Ağız Kokusu Neden Olur? Nasıl Önlenir?

ağız kokusu

Ağız Kokusu Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Ağız kokusu hem kişiyi hem de fiziksel olarak yakın çevresinde bulunanları rahatsız eden bir durumdur. Çok sayıda kişinin ortak problemlerinden biri olan nefes kokusu genellikle ağız hijyeninin ihmal edilmesinden kaynaklanıyor olsa da daha farklı sağlık sorunları da bu duruma sebebiyet verebiliyor. Şayet tüketilen gıdalara ya da kısa zamanlı olarak ağız hijyeninin ihmal edilmesine bağlı olarak gelişmiyorsa, bu sorunun mutlaka giderilmesi gerekir. Bunun için de kokuya sebep olan unsurların tespit edilmesine ihtiyaç olacaktır.

Altta yatan unsurların tespit edilmesi durumunda gerekli tedaviler de uygulanabilir. Kimi zaman ağız kokusu mide, burun eti ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir. Dolayısıyla tedavi öncesinde kokunun kaynağının bulunması önemlidir. Ağız kokusunun nelerden kaynaklandığını ya da ne gibi tedaviler uygulandığını açıklayacağız. Ancak öncesinde konuyu daha detaylı ele alalım.

Ağız Kokusu Nedir?

ağız kokusu nedir

Halitozis olarak adlandırılan ağız kokusu kişi için oldukça zorlayıcı bir boyut kazanabiliyor. Toplumda utanç verici bir durum olması ve kişinin sürekli olarak sakız, şeker kullanmak zorunda hissetmesi gibi sıkıntılar da günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Elbette sakız, şeker ya da sprey gibi ürünlerin kullanımı geçici bir çözümdür. Öncelikle ağız kokusu neden olur sorusunun yanıtının bulunması için en kısa zamanda bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Kimi zaman tüketilen gıdaların artıklarının diş aralarında kalması, kimi zaman çürük bir diş bu soruna neden olabilir. Bazen kullanılan ilaçların da ağızda kuruluk ya da kötü kokuya neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Şayet siz de bu durumda şikayetçiyseniz en kısa zamanda diş hekimine başvurmalı ve sorunun neden kaynaklandığının belirlenmesini sağlamalısınız.

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Elbette ağız kokusu problemini tamamen ortadan kaldırmak için tedavinin yapılması gerekiyor. Bununla birlikte kişinin tedavi sonrasında da ağız ve diş sağlığına dikkat etmesi, diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarını kazanması lazım… Alternatif yöntemler kısa süreli de olsa işe yarayabilir ancak bir süre sonrasında bu problem yeniden kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu nedenle söz konusu sorunu yaşayanların tıbbi tedaviye sıcak bakması gerekir.

Ağız Kokusuna Sebep Olan Nedenler Nelerdir?

Daha önce de değindiğimiz gibi ağız kokusu çok sayıda farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir problemdir. Bunlar arasında en yaygın biçimde görülen nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Gıdalar

Beslenme sonrasında diş yüzeylerinde ya da diş aralarında gıda artıkları kalır. Bu küçük parçalar, ağız temizliğinin ihmal edilmesi durumunda bakterilere yol açar ve neticesinde de ağız içerisinde kötü bir koku oluşur. Özellikle soğan, sarımsak ya da baharat tüketiminin ardından bu problemin hem daha yaygın hem de daha baskın bir şekilde yaşandığını söyleyebiliriz. Bu nedenle her yemek sonrasında mutlaka dişlerin fırçalanması ve ağız içi temizliğinin doğru şekilde yapılması gerekir.

Tütün Ürünleri

Tütün ürünleri kullananların da son derece yaygın bir şekilde nefes kokusu problemini yaşadıklarını söyleyebiliriz. Hem sigara içilmesi hem de sigara kaynaklı olarak diş eti hastalıklarının gelişmesi tek başına bu sorunun ortaya çıkması için yeterli olabiliyor.

İlginizi çekebilir –> Diş ağrısı

Diş Bakımının İhmal Edilmesi

Diş bakımın ihmal edilmesi

Dişlerini düzenli şekilde fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan kişilerde ağız kokusunun daha yaygın yaşandığını belirtebiliriz. Ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi durumunda nefeste kötü bir koku meydana gelir. Çünkü dişlerde şeffaf plaklar oluşur ve bu plakların temizlenmemesi durumunda da hem dişlerde çürüme başlar hem de diş etlerinde rahatsızlık riski yükselir. Bununla birlikte dilde de kötü koku üreten bakterilerin depolanabildiğini belirtmek gerekiyor.

Ağız Kuruluğu

Pek bilinmiyor olsa da ağız kuruluğu de nefes kokusunun nedenlerinden biridir. Çünkü tükürük ağızda kötü kokuya neden olan bakterileri temizleme özelliğine sahiptir. Kserostomi yani ağız kuruluğu durumunda tükürük üretimi azaldığından kötü kokular oluşabilir. Özellikle geceleri ağzı açık şekilde uyuyanlarda ağız kokusunun daha yaygın bir şekilde görüldüğünü söyleyebiliriz. Bazı kişilerde ise tükürük beşleri ile alakalı hastalıklar olabiliyor ve bu da ağızda kuruluğa yol açabiliyor.

Bazı İlaçlar

Kimi zaman çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ağız kuruluğuna yol açabiliyor. Dolaylı yoldan da ağız kokusuna yol açmış oluyor. İlaçların bazıları ise vücutta metabolize oluyor ve çeşitli kimyasallar oluşturuyor. Bu kimyasallar da kan dolaşımı aracılığı ile ciğerlere ulaşarak kötü kokuya yol açıyor.

Enfeksiyonlar

Ağız içerisinde gelişen enfeksiyonların da nedenler listesinde yer aldığını söyleyebiliriz. Enfeksiyonun yanı sıra diş çekimi ya da çene cerrahisi gibi müdahalelerin ardından oluşan yaralar da benzer bir sonuç doğurabiliyor.

Ağız Kokusu Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak ağız kokusu bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisidir. Hangi hastalıkların belirtisi olabileceğini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Diş çürüğü
  • Diş eti hastalıkları
  • Sinüzit
  • Faranjit
  • Boğaz hastalıkları
  • Diyabet
  • Karaciğer yetmezliği
  • Böbrek sorunları

Ağız Kokusu Tedavisi Nasıldır?

ağız kokusu tedavisi

Hastalar halitozis tedavisi için öncelikle bir diş hekimine başvurmalıdır. Diş hekimleri ağızdaki kötü kokuyu derecelendirebilir. Aynı zamanda diş, diş eti ya da dil kaynaklı olan ağız kokusunun tespit edilmesini de sağlayabilir. Bu sayede mevcut probleme yönelik en doğru tedavi seçeneği değerlendirilmiş olur. Şayet ağız kokusu ağız içinden kaynaklı değilse bu durumda ilgili hekime yönlendirilirsiniz.

Şayet hastada ağız kokusunun nedeni olarak diş eti hastalıkları görülürse bu durumda gerekli tedaviye başlanır. Diş eti hastalıklarının ya da kötü kokuya neden olan diş çürüklerinin tedavi edilmesi halinde söz konusu sorun da kendiliğinden ortadan kalkmış olur. Bu arada halitozis tedavisi için geç kalmamak da önemlidir. Özellikle çeşitli hastalıklardan kaynaklanıyorsa erken dönemde tanı konması ile daha kısa süreli bir tedavi uygulanabilir.

Bilginiz olsun –> Diş muayenesi

Sabah Uyanınca Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Dişleri fırçalamak ve diş ipi ile diş aralarını temizlemek sabahları oluşan ağız kokusu sorununu giderebilir. Aynı zamanda diş hekiminiz tarafından önerilen gargarayı da kullanabilirsiniz. Geceler yatmadan önce mutlaka dişlerinizi fırçalayın.

Mideden Gelen Ağız Kokusu Sebepleri

Burun ve boğaz ile alakalı hastalıkların yanı sıra reflü gibi mideyi ilgilendiren hastalıklar da nefes kokusu sorununa yol açabiliyor. Ülser de hastaların büyük bölümünde kötü kokuya neden olan bir rahatsızlıktır. Midede mevcut olan yaralar kısa zamanda nefesin de kokmasına yol açabiliyor. Şeker hastalığı gibi metabolizmayı ilgilendiren hastalıklar ve sistemik hastalıklar da ağız kokusu nedenleri olabiliyor. Bu nedenle sorunun kaynağını sadece ağız içerisinde aramamak gerekir.

Ağız Kokusu İçin Evde Neler Yapılabilir?

Öncelikle halitozis tedavisi için diş hekiminize mutlaka başvurmalısınız. Evde ağız ve diş bakımını, temizliğini titiz bir şekilde yapmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra nane çiğnemek, limonlu su içmek gibi yöntemlerin soruna köklü bir çözüm getirmeyeceğini de belirtmemiz gerekir. Evde ağız ve diş temizliği dışında uygulanabilecek yöntemler geçici bir çözüm sunar. Bu problemden tamamen kurtulmak için ağız kokusuna neden olan unsur ya a unsurların tespit edilmesi, sonrasında tedavinin yapılması gerekiyor. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> Hamilelikte diş sağlığı

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …