Diş Dolgusu Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

diş dolgusu

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

Diş dolgusu çürüyen dişin artık ve çürükler temizlendikten sonra kalan boşluğun bir madde ile doldurulması yani restorasyonudur. Dolgu işleminin yapılması için pek çok farklı materyal kullanılabilir. Önemli olan dişin yapısına ve kişiye uygun dolgu malzemelerinin tercih edilmesidir.

Elbette kanal tedavisinin yapılmış olması dolgu yapılamayacağı anlamına gelmez. Dişin kurtarılması ve yeniden eski fonksiyonlarına kavuşması için yapılan kanal tedavisinin ardından da dolgu uygulaması gerçekleştirilir. Dolguda kullanılan malzemelerin neler olduğuna ya da hangi durumlarda dolguya ihtiyaç duyulduğuna değineceğiz. Ancak öncesinde dolgunun nasıl yapıldığı konusunda biraz daha detaylı bilgi aktaralım.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle çürüyen dişin temizlenmesi gerekir. Çürükten ve artıklardan temizlendikten sonra diş dolgusu uygulaması gerçekleştirilir. Ancak bu aşamadan önce hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi için lokal anestezi işlemi gerçekleştirilir. Lokal anestezi ile sadece müdahale edilecek bölgenin uyuşması sağlanır.

Dolayısıyla hangi dolgu materyali tercih edilmiş olursa olsun, hasta açısından bu işlemin gayet konforlu bir süreç eşliğinde tamamlandığını söyleyebiliriz. Gerekli temizliğin yapılmasının ardından dişte bir boşluk kalır. Çürüyen, hasar gören ya da kırılan dişteki bu boşluğun dişin yapısına ve gerçek formuna uygun bir şekilde doldurulması gerekir. Tercih dilen malzemeye bağlı olarak dolgunun en kısa sürede donması için özel tıbbi bir cihaz da kullanılabilir.

Hastanın diş dolgusu tamamlandıktan sonra ağzını açıp kapatması ve hareket ettirmesi istenir. Bu sayede dolguda hastayı rahatsız edecek bir çıkıntı ya da fazlalık olup olmadığının hasta tarafından kontrolü sağlanır. Şayet varsa bu durumda diş hekimi fazla olan bölümü inceltme, kesme ya da alçaltma gibi yöntemlerle ortadan kaldırır. Bu son aşama ile dolgu uygulaması da tamamlanmış olur ve diş yeniden eski fonksiyonlarına kavuşur.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

diş dolgusu çeşitleri

Eski dönemlerde diş dolgusu olarak sadece 1 – 2 malzeme kullanılıyordu. Günümüzde ise dolgu materyallerinin daha fazla seçenek sunduğunu söyleyebiliriz. En sık kullanılan dolgu çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Altın Dolgular

Altın dolguların sipariş üzerine laboratuvar ortamında hazırlandığını belirtelim. Diş eti hastalıklarına karşı oldukça iyi bir toleransa sahip olan bu dolguların kullanım süresi her hastada aynı olmamakla birlikte 20 yılı bulabiliyor. Ancak günümüzde çok kullanılan dolgu çeşitlerinden biri değildir. Kliniğimizde de kullanılmıyor.

Kompozit Dolgular

Diş ile aynı renkte olması nedeniyle doğal görünüm istenen her dişte kullanılabilen kompozit dolgular tek bir seansta yapılabiliyor. Çürük diş onarımının yanı sıra dişte kırık ya da çatlak olması durumunda da kompozit dolguların devreye girebildiğini belirtelim. Maliyetinin düşük olması avantajı iken dayanıklılık yönünden beklentileri çok iyi karşılamaması da dezavantajıdır. Zamanla aşınabilir ve kırılabilir ve bu nedenle özellikle büyük dolgular için tercih edilmesi noktasında iki defa düşünmekte fayda olacaktır. Kullanım ömrü hangi dişe uygulandığı ve kişiye bağlı olarak 3 ile 10 yıl arasında değişebilir.

Porselen Dolgular

Maliyeti biraz daha yüksek olmasına karşın renk değişiminin olmaması, leke tutmaması gibi özellikler porselen dolguların da bir hayli rağbet görmesini beraberinde getiriyor. Porselen dolgular birden fazla işlem gerektiren dişler için de rahatlıkla tercih edilebiliyor. Bu dolgu malzemesinin de laboratuvar ortamında hazırlandığını ve dişe yapıştırılarak uygulandığını belirtelim. Kişinin ağız yapısına ve diş rengine göre hazırlanan porselen dolgular inley onley dolgu olarak da adlandırılabiliyor.

Amalgam Dolgular

amalgam dolgular

Amalgam dolgu da günümüzde pek tercih edilmiyor. Gümüş dolgu olarak da adlandırılabiliyor. Civa, gümüş, kalay ve bakır gibi farklı elementlerin karışımından elde edilen dolgu materyalidir. Özellikle basınca ve çiğneme gücüne karşı dirençli olması bu dolgunun arka dişlerde sıklıkla kullanılmasını beraberinde getiriyor. Dezavantajı ise gri, metalik bir görünüm sunmasıdır. Kliniğimizde bu dolgu yöntemi kullanılmıyor.

Diş Dolgusu Fiyatları Ne Kadar?

Hastalar diş kırıkları ya da diş çürükleri ile karşılaştıklarında diş dolgusu fiyatları hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Ancak dolgu fiyatlarının sabit olmadığını, hangi materyalin tercih edildiğine bağlı olarak fiyatların da değişkenlik gösterebildiğini belirtmeliyiz. Dolayısıyla net bir rakamdan söz etmek yanıltıcı olabilir.

Bazen çürük sadece tek bir dişte değil, birkaç dişte mevcut oluyor. Bazen de hastanın ağız bölgesine darbe alması gibi nedenlerle dişlerin birkaçında kırıklar meydana gelebiliyor. Böyle durumlarda daha fazla sayıda dişe dolgu yapılması gerektiğinde fiyatlar da daha yüksek oluyor.

Dolgunun yapılacağı diş sayısının da önemli olduğunu unutmamak gerekir. Diş hekiminin deneyimi gibi unsurlar fiyatları etkileyen faktörler listesinde mevcut. Ancak genel olarak bakıldığında başarılı bir dolgu uygulamasının yapılması için mutlaka yüksek rakamlardan oluşan bir bütçe ayırmak gerekmiyor. Gayet makul bir ücret karşılığında da dolgu yaptırılabilir. Öncelikle randevu almanız ve muayene olmanız gerekiyor. Sonrasında fiyat bilgisi tarafınıza iletilecektir.

Bilginiz olsun –> https://butunisimizdis.com/diste-lezyon/

Diş Dolgusu Sonrası Ağrı ve Acı Duyulur mu?

Konuyla ilgili hastaların en büyük endişesi ağrı oluyor ve dolayısıyla diş dolgusu sonrasında ağrı olur mu gibi sorular da gündeme gelebiliyor. Özellikle uzun süre diş çürüğü nedeniyle ağrı yaşamış hastalar için konunun daha fazla önem kazandığını söyleyebiliriz. Dolgu sonrasında hafif düzeyde ağrı yaşanabilir ancak bu ağrının sadece 1 – 2 gün sürdüğünün de altını çizmeliyiz. Zira birkaç günden daha uzun süren bir ağrı olması durumunda mutlaka diş hekiminize danışmanız ve bilgi vermeniz gerekir.

Ağrı ile birlikte işlem yapılan bölgede hafif düzeyde hassasiyet de ortaya çıkabilir. Ancak bu da tıpkı ağrı gibi geçici bir histir. Burada önemli bir detayın altını çizmek gerekiyor. Ağrıya neden olan dolgu için kullanılan malzeme değildir. Dişe yapılan işlemdir.

Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?

diş dolgusu hangi durumlarda yapılır

Genellikle diş dolgusu diş çürüklerini temizledikten sonra oluşan boşluğu gidermek için gerçekleştiriliyor. Çürüğün yanı sıra travma da dişin iç kısmında yer alan pulpanın zarar görmesine yol açabiliyor ve dolayısıyla sinirlerin iyileşmeyecek kadar hasar görmesi durumunda da kanal tedavisi ile dolgu yapılması kaçınılmaz olabiliyor. Kimi zaman dişe darbe alınması gibi durumlarda dişte kırıklar meydana gelebilir. Bu durumda da dişin eski görünümüne kavuşmasını sağlamak amacıyla dolgu uygulamasından faydalanılabilir.

Daha önce yapılan dolgunun düşmesi, aşınması gibi durumlar da yeniden dolgu yapılmasını gerektiriyor. Dişte çatlak oluşması bu işlemden faydalanılmasını gerektiren unsurlar arasında yer alıyor. Sonuç olarak dolgu işleminin diş çürükleri dışında farklı durumlarda da kullanılan bir teknik olduğunu söyleyebiliriz.

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Dolgu işleminin süresine dair de net bir bilgi vermek doğru olmaz. Çünkü her hastada diş dolgusu süresi aynı olmayabilir. Hangi dişe dolgu yapılacağı, dolgu için hangi malzemenin kullanılacağı ve kaç adet dişin dolguya ihtiyacının olduğu gibi unsurlar sürenin de değişkenlik göstermesini beraberinde getirebiliyor.

Bununla birlikte dolgunun ne amaçla yapıldığı da seans süresini etkiler. Örneğin sadece çatak dişi onarmak için yapılan seans ile kanal tedavisi ile birlikte dolgunun yapıldığı seans süresi elbette değişecektir. Dolguda kullanılan malzemenin diş hekimi tarafından hazırlanma süresi de farklıdır. Tüm bunlar işlem süresinin değişmesini beraberinde getirir. Diş dolgusuna dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> https://butunisimizdis.com/endodonti-nedir/

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …