Kancalı Diş Protezi (Parsiyel) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kancalı Diş Protezi (Parsiyel) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kancalı diş protezi ağız içerisinde mevcut olan diş sayısının ya da dişin konumlarının sabit köprü protezinin yapılabilmesi için yeterli olmadığı durumlarda tercih ediliyor. Sabit protezlerin uygulanamadığı durumlarda devreye giren bu protezler hasta tarafından çıkarılabiliyor. Temizliğinin ve bakımının yapılmasının ardından yeniden takılması da mümkün olabiliyor. Kancalar yardımı ile ağız içerisinde mevcut olan dişlerden destek alan bu protezlerin de yaygın bir şekilde kullanıldığını söyleyebiliriz. Parsiyel protez dişlere alışmanın zor olup olmadığına, fiyatlarına ya da kullanımıyla ilgili merak edilen diğer hususlara da değineceğiz. Öncesinde ise söz konusu protez dişlerin yapımının ne kadar sürdüğü konusuna açıklık getirelim.

Parsiyel (Kancalı) Diş Protezleri Yapımı Ne Kadar Sürer?

Eksik diş problemini ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan kancalı diş protezi hazırlanması sanıldığı kadar uzun bir zaman dilimini gerektirmez. Parsiyel diş protezlerinin hastaya özel olarak hazırlandığını belirtelim. Bunun için öncelikle ölçü alınması gerekiyor. Ardından bazı provaların da yapılması gerekecektir. Dolayısıyla tüm bu işlemlerin yapılabilmesi için hastaların 4 ile 5 seans diş hekimine gitmesi gerekir.

Bu süre hastaya bağlı olarak değişebilir. Sadece 2 seansta hazırlanmasının da mümkün olabileceğini belirtelim. Yaklaşık olarak 1 hafta ile 2 hafta arasında bir süre içerisinde kişiye özel olarak hazırlanan parsiyel diş protezleri kullanıma hazır hale gelir ve ağız içerisine takılır. Dolayısıyla bu diş protezlerinden faydalanmak isteyenlerin protez dişlerine kavuşması için çok uzun süre beklemesine de gerek olmaz.

Parsiyel (Kancalı) Diş Protezlerini Kullanmaya Alışabilir Miyim?

parsiyel diş protezi nasıl kullanılır

Hastaların kancalı diş protezi hakkında en sık merak ettikleri hususlardan biri de bu protezlere alışma süreci oluyor. Çok kısa bir süre içerisinde bu protez dişleri kullanmaya alışmanın pek mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Bunun nedeni ise parsiyel protezlerde metal kısımların bulunuyor olmasıdır. Bu metal kısımlar alt çene kısmında dilin hemen altından, üst çene bölümünde ise damaktan geçiyor. Hastaların ilk etapta bu metal olan bölümlere alışması beklenmez. Ancak bir süre kullandıktan sonra alışma sürecinin de tamamlanması mümkün olabiliyor.

Hastalar söz konusu diş protezlerine alıştıktan sonra kendi dişleriymiş gibi rahat kullandıklarını da ifade ediyorlar. Bu nedenle ilk etapta zorlanıyor olsalar bile hastaların vazgeçmemesi ve alışana kadar protez dişleri belirtildiği şekilde kullanmaya devam etmesi gerekir.

Parsiyel (Kancalı )Diş Protezleriyle Rahat Yemek Yenilebilir Mi?

Hastaları kaygılandıran hususlardan biri de bu protez dişlerle beslenme sırasında sorun yaşanıp yaşanmadığı oluyor. Parsiyel protez dişlerle ısırma, çiğneme, gıdaları kesme gibi diş fonksiyonlarının rahatlıkla kullanılması mümkündür. Bu nedenle protez dişler kullanılarak son derece rahat bir şekilde yemek yenebileceğini söyleyebiliriz. Bu protezler hem yumuşak dokudan hem de ağız içerisinde mevcut olan dişlerden destek alınarak kullanılıyor. Protez dişlerin tutuculuğu noktasında herhangi bir problem yaşanmıyor. Beslenme konusunda da hastaların hiçbir problem yaşamadıklarını söyleyebiliriz. Sadece alışma evresinde küçük sorunlar yaşanabilir. Ancak protez dişlere alışma süreci de sanıldığı kadar uzun olmayacaktır.

Yemek Yerken Protezim Hareket Eder Mi?

Yemek yerken kancalı diş protezi hareket etmez. Nedeni ise protez tasarımında mevcut olan kancaların, protezin yerinden çıkmasını önlüyor olmasıdır. Zira bu protez dişler tamamen hastanın ağız ölçüsüne uygun olarak hazırlanıyor. Takılması ile birlikte protez dişler ağıza tam olarak oturuyor ve konuşma ya da beslenme sırasında da oynamıyor. Sadece zaman içerisinde bollaşma problemi meydana gelebilir. Hastanın kilo vermesi, kemik kaybının olması gibi durumlarda bollaşma sorununun yaşanması mümkündür. Bu durumda da yemek yerken protez dişler oynayabilir. Ancak bollaşma sorunu yaşandığında hasta için yeni bir protez dişin hazırlanması sağlanıyor. Dolayısıyla eski beslenme konforunun yeniden kazanılması da mümkün hale geliyor.

Bilgini olsun –> Protez diş çeşitleri

Parsiyel (Kancalı) Diş Protezimi Nasıl Temizlerim?

parsiyel diş protezi nasıl temizlenir

Hastalar kancalı diş protezi temizliğinin uzun bir uğraş gerektirdiğini düşünebiliyor. Oysa hijyenik bir temizlik yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Protez dişlerin çıkarılmasının ardından akan su altında temizlenmesi son derece kolay oluyor. Az miktarda sabun ve yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası kullanılabilir. Fırça yardımı ile protezin tüm bölümlerinin temizlenmesi sağlanabilir. Bu işlem sırasında önemli olan diş macunu kullanılmaması gerektiğidir.

Diş macunu parsiyel protez dişlere zarar verebilir ve aşınma gibi çeşitli problemler yaşanmasına yol açabilir. Bunun yerine az miktarda sabun kullanımı çok daha doğru olacaktır. Temizlik sonrasında protez dişlerin çok iyi durulanması gerektiğini de unutmayın. Bununla birlikte bazı markalar tarafından protez dişlerin temizliği için geliştirilen çeşitli ürünler de bulunuyor. özellikle tablet formunda hazırlanmış olan protez temizleyiciler, protez dişlerin hijyenik bir biçimde temizlenmesini çok daha kolay kılabiliyor. Bir bardak su içerisinde bir adet tablet atılıyor. Ardından protez dişlerin bu su içerisinde bir süre bekletilmesi temizlik için yeterli olabiliyor.

Estetik Olarak Memnun Olur Muyum?

Hazırlanan kancalı diş protezi tasarımında yer alan kancaların metal renginde olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu nedenle ön dişlerde kullanımı durumunda estetik bakımdan beklentileri karşılayacak bir sonuç alınamayabilir. Ancak arka dişler için kullanıldığında metal görünümlü olan kancaların konuşma, yemek yeme sırasında görülme oranı çok daha düşüktür.

Şeker Hastaları Bu Protezleri Kullanabilir Mi?

Diyabet yani şeker hastalığı, eksik diş sorununun giderilmesi için protez diş kullanımına engel bir durum değildir. Parsiyel protez dişlerin de şeker hastaları tarafından gayet rahat ve güvenli bir şekilde kullanılabileceğini belirtebiliriz. Sadece şeker hastalığından kaynaklı olarak ağız kuruluğu probleminin yaşanabildiğini belirtmek gerekiyor. Bu nedenle hastaların bazılarının özel jeller yahut yapay tükürük gibi materyalleri kullanması gerekebilir.

Kancalı Diş Protezi Fiyatları Ne Kadar?

kancalı diş protezi fiyatları

Sizlere kancalı diş protezi fiyatları konusunda net bir rakamdan söz edemeyiz. Her hasta için aynı fiyatlar geçerli olmaz. Elbette protez dişlerin hazırlanmasında kullanılan malzemeler, diş hekiminin deneyimi gibi unsurlar da fiyat üzerinde etkili olabiliyor. Bu nedenle fiyatlar hakkında araştırma yapan hastaların karşısına birbirinden çok farklı rakamlar çıkabilir. Bu durumun gayet normal olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle randevu almanız ve diş hekimi tarafından gerekli kontrollerin yapılmasını sağlamanız gerekiyor. Sonrasında hazırlanacak olan parsiyel protez dişlerin planlaması gerçekleştirilir. Böylece tarafınıza fiyat konusunda net bir bilgi iletilebilir.

İlginizi çekebilir –> Diş törpüleme

Kancalı Diş Protezleri Estetik Midir?

Elbette kancalı diş protezi ile estetik bir görünüm elde edilebiliyor. Günümüzde protez dişlerin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin büyük bir bölümü son derece doğal görünüyor. Bu nedenle kancalı bir yapıya sahip olan protez dişlerin de doğal bir diş görünümü sunması, ağız ölçülerine uygun ve estetik görünmesi de mümkün olabiliyor.

Kancalı Diş Protezlerinin Ömrü Ne Kadardır?

Öncelikle kancalı diş protezi temizliğinin düzenli olarak yapılması gerektiğini belirtmeliyiz. Hijyenik bir şekilde temizliğinin ve bakımının yapılması durumunda bu protezler çok uzun yıllar problemsiz bir şekilde kullanılabilirler. Ancak kişinin zayıflaması ya da kemik erimesi sorunu yaşaması gibi durumlarda protez dişlerin bollaşması söz konusu olabilir. Bu durumda da protez dişler ağız içerisinde oynayabilir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda parsiyel protez dişlerin yeniden hazırlanması gerekir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …