Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Fiyatları Ne Kadar?

kanal tedavisi

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Fiyatları Ne Kadar?

Kanal tedavisi çürüme ya da enfeksiyon meydana gelmiş olan dişi onarmak amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Diş, mine, dentin ve pulpa olmak üzere toplamda 3 tabakadan oluşan bir yapıya sahiptir. Merkez bölümünde ise kök kanalı bulunur.

Pulpa olarak adlandırılan bölüm aslında kök kanalının içinde bulunan yumuşak dokudur ve sinir ile kana damarı açısından zengindir. Bu sayede dişi besler ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Çürük ya da enfeksiyon pulpa tabakasına ilerlediğinde pulpa ile içerisinde yer alan sinirler alınarak temizlenir. Ardından dolgu işlemi yapılır ve bu işlem sayesinde diş yeniden eski fonksiyonlarına kavuşur. Bu tedavinin ağrılı olup olmadığına ya da ne zaman gerektiğine değineceğiz. Ancak öncesinde nasıl yapıldığını mercek altına alalım.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişe kanal tedavisi yapılmadan önce anestezi işlemi gerçekleştirilir ve bu bölgede uyuşma olması sağlanır. Böylelikle hastanın tedavi sırasında acı hissetmesi önlenir. Sonrasında çürük temizlenir ve şayet varsa kırık olan parçanın çıkarılması sağlanır. Böylelikle diş sinirine ulaşılır.

Dişin kök bölümünde bulunan sinir ile dokuların temizlenmesi sağlanır. Oluşan boşluk dolgu malzemesi ile doldurulur ve dişin yeniden fonksiyonel bir form kazanması da mümkün hale gelir. Günümüzde bu tedavide kullanılan teknikler ve malzemeler sayesinde kök ucunda mevcut olan apsenin temizlenmesi de mümkün olabiliyor.

Diş kökündeki sinirler hasar görmüş olsa bile dişin çekilmesine gerek kalmıyor. Kanal tedavisinin doğru şekilde uygulanması durumunda ikinci bir tedaviye gerek kalmadan dişlerin fonksiyonlarından faydalanılabiliyor.

Hastanın tedavi öncesinde yaşadığı şiddetli ağrı, sızı, hassasiyet, yüzdeki şişme ve benzer şikayetler tedavi sonrasında ortadan kalkıyor. Tedavinin olabildiğince hızlı tamamlanması ve daha az dokunun zarar görmesi için diş ağrılarının kesinlikle ciddiye alınması gerekiyor. Sadece geceleri ağrıyan, sadece yemek yerken ağrıyan dişler için de en kısa zamanda diş hekimine başvurmalısınız.

Kanal Tedavisi Ne Zaman Gereklidir?

Genel olarak kanal tedavisi gerektiren durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çürüğün diş sinirine kadar ilerlemiş olması
  • Diş sinirini de kapsayan kırıkların meydana gelmesi
  • İlerlemiş olan diş eti hastalıkları
  • Dişlerde aşırı düzeyde aşınmanın meydana gelmiş olması
  • Herhangi bir nedenle dişin canlılığını kaybetmesi
  • Pulpanın hasar görmüş olması

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

kanal tedavisi ağrılı mıdır

Halk arasında bu tedavinin çok ağrılı olduğuna dair yanlış bir inanış var. Kanal tedavisinin ardından yaşanan ağrı aslında basit bir dolgu işlemi sonrasında hissedilen ağrıdan daha fazla değildir. İşlem sırasında zaten herhangi bir acı, ağrı, sızı hissedilmesi mümkün olmaz.

Nedeni ise tedavi edilecek dişin bulunduğu bölgenin uyuşturulmasıdır. Bu nedenle hasta açısından son derece konforlu bir süreç eşliğinde tedavinin tamamlandığını belirtmek gerekiyor. Elbette tedavi sonrasında hafif bir ağrı ya da hassasiyet olabilir. Bu durum son derece normaldir ve nedeni de aslında tedavi değil, bu bölgede gelişen enfeksiyon ya da çürüktür.

Kanal tedavisiyle gerekli temizlik yapıldığından tedavi öncesinde hissedilen şiddetli ağrı da ortadan kalkar. Hastaların ağrılı bir işlem olması ve benzeri yanlış inanışlarla tedaviden kaçınması büyük bir hata olur. Çünkü tedavi edilmeyen dişte ciddi bir ağrı oluşabilir ve çürükten çevre dokular ile dişler de etkilenebilir.

Şu makalemiz ilginizi çekebilir –> Diş dolgusu

Kanal Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Her hastada kanal tedavisi seans sayısı aynı olmayabilir. Çoğunlukla tedavinin sadece tek bir seansta tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak bazı hastalarda dişteki hasar geniş bir alana yayılım göstermiş olabiliyor. Aynı zamanda birkaç farklı dişe bu tedavinin yapılması da gerekebiliyor. Böyle durumlarda seans sayısı 2 ya da 3 olabilir. Dişte bulunan enfeksiyonun çok fazla yayılmış olmaması durumunda tek seans ile tedavi tamamlanabilir ve hasta aynı gün günlük hayatına geri dönebilir. Bu tedavi evde istirahat etmenizi gerektirecek kadar zorlu değildir.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişim Kurtulmuş Mudur?

Öncelikle kanal tedavisi uygulamasının temel amacının zaten dişi kurtarmak olduğunu söyleyebiliriz. Geçmiş yıllarda pulpa dokusuna kadar ilerlemiş olan diş çürükleri ve enfeksiyon durumunda dişin çekilmesi gerekirdi. Ancak günümüzde bu gibi durumlarda devreye söz konusu tedavi giriyor ve böylelikle dişin kurtarılması, eskiden olduğu gibi kullanılabilmesi mümkün olabiliyor. Sonuç olarak kanal tedavisinin uygulanması, dişin kurtarılması anlamına geliyor.

Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

kanal tedavisi yapılmazsa ne olur

Eğer bu tedavi yapılmazsa dişte meydana gelen enfeksiyon kısa zamanda kök ucundaki dokulara ulaşabilir. Bu durumda dişi çevreleyen çene kemiğinin de iltihaplanması söz konusu olabilir ve ortaya çıkan boşlukta apse meydana gelir.

Apse ise ciddi bir şişmeye, ağrıya yol açabilir. Sonuç olarak hastaları çok daha zorlu bir süreç beklemiş olur. Tedavinin geciktirilmesi, tedavi süresinin daha uzun olması anlamına da gelebiliyor. Diş çürüklerinin ciddiye alınması ve en kısa sürede tedavinin yapılması gerekir. Çürük ya da enfeksiyon kendi kendine düzelen sorunlar olmadığından tedavinin yapılması zorunludur.

Kanal Tedavisi Dişi Öldürür Mü?

Elbette bu tedavinin dişi öldürdüğü doğru değildir. Bu tedavi ile dişin içerisinde bulunan canlı doku alınır. Bu sayede diş hem sıcağa hem de soğuğa karşı duyarsız bir form kazanır. Çene kemiği ile çevre dokulardan gelen damarlar ile sinirler ise işlevine devam eder. Böylelikle kanal tedavisinin uygulandığı diş tutunmaya devam eder.

Mutlaka okumalısın –> dişte lezyon

Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Olur mu?

Uygulanan kanal tedavisi sonrasında hafif bir ağrı olması son derece normaldir. Çoğu zaman bu ağrıya hassasiyet de eşlik edebilir. Ancak hastalar genellikle 1 ya da 2 gün sonrasında ağrının tamamen ortadan kalktığını dile getirir. Ağrı hafif düzeyde olduğundan ağrı kesici ilaç kullanımına gerek olmaz. Şayet şiddetli ağrı varsa ve uzun süredir devam ediyorsa diş hekiminize başvurmanızda fayda olacaktır. Bu sayede tedavide bir hata olup olmadığı kontrolden geçirilebilir ve şiddetli ağrının nedenleri belirlenir.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilecekler

kanal tedavisi nasıl yapılır

Tedavi esnasında ve sonrasında bazı hususlara dikkat edilmesi bu sürecin daha sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır. Dikkat edilmesi gereken unsurları kısa bir liste formunda aktaralım:

  • Şayet kanal tedavisi tamamlanmadıysa problemli olan dişi kullanmaktan kaçınmak gerekir
  • Tedavi sonrasında 1 – 2 saat boyunca yiyecek ve içecek tüketilmesi önerilmez
  • Birkaç gün boyunca dişte hassasiyet hissedilebilir ve bu nedenle sıcak ile soğuk gıdaları tüketmekten kaçınılmalıdır
  • Ağrı ya da hassasiyet nedeniyle ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmemesi gerekir
  • Tedavi sonrasında rutin diş kontrolleri asla aksatılmamalıdır
  • Şiddetli ağrı, ödem ya da yüksek ateş gibi beklenmedik durumlar karşısında diş hekiminize başvurmalısınız

Kanal Tedavisi Fiyatları 2021

Hastalar kanal tedavisi gerektiğini öğrendiğinde fiyat konusunda da bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Ancak fiyat noktasında net bir rakamdan söz edemeyiz. Hangi dişe kanal tedavisinin uygulanacağı, diş hekiminin deneyimi, tedavi sonrasında tercih edilecek dolgu malzemesi gibi pek çok unsura bağlı olarak fiyat değişiyor. Genel olarak fiyatların gayet makul seviyede seyrettiğini söyleyebiliriz. Ancak net bir fiyat bilgisi için öncelikle randevu talep ederek muayene olmanız gerekiyor. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için –> endodonti nedir

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …