Sedasyon Anestezi Nedir? Zararlı mıdır?

sedasyonAna Sayfa » Oral Diagnoz » Sedasyon Anestezi Nedir? Zararlı mıdır?

Sedasyon anestezi uzmanları tarafından vücuda ilaç verilmesi yoluyla uygulanan, kontrollü bir uyku hali olarak açıklanabilir. Tıp alanında bu anestezi yönteminin pek çok farklı müdahale öncesinde uygulandığını söyleyebiliriz. Diş hekimliği alanında da sıklıkla tercih edilebilen, güvenli bir yöntemdir. Özellikle çocuklarda, zihinsel engelli bireylerde ya da diş tedavisiyle ilgili olarak aşırı endişeli olan hastalarda yapılacak diş tedavileri öncesinde sedasyonun gerçekleştirilmesi söz konusu olabiliyor.

Sedasyonun genel anestezi ile karıştırılmaması gerekiyor. Çünkü bu iki anestezi yöntemi arasında ciddi farklar bulunuyor. Bu işlemin nasıl uygulandığı, çocuklara uygulanması halinde bir zararının olup olmadığı gibi merak edilen tüm konulara değineceğiz. Ancak öncesinde hangi amaçlarla bu yöntemin tercih edildiği konusunu ele alalım.

Sedasyon Hangi Amaçla Yapılır?

sedasyon hangi amaçla yapılır

Farklı amaçlara yönelik olarak diş tedavileri ve uygulamaları öncesinde sedasyon anestezi yapılabiliyor. Özellikle çocuk hastalar için diş tedavisi yapılmak istendiğine bu yöntemin uygulandığını belirtebiliriz. Kimi zaman diş çürükleri ve benzer nedenlerle çocukların diş hekimliği koltuğunda uzun süre kalmaları gerekiyor. Çocuklar bir süre sonrasında sıkılıyor ve tedavinin yarım kalması söz konusu oluyor. Bununla birlikte çocukların korkmaları ya da koltuktan kalkmak istemeleri nedeniyle ani hareketleri de tehlike yaratabiliyor. Tüm bu riskleri ortadan kaldırmak için sedasyondan faydalandığını belirtebiliriz.

Zihinsel problemleri olan bireylerde de benzer bir tablo ortaya çıkabiliyor. Ani kol ve kafa hareketleri tedaviyi güçleştiriyor, tedavi süresini uzatıyor ve bazı riskleri doğurabiliyor. Bu gibi durumlarda doğabilecek riskleri ortadan kaldırmak için hastaların bu uyku halinde olmalarına ihtiyaç duyuluyor.

Aşırı düzeyde diş tedavisi korkusu yaşayan bireyler için de söz konusu yöntemin uygulanması, gayet konforlu bir seçeneğe dönüşüyor. Panik atak hastaları, diş tedavisi korkusu nedeniyle aşırı kal çarpıntısı yaşayanlar ya da tedavi gereği çok uzun süre diş hekimliği koltuğunda zaman geçirmenin gerekmesi gibi durumlarda da uygulanabilen bir yöntemdir.

Sonuç olarak genel anestezi yönteminden çok daha farklı olan sedasyonun diş tedavileri için gerekli olduğunu belirtmek mümkün değildir. Diş tedavisi öncesinde bu işlemin yapılmasının nedeni tamamen hastaların daha rahat tedavi sürecini atlatmasını sağlamaya yöneliktir.

Sedasyon Nasıl Uygulanır?

Öncelikle sedasyon uygulanabilmesi için hastaların tedaviye aç karnına gitmeleri gerektiğini belirtelim. Bu işlem anestezi uzmanları tarafından gerçekleştiriliyor. Hastanın damar yolu açılır ve ilaç verilir. Sedasyonda kullanılan ilaç çok kısa bir süre içerisinde etkisini gösteriyor. Hastanın ilacın etkisi ile uyku haline geçmesinin hemen ardından diş tedavisine başlanır. Tedavinin tamamlanmasının ardından ilaç kesiliyor ve hastanın hemen uyanması sağlanıyor.

Tıpkı ilacın etki etmesi ve hastanın uyuması gibi ilacın kesilmesinin ardından hastanın kendine gelme süresi de oldukça kısadır. Hasta dakikalar içerisinde kendine gelir ancak yaklaşık yarım saat dinlenmesinde fayda olacaktır. Sonrasında hastanın evine ya da işine dönmesi mümkün olabiliyor. Sedasyonun klinik istirahat ya da ev istirahati gerektiren bir işlem olmadığını belirtebiliriz.

Sedasyon Türleri Nelerdir?

Bilindiği gibi sedasyon tıbbın pek çok alanında kullanılıyor. Diş hekimliğinde kullanılanı ise 3 farklı sınıfta ele almak mümkündür. Bunlar;

  • Minimal
  • Orta derece
  • Derin

Hastanın durumuna, endişeli olup olmadığına ya da yapılacak olan işleme bağlı olarak bu 3 türden hangisinin tercih edileceğine karar verilir.

Minimal olarak adlandırılan sedasyonda hasta uyku halinde olmaz. Uyanıktır ancak kendini de son derece rahat hisseder. Bu nedenle sadece diş tedavisiyle ilgili endişe duyan hastalarda minimal sedasyonun uygulanması tercih edilebilir. Orta derece olanın tercih edilmesi durumunda ise hastalar çoğunlukla uygulanan tedaviyi hatırlamaz. İşlem sırasında ilacın etkisi ile konuşmakta güçlük çekebilir. Derin olarak adlandırılan tür ise daha sık kullanılan ve hastaların uyku halinde olmasını sağlayan sedasyondur.

İlginizi çekebilir –> Ağız kokusu

Çocuk Hastalarda Sedasyon Nasıl Uygulanır?

çocuklarda sedasyon nasıl uygulanır

Çocuklar için sedasyon uygulamasının nasıl yapıldığı, yetişkinler için yapılan uygulamadan farklı değildir. Damar yolu açılarak ilaç gönderilir ve bu sayede saniyeler içerisinde çocukların uyku haline geçmesi sağlanır. Hemen ardından diş tedavisine başlanır ve tedavinin tamamlanması ile birlikte vücuda gönderilen ilaç kesilir. Ardından çocukların uyanması sağlanır ve çok kısa bir dinlenme süreci sonrasında çocuklar evlerine dönebilirler.

Bu arada uyutularak diş tedavisi gerçekleştirilirken hastaya solunum cihazı takılmaz. Zira bu nedenle diş tedavisinin kolaylıkla gerçekleştirilmesi ve tamamlanması mümkün olur. Tedavi başlamadan önce diş hekiminize danışabilir ve çocuklar için uygulanacak bu anestezi hakkında sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Sedasyonun Avantajları Nelerdir?

Hastalara diş tedavisinden önce sedasyon uygulanmasının en önemli avantajı, işlemin hasta açısından çok daha konforlu bir süreç eşliğine tamamlanıyor olmasıdır. Zira hastalar diş tedavisinin hiçbir aşamasını hatırlamaz. Bu nedenle olası diş tedavisi korkuları nedeniyle olumsuz hatıralar da oluşmaz. Elbette bu işlem sayesinde hastalar diş tedavileri esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmiyor. Bu durumun da son derece önemli bir avantaj olduğunun altını çizebiliriz.

Hastaların kimi zaman uzun süreli bir diş tedavisinden geçmesi gerekebiliyor. Çok sayıda diş çürüğünün olması gibi durumlarda tek bir seans içerisinde tüm işlemlerin yapılabiliyor olması da önem taşıyan avantajlar arasında yer alıyor. Dolayısıyla hastaların birkaç farklı seans için kliğine gelmesine, zaman ayırmasına gerek kalmıyor. Çocuklar açısından bakıldığında da karşımıza önemli avantajlar çıkabiliyor. Örneğin çocuklar tamamen acısız bir şekilde tedavi sürecini atlatıyor. Dolayısıyla bir sonraki tedaviye ya da kontrole çok daha kolay bir şekilde getirilebiliyorlar.

Sedasyon Fiyatları Ne Kadar?

Bu konuda sıklıkla merak edilen unsurlardan biri de sedasyon fiyatları oluyor. Ancak fiyat konusunda bir rakamdan söz etmek hastalar için yanıltıcı olabilir. Çünkü anestezi uzmanının deneyimi gibi bazı hususlara bağlı olarak fiyatlar değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle fiyat araştırması yapan hastaların karşısına farklı rakamlar çıkabilir ve bu durum son derece normaldir. Genel olarak fiyatların sanıldığı gibi çok yüksek olmadığını da belirtebiliriz. Güncel fiyat bilgisi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bilginiz olsun –> Diş ağrısı

Sedasyonla Tek Seferde Diş Tedavisi Biter Mi?

sedasyonla tek seferde diş tedavisi

Elbette sedasyon eşliğinde diş tedavilerinin tümünün tek bir seansta bitmesi mümkün olabiliyor. Zira çok sayıda işlem yapılması gerektiğinde ya da hastanın çok sayıda dişinde tedavi edilmesi gereken çürük bulunduğunda uyutularak diş tedavisi gerçekleştirilmesinin bir nedeni de budur. Tek seansta tedavi tamamlandığından hastaların tüm tedaviler için sık sık zaman ayırmasına gerek kalmıyor.

Sedasyon Tehlikeli midir? Zararlı Mıdır?

Uygulanan sedasyon işleminin herhangi bir riski bulunmuyor. Sadece kalp rahatsızlığı gibi bazı kritik hastalıkları olan kişilerin bu işlemden faydalanmak için önce bazı tetkikler yaptırması gerekebilir. Bunun dışında sağlık durumunun uygun olması halinde söz konusu anestezi işleminin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığını söyleyebiliriz.

Sedasyonun Etkisi Ne Kadar Sürer?

Hastalarda sedasyon etkisi 3 saate hatta gerektiğinde 4 saate kadar uzatılabiliyor. Daha kısa süreli olarak uygulanması da mümkün olabilir. Hastaya yapılacak olan diş tedavisine bağlı olarak bu anestezinin süresinin ayarlanabildiğini belirtebiliriz. Uzun süreli olarak uygulanmasında da bir sakınca bulunmuyor. Diş tedavilerinden önce uygulanabilen bu anestezi hakkında merak ettiğiniz tüm soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Öğrenmenizde fayda var –> Diş muayenesi

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …