Protez Diş Nedir? Nasıl Uygulanır? Çeşitleri Neler?

protez diş

Protez Diş Nedir? Nasıl Uygulanır? Çeşitleri Neler?

Protez diş uygulaması dişlerini kaybeden kişiler için gerçekleştiriliyor. Ağız ve diş bakımı ihmal edilmiyor olsa bile kimi zaman beklenmedik sorunlarla karşılaşılabilir. Elbette ağız ve diş sağlığı ile ilgili pek çok tedavi yöntemi bulunuyor. Ancak tedavinin başarı sağlamadığı durumlarda diş kaybı meydana gelebiliyor ve devreye ‘protez’ olarak adlandırılan uygulamalar giriyor.

Bu işlemin son çare olarak uygulandığını belirtmek gerekir. Karşılaşılan problemlerin ortadan kaldırılması için öncelikle dişi kurtarmaya yönelik tedavi seçenekleri değerlendirilir. Protez dişlerin temizliğinin nasıl yapıldığına ya da fiyatlara değineceğiz. Ancak öncesinde bu işlemin nasıl yapıldığını mercek altına alalım.

Protez Diş Nasıl Yapılır?

protez diş nasıl yapılır

Öncelikle protez diş yapımında genellikle porselen ya da akrilik malzeme kullanıldığını belirtelim. Öncelikle hastanın mutlaka detaylı bir muayeneden geçmesi gerekiyor. Özellikle eskiden dişleri çekilmiş olan hastalarda sivri kemik çıkıntıları, kırık diş kökleri, damaklar ve şayet varsa ağız içerisinde mevcut olan dişler kontrolden geçirilir. Bunun için bazı hastalarda röntgen çekimine de ihtiyaç duyulur. Muayene sonrasında ise ölçü alınması işlemine geçilir.

Alt ve üst çene ölçülerinin alınması protez diş uygulamasında son derece önemlidir. Alt ve üst çenenin birbiri ile ilişkisi de değerlendirilir. Ölçü alınması işlemi sadece tek bir seansta ve kısa sürede tamamlanır. Bu işlem hastada acı ya da ağrıya neden olmaz. Ardından alınan ölçü, modele aktarılır ve protez dişlerin 3 boyutlu bir kopyası hazırlanmış olur.

Dişlerin orta hattı ve gülümseme çizgisi gibi detaylar da göz önünde bulundurularak protez hazırlanır. Bu noktada renk seçimine de dikkat çekmek gerekiyor. Olabildiğince doğal bir görünüm elde edecek diş rengi seçimi yapılır. Basit bir uyum provası yapılır ve hastayı rahatsız edecek herhangi bir durum olmazsa dişlerin takılması sağlanır. Eğer hastayı rahatsız eden bir çıkıntı ya da detay olursa düzeltilir.

Bundan kısa bir süre öncesine kadar protez dişlerin kullanıma hazır hale gelmesi için uzun süre beklemek gerekebiliyordu. Ancak günümüzde bu materyaller çok daha kısa zamanda kullanıma hazır hale geliyor ve hasta protez dişlerine de kısa zamanda kavuşuyor. Diş kaybı durumunda bu işlemden faydalanarak yeniden eski diş fonksiyonlarına kavuşmak mümkündür. Bunun için randevu alabilir ve ilk muayenenin en kısa zamanda yapılmasını sağlayarak ilk adımı atabilirsiniz.

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde protez diş çeşitleri oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunabiliyor. Hastanın ağız yapısı, beklentileri, mevcut çene yapısı gibi çeşitli unsurlar göz önünde bulundurularak en uygun protez çeşidi belirleniyor ve sonrasında hazırlanma aşamasına geçiliyor. Günümüzde yaygın şekilde kullanılan protez çeşitleri 3 kategori altında değerlendirilir. Bunlar sabit,  hareketli ve implant üstü protezlerdir.

Sabit Protez Diş

Adından da anlaşılabileceği gibi sabit protez diş ağız içerisine sabitlenerek kullanılan protez türleridir. Takıp çıkarılabilme özelliği bulunmaz. Sadece tek bir diş eksikliğinde kullanılabildiği gibi birden fazla sayıda diş eksikliği olduğunda da kullanılabilir.

Hareketli Protez Diş

Halk arasında ‘takma diş’ olarak da adlandırılan hareketli protez diş ise ağızda sabit kalmaz. Kullanım sonrasında düzenli olarak temizlenmesi gereken bu protez dişler, diş kaybına bağlı çiğneme ya da konuşma problemlerinin giderilmesi ve estetik açıdan daha düzgün bir ağız içi görünümünün elde edilmesi amacıyla uygulanır. Hareketli protez dişlerin kendi içerisinde farklı çeşitleri de bulunuyor.

Total Protezler

total protezler

Bu protezler ağızda hiç doğal diş kalmadığında uygulanır. Alt ve üst çenede bulunan kemik dokusundan destek alan bu protezler özellikle ilerleyen yaşlarda sıklıkla kullanılan bir uygulamadır.

Parsiyel Protezler

Doğal dişlerin bazılarının mevcut olması durumunda, eksik olan dişlerin yerine kullanılan, takılıp çıkarılabilme özelliği bulunan protezlerdir. Çoğunlukla akrilik malzemeden ya da tek parça dökümden üretilir. Bu protezlerin ana dişlere kroşe tellerle tutunduğunu belirtebiliriz. Günümüzde estetik nedenlerle çok yaygın olarak tercih edilmiyor olsa da halen uygulanan bir protez yöntemi olduğunu söyleyebiliriz.

İmmediat Protezler

Ana dişlerin tümünün çekilmesi gerektiğinde hasta dişsiz kalmak istemeyebiliyor. İşte bu durumda devreye immediat protezler giriyor. Bu protezler dişler çekildiğinde hemen takılıyor. İyileşme tamamlandığında dokular bu protezlere uyumsuz hale geldiğinde ise hastanın sürekli olarak kullanacağı protezler hazırlanıyor.

Diş Üstü Protezler

Ağızda birkaç diş ya da kök olduğunda diş üstü protezler tercih edilebilir. Protezler doğal dişlere ya da diş köklerine oturur. Çok sık tercih edilen bir uygulama olduğunu belirtemeyiz.

İmplant Üstü Protezler

Bu protez diş çeşitleri hem sabit hem de hareketli olarak hazırlanabiliyor. Hareketli olanlar ağız içerisinde hiç diş olmadığında uygulanan ve total protezlere benzerlik gösteren türüdür. Sabit olanlar ise bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlardır.

Bilginiz olsun –> Diş törpüleme

Protez Diş Fiyatları 2021

protez diş fiyatları

Elbette protez diş fiyatları da merak ediliyor. Ancak sizlere net bir fiyattan söz etmemiz yanıltıcı olacaktır. Öncelikle hangi protez türünün tercih edildiği ve protezin hangi malzemelerden yapıldığı gibi unsurların fiyatlar üzerinde de belirleyici olduğunu belirtelim.

Dolayısıyla muayene olmadan ve nasıl bir protez hazırlanacağı belirlenmeden fiyat bilgisi vermek de hastalar açısından yanıltıcı olabiliyor. 2021 yılında da fiyatlarda ciddi bir yükselme söz konusu değildir. Bu nedenle hastaların gayet makul bir bütçe ayırması konforlu bir kullanım şansı sunan bu uygulamadan faydalanmak için yeterli olabiliyor. Net bir fiyat bilgisi almak için hemen randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Protez Dişin Avantajları Nelerdir?

Daha önce de değindiğimiz gibi protez diş uygulaması dişin kurtarılamadığı durumlarda son çare olarak devreye giriyor. Avantajlarını ise kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Eksik diş görünümünü ortadan kaldırarak estetik açıdan daha düzgün bir görünüm sunar
  • Çok sayıda dişin kaybedilmesi ya da dişlerin tamamının kaybedilmesi durumunda konuşma ve çiğneme gibi temel ihtiyaçların karşılanması sıkıntılı olabilir. Bu noktada protez diş uygulaması hastanın bu temel ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılamasını sağlar
  • Protez dişler son derece sağlam bir yapıya sahiptirler ve tıpkı doğal dişler gibi kullanılabilirler
  • Protez dişlerin uzun kullanım ömrü sunuyor olması, bakımlarının ve temizliklerinin ihmal edilmemesi durumunda yıllarca kullanılabilir durumda kalmaları da önem taşır
  • Kısa bir alışma sürecinin ardından rahatlıkla konforlu bir şekilde kullanılabilirler

Protez Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Hareketli protezlerin yemeklerden sonra çıkarılarak temizlenmesi gerekir. Sabit protez diş temizliğinin de kesinlikle aksatılmaması önem taşıyor. Yemeklerden sonra ağzı bol su ile çalkalamak, çıkarılabilen protezleri su ile yıkamak ve artıkları protezden uzaklaştırmak temizliğin pratik bir şekilde yapılabilmesini sağlar.

Ayrıca protez dişler için özel olarak geliştirilen temizlik malzemeleri ve fırçalar da bulunuyor. Bu ürünlerin kullanımı protez temizliğinin dakikalar içerisinde tamamlanmasına olanak tanıyor. Kullanılmadığı durumlarda hareketli protezlerin su dolu bir kap içerisinde bekletilmesi gerekiyor.

Özel olarak geliştirilen tabletler protez dişlerin yüzeyindeki bakterileri yok etmeyi sağladığından en az haftada bir kez kullanılması tavsiye edilir. Doğal dişlerin temizliğinde kullanılan macun ve fırçalar protez dişlere zarar verebilir. Protez diş için geliştirilen ürünlerle temizlik yapılması gerekir. Konuya dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> diş protezi

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …