Sayfa » Oral Diagnoz » Diş Ağrısı Nedir? Ne İyi Gelir? Nedenleri Nelerdir?

Diş ağrısı başta diş çürükleri olmak üzere pek çok farklı problemden kaynaklanabiliyor. Hafif düzeyde olabildiği gibi şiddetli bir şekilde de seyredebilen bu ağrı hastaların günlük hayatını da olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle ağrının ortadan kaldırılması için öncelikle ağrıya neden olan faktörlerin belirlenmesi ve gerekli müdahalenin yapılması gerekir.

Bunun için de zaman kaybetmeden diş hekimi ile görüşülmesi gerekiyor. Gelişigüzel uygulanan yöntemler ise ağrının azalmasından ziyade daha da artmasına yol açabilir. Bu ağrıya iyi gelen doğal yöntemlerden söz edeceğiz. Ancak öncesinde ağrıya yol açabilen problemleri gözden geçirelim.

Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Genellikle diş ağrısı durumunda akla ilk gelen çürüklerdir. Diş çürükleri ağrının en yaygın nedeni oluyor ancak daha farklı sorunlardan kaynaklı olarak da ağrı meydana gelebilir. Bu ağrının en yaygın nedenlerini şu şekilde aktarabiliriz:

Diş Çürükleri

Şayet dişlerden biri çürüdüyse tüketilen gıdaların parçaları çürükten kaynaklı olarak hasar gören bölgeye takılır ve bu bölgede birikerek ciddi bir rahatsızlık verir. Kimi zaman kişinin gece uykusundan uyanacağı kadar şiddetli ve dayanılmaz bir diş ağrısı da meydana gelebilir.

Bunun nedeni bakterilerin artık dişin ‘pulpa’ olarak adlandırılan damar ve sinirleri de içeren kısmına ulaşmış olmasıdır. Bu durum yemek artıkları ve bakterilerin dişin siniri ile mikro düzeyde teması anlamına geliyor ve haliyle ağrının şiddeti de daha fazla olabiliyor. Çürük diş sadece tatlı gıdalar tüketildiğinde dişlerde sızlama şeklinde de kendini belli edebilir. Bu gibi durumlarda ağrının oluşmasını beklemeden diş hekimine görünmekte fayda olacaktır.

Dentin Hassasiyeti

dentin hassasiyeti

Dentin hassasiyeti de geçici diş ağrısı problemine yol açabilir. Sıcak ya da soğuk içecekler, yiyecekler tüketildiğinde dişlerde aniden başlayan bir ağrı ya da sızlama olur. Etken unsur ortadan kalktığında ise ağrı da kendiliğinden geçer. Bazı hastalarda diş eti çekilmesine bağlı olarak kök yüzeyler açığa çıkabiliyor. Sıcak ve soğuk kök yüzeylerde hassasiyete neden oluyor özellikle beslenme sırasında ağrı şikayeti gelişebiliyor.

Gömülü Diş

20’lik dişler ya da 20 yaş dişi gibi isimlerle adlandırılan üçüncü büyük azı dişleri, diş diziliminin en sonunda yer alır ve çoğu zaman diş fırçalama esnasında bu dişler iyi temizlenemez. Bu durum da ağrı şikayetine yol açabilir. Üçüncü azı dişler gömülü konumda olabilir ve bu nedenle hemen önünde bulunan ikinci azı dişlerine de zarar verebilir.

Elbette ağrı şikayeti de ortaya çıkabilir ve ağrı kulak, göz hatta boyun bölgesine kadar yayılabilir. Ağrıya neden olan gömülü dişlerin çekilmesi gerekir. Eğer çekilmezse ağrının yanı sıra hemen yanında bulunan dişe zarar vermesi de söz konusu olacaktır. özellikle yüz bölgesinde şişmeye de neden olması durumunda enfeksiyon şüphesi doğar ve antibiyotik ilaç kullanımı gerekebilir.

Diş Etinden Kaynaklanan Ağrı

Diş etlerinden kaynaklanan problemler de diş ağrısı sonucunu doğurabiliyor. Bazı hastalarda dişler gayet sağlıklı olmasına karşın diş etlerinde sorun olabiliyor. Diş etleriyle ilgili yaşanan en yaygın sorun iltihaplanmadır. Periodontitis olarak adlandırılan iltihaplanma diş etlerinde kanama ve kırmızı renk olması ile kendini belli eder.

Diş etlerinde çekilme ya da büyüme olması, dişlerde yer değiştirme, aralanma, sallanma ya da apse oluşumu gibi belirtiler de gösterebilir. Apse oluşumu durumunda ağrı da meydana gelir ve bu ağrı hissine yol açan da iltihaplanmadan kaynaklanan basınçtır. Bu nedenle iltihap tedavi edildiğinde ağrı da kendiliğinden ortadan kalkar. Tedavi ise anestezi altında gerçekleştirildiği için hastanın acı hissetmesi engellenir.

Yansıyan Ağrılar

Yansıyan diş ağrısı adından da anlaşılabileceği gibi kaynağından uzak olan bir bölgede ağrı hissedilmesidir. Herhangi bir dişte meydana gelen ağrının yan kısımlarında bulunan dişlerle birlikte karşı çenede bile ağrıya neden olabileceğini unutmamak gerekiyor. Ancak yansıyan ağrılar çenenin orta hattını geçmez.

Yani çenenin sol tarafından hissedilen bir ağrı aynı anda sağ tarafında da hissedilmiyor. Sol tarafta hem alt hem de üst çenede hissedilmesi mümkündür. Altta bulunan 20 yaş dişleri kulak ve ön dişlerde de ağrıya yol açabiliyor. Üst çenede yer alan 20 yaş dişi ise şakak, göz ya da elmacık kemiklerinde hissedilebiliyor. Tüm bu ağrılar da genel olarak yansıyan ağrı olarak değerlendiriliyor.

Sinüzit

Üst çenenin arka bölgesinde yer alan dişler sinüs olarak adlandırılan boşluklarla ilişkide olabiliyor ve bu durum da ağrıya yol açabiliyor. Sinüsler kafa kemiklerinin içine yerleşmiş olan ve burun içine açılan kemik boşluklarıdır. Bu boşluklardaki mukozanın iltihaplanması ise sinüzit olarak adlandırılan bir rahatsızlığa sebebiyet verir.

Sinüzitten kaynaklanan ağrılar ise hastalar tarafından diş ağrılarıyla karıştırılabiliyor. Elbette bu gibi durumlarda da mutlaka diş hekimine görünmek gerekiyor. Çünkü diş ağrısı şikayetinin sinüzitten mi yoksa diş ya da diş etlerinden mi kaynaklandığını belirleyen diş hekimleri ile kulak burun boğaz doktorlarıdır.

İlginizi çekebilir –> https://butunisimizdis.com/disci-korkusu/

Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

çürük diş ağrısı

Hastalar diş ağrısı durumunda nasıl geçer ya da ne iyi gelir gibi soruların yanıtlarına yönelebiliyor. Ancak bu gibi durumlarda kalıcı çözümlere yönelmek yani diş hekimine görünerek tedavinin yapılmasını sağlamak en doğru tercih olacaktır. Çürükten kaynaklanan diş ağrılarına müdahale edilmesi ve çürüğün temizlenmesi, dolgu işleminin yapılması gerekiyor.

Geçici olarak ağrıyı azaltan yöntemlerin etkisi de kısa sürelidir. Sonrasında ağrı yeniden başlar ve tedavi yapılana kadar ağrının kendiliğinden geçmesi de beklenmemelidir. Çoğu zaman diş ağrısı durumunda düzenli olarak ağrı kesici kullanımı tercih edilebiliyor. Ancak ağrı kesicinin etkisi geçtiğinde ağrı yeniden başlar. Bu nedenle tek çözümün çürük tedavisi olduğunu belirtebiliriz.

Diş Ağrısına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Hastalar diş ağrısı durumunda diş hekimine ulaşana kadar geçen sürede biraz da olsa rahatlamak için doğal yöntemleri tercih edebiliyor. Ancak çevreden duyulan ya da internette yazan her bilgiyi doğru kabul etmek ve uygulamak da büyük bir hata olabilir. Özellikle ağrıyan dişe kolonya, alkol sürmek, aspirin eriterek bu dişe sürmek gibi yöntemler diş etlerine zarar verebilir ve yeni bir ağrının daha oluşmasına yol açabilir. Doğruluğundan emin olmadığınız gelişigüzel yöntemleri uygulamanız ağrının artmasına da yol açabilir.

Diş hekimine ulaşana kadar diş ağrısı için yapılabilecek yöntemlerin sayısı oldukça azdır. Bu yöntemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Tuzlu Su ile Gargara

Ilık su içerisine tuz koyarak karıştırın ve günde birkaç kez bu su ile gargara yapın. Bu yöntem elbette diş ağrısı durumunda rahatlatıcı bir etki yapabilir ve ağrının azalmasını sağlayabilir. Ancak ağrının tamamen ortadan kalkmasını sağlamaz.

Karanfil

Ağrıyan dişin üzerine az miktarda karanfil yağı damlatmak ya da karanfil çiğnemek de ağrının hafif de olsa azalmasını sağlayabilir. Ancak bu yöntemi de aşırı düzeyde kullanmak diş etlerinin ya da dişlerin zarar görmesine yol açabileceği için günde 1 – 2 kez uygulamak gerekiyor.

Sirkeli Su ile Gargara

Ilık suya sadece 1 – 2 damla sirke damlatarak gargara yapabilirsiniz. Ancak sirke miktarına dikkat etmeniz gerekiyor. Sirkeyi fazla koymanız ağız içi dokularda tahrişe ve tahribata yol açabilir.

20’‌lik Diş Ağrısı Neden Olur?

20 lik diş ağrısı

20’lik diş ağrısı oldukça sık yaşanır. Çenenin her iki tarafında en son çıkan dişler 20 yaş dişleridir. Dişlerin çıkması sırasında diş etlerinde hassasiyet ve ağrı meydana gelebilir. Bu dişlerin doğru yönde çıkması ve çevre dokulara ya da dişlere zarar vermemesi durumunda çekilmesi gerekmez. Ancak farklı bir tablo ortaya çıktığında dişlerin çekilmesi daha doğru bir seçenek olabiliyor.

Dişlerin çıkması sırasında diş ağrısı olması gayet normaldir. Ancak dişin doğru yönde çıkmaması, yanındaki dişe baskı uygulaması gibi durumlarda ağrı ile birlikte apse gibi şikayetler de ortaya çıkabiliyor. Hatta yüzün bir bölümünde de ağrı olabilir. İkinci azı dişe ya da çevre dokulara daimi olarak bir baskı uygulanmasından kaynaklanan ağrılar ise geçmez. Bu durumda ağrıya neden olan unsuru ortadan kaldırmak, dişi çekmek gerekebilir.

Mutlaka okumalısınız –> Diş muayenesi

20’‌lik Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

20’lik diş ağrısı belirtilerini kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • Ağız içinde kızarıklık ve şişlik
  • Yüz bölgesinde şişme
  • Yutkunmada güçlük çekme
  • Ağızda kötü koku ve kötü tat hissedilmesi
  • Baş ağrısı
  • Lenf bezlerinde şişlik
  • Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet
  • Çeneyi kapatma ya da çiğneme sırasında dişin olduğu bölgede basınç hissedilmesi

İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

iltihaplı diş ağrısı

İltihaplı diş ağrısı durumunda en kısa sürede diş hekimine muayene olmanız gerekiyor. Doktorunuzun reçete ettiği antibiyotik ilacı kullanarak iltihabın geçmesi sağlanabilir. Sonrasında iltihaba neden olan unsur diş hekiminiz tarafından uygulanan tedavi ile ortadan kaldırılır ve bu sayede diş ağrısı da kendiliğinden geçer. İltihabı akıtmak, iltihaplı bölgeyi sıkmak gibi yöntemler son derece yanlış ve tehlikelidir.

Diş Ağrısı Neden Gece Tutar?

Şiddetli olan diş ağrısı genellikle gece saatlerinde başlar. Bunun nedeni vücudun hormonal değişimlerinden kaynaklı olarak damar içi basıncın artmasıdır. Damarda genişleme olması nedeniyle ağrı daha şiddetli hissedilir. Bu gibi durumlarda yapılabilecek en doğru hamle sabah erkenden diş hekimine gitmek oluyor. Geceyi daha rahat geçirmek için de ağrı kesici ilaçlardan yardım alınabilir.

Hamilelikte Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Gebelik döneminde diş ağrısı şikayeti olan hastaların diş hekimine başvurması gerekiyor. Diş hekimine hamile olduğunuz bilgisini de mutlaka iletmelisiniz. Bu durumda gebelikte zararı olmayacak ilaçlar ve yöntemler kullanılarak ağrı şikayetine yol açan rahatsızlık tedavi edilecektir. Elbette gebelikte diş ağrısı durumunda asla gelişigüzel ağrı kesici ilaç kullanılmamalıdır. Sadece doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmalı ve özellikle bitki kürleri gibi gelişigüzel yöntemlerden de uzak durmalısınız.

Daha fazla bilgi için –> Hamilelikte diş sağlığı

Çocuklarda Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

çocuklarda diş ağrısı

Çocuklar için diş ağrısı huzursuzluk verecek boyutlarda da olabiliyor ve geceleri uyumayı da önleyebiliyor. Bu durumda tuzlu su ile gargara yapılmalı ve en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır. Süt dişlerin dökülmesinin ardından yeni diş çıkması sırasında ağrı olabilir. Aynı zamanda çocuklarda da diş çürümesi sorunu ender de olsa görülebiliyor. Bu gibi durumlarda mutlaka tıbbi tedavinin uygulanması gerekiyor.

Diş Ağrısına Hangi İlaç İyi Gelir?

Hafif ya da şiddetli diş ağrısı durumunda ağrı kesici ilaçlardan faydalanılabilir. Ancak ağrıya iyi gelecek bir ilaç tavsiyesinde bulunamayız. Çünkü ağrı kesici ilaçların etken maddeleri birbirinden farklı olabiliyor ve hastanın genel sağlık durumuna, mevcut olan diğer hastalıklarına uygun bir ağrı kesici ilacı tercih etmesi gerekiyor. Bu noktada mutlaka diş hekimine danışmalısınız. Diş hekiminiz uygun bir ilaç önerisinde bulunacaktır. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Diğer makalemiz –> Diş hastanesi

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …