Dişte Lezyon Oluşması Ne Demek? Tedavisi Nasıldır?

dişte lezyon

Dişte Lezyon Oluşması Ne Demek? Tedavisi Nasıldır?

Dişte lezyon günümüzde sık karşılaşılan problemler arasında yer alıyor. Dişleri çevreleyen parçaların değişiklik göstermesi ile meydana gelen lezyonların iltihaplanma ya da travmalar nedeniyle de oluşabildiğini söyleyebiliriz. Özellikle iltihaplanma sonrasında lezyon oluşumu çok daha sık yaşanıyor. Hastalarda ciddi şikayetlere yol açabilen bu durum beslenme sırasında da sıkıntı yaşanmasına neden olabiliyor. Belirtilere ya da bu sorunun ağrı yapıp yapmadığına değineceğiz. Öncesinde oluşum nedenlerini çok daha detaylı bir şekilde ele alalım.

Dişte Lezyon Neden Oluşur?

Öncelikle her dişin boyutlarının ve uzunluklarının aynı olmadığını belirtmek gerekiyor. besinleri çiğnerken ya da ısırırken dişlerin uyguladığı güç birbirinden farklıdır. Bu nedenle lezyonun oluşum nedenleri de değişebiliyor. Kimi zaman bazı dişlerin çiğneme fonksiyonu için çok daha yoğun bir şekilde kullanılması da başlı başına dişte lezyon oluşumunun nedeni haline gelebiliyor.

Geceleri dişleri gıcırdatmak da bir diğer neden olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen diş gıcırdatmak lezyonun yanı sıra diş eti çekilmesi ya da diş çürükleri gibi daha farklı sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Bazı hastalar geceleri uyurken dişlerini sıkıyor. Diş sıkma davranışı uyku sırasında hasta tarafından bilinçsiz bir şekilde yapılıyor ancak maalesef bu durum da dişte lezyon oluşumuna neden olabilir. 20’lik dişlerin gömülü kalması lezyon sorununun yoğun bir şekilde yaşanmasına neden olabilen unsurlar arasında bulunuyor.

Bu nedenle 20’lik dişler ile ilgili sorun yaşanmaya başlandığı anda mutlaka geç kalmadan diş hekiminiz ile görüşmelisiniz. Kimi zaman ağrı ya da iltihaplanma da yapabilen 20’lik dişlerin gömülü kalması sorununa diş hekimi tarafından müdahale edilebilir ve lezyon oluşumundan önce uygun tedavi ile sorun ortadan kaldırılabilir.

Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir?

dişte lezyon belirtileri

Genel olarak bakıldığında dişte lezyon olması durumunda çok fazla sayıda belirtinin ortaya çıkmadığını söyleyebiliriz. Dişte ağrı olması en yaygın belirtidir. Ağrının şiddeti her hastada aynı olmayabilir. Ancak lezyon durumunda dişte hiçbir ağrı olmaması da mümkündür. Bazen hastalar ‘ağrı yok ancak hafif bir basınç hissediyorum’ şeklinde bir şikayette de bulunabiliyor.

Kimi zaman görüntüleme esnasında lezyonun mevcudiyeti anlaşılıyor.   Lezyonun oluşum gösterdiği bölge, kişinin ağrı eşiği gibi faktörlere bağlı olarak bazı hastalarda şiddetli ağrı şikayeti olurken bazı hastalarda bu ağrı çok daha hafif düzeyde seyredebiliyor. Lezyon oluşumu nedeniyle sıcağa ve soğuğa karşı bir hassasiyet de gelişebilir. Özellikle lezyonun etkilediği dişlerde bu hassasiyet çok daha net bir şekilde hissedilebiliyor. Sıcak ya da soğuk gıdaların tüketilmesi sırasında hastalar bu hassasiyetten kaynaklı olarak sızı da hissedebilir.

Hastaların büyük bölümünde dişte lezyon olması durumunda diş etinde de şişkinlik olabiliyor. Şişkinlik hasta tarafından fark edilecek kadar büyük olabildiği gibi sadece diş hekimi tarafından anlaşılabilecek kadar küçük de olabilir. Bu noktada rutin diş kontrollerinin ne kadar önemli olduğundan söz etmek gerekiyor.

Erken dönemde lezyonların tespit edilmesi ve henüz çok fazla şiddetli ağrıya neden olmadan gerekli tedavinin yapılabilmesi için rutin diş kontrolleri asla aksatılmamalıdır. Tüm bunlar dışında lezyon oluşumuna dair hasta tarafından fark dilebilecek bir belirtinin olmadığını söyleyebiliriz.

Dişte Lezyon Ağrı Yapar Mı?

Hastaların çok büyük bir bölümü ağrı şikayeti ile diş hekimine başvurduklarında dişte lezyon olduğunu öğreniyor. Ağrının şiddeti değişebilir. Özellikle pulpa kısmının ciddi düzeyde etkilendiği lezyon oluşumlarında ağrının çok daha şiddetli bir hale geldiğini söyleyebiliriz. Elbette ağrı diş çürüklerinden kaynaklanıyor da olabilir. Mutlaka diş muayenesi yapılmalıdır. Bu sayede ağrıya neden olan unsurun diş çürüklerinden ya da iltihaplanmadan mı yoksa lezyondan mı kaynaklandığı da net bir şekilde diş hekiminiz tarafından belirlenebilir.

Dişte Lezyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

dişte lezyon tedavisi

Lezyon oluşumu kanallar, diş etleri ya da dolaşım sistemi ile oluşabiliyor. Kanallar ile oluşan dişte lezyon durumunda öncelikle dişlerde çürüme meydana geliyor. Dişlerde lekelenme ve çürüme olması özellikle dişin mine tabakasında kendini belli ediyor. Bu süreçte tedavinin yapılmaması durumunda ise sorun dent tabakasına kadar ilerleyebiliyor.

Ardından pulpa bölgesi mevcut sorundan olumsuz yönde etkilenmeye başlıyor. Pulpa bölgesinde çok sayıda sinir bulunduğundan sorunun bu bölgeyi etkilemesi durumunda dişlerde ağrı da çok daha şiddetli bir şekilde hissedilebilir. Diş çürüklerinin kanal şeklinde olması durumunda diğer dişler için de bir tehdit ortaya çıkar.

Bu arada hastalar lezyon tanısı konduğunda büyük bir endişeye kapılabiliyor. Lezyonu kanser ile karıştırmamak gerekiyor. Diş lezyonu olması hastanın kanser olduğu anlamına gelmez. Elbette böyle bir ihtimal de var ancak bu olasılığın gayet düşük olduğunu belirtmeliyiz. Kanser çoğunlukla birkaç farklı bulgu ile birlikte kendini gösteriyor.

Mikrobik bir durum olmaması durumunda lezyonun hemen alınması gibi bir ihtiyaç doğmuyor. Mikrobik durum ortadan kaldırıldığında yıllar içerisinde lezyonun kendiliğinden geçmesi olasılığı bulunur. Ancak kimi zaman da lezyonun konumu, hastada yarattığı şikayetler ya da etkilediği bölgeler nedeniyle lezyonların alınması da gündeme gelebilir.

Bu durumda cerrahi müdahale zorunlu oluyor. Küçük bir operasyon yapılarak lezyonun alınması mümkündür ve bu cerrahi müdahale nedeniyle de hastaların herhangi bir endişe yaşamalarına gerek olmaz. İyileşme kısa sürede tamamlanır ve iyileşme döneminin hastaları çok zorladığından da asla söz edemeyiz.

Hastaların en çok merak ettikleri unsurlardan biri de lezyonun tekrar oluşma olasılığıdır. Bu olasılığın da son derece düşük olduğunun altını çizmek gerekir. Başarılı bir tedavi uygulanması durumunda aynı bölgede yeniden lezyon çoğunlukla oluşmaz. Ancak bu durum farklı bir yerde lezyon oluşma olasılığını da tamamen ortadan kaldırmıyor. Elbette diş kontrollerinin aksatılmaması, çürüklerin zamanında tedavi edilmemesi gibi durumlarda lezyonun farklı bir bölgede oluşma ihtimali de mevcuttur.

Mutlaka okumalısın –> https://butunisimizdis.com/dis-dolgusu/

Lezyonlu Diş Çekimi Yapılır Mı?

Diş çekimi diş hekimlerinin en son çare olarak tercih ettikleri yöntemdir. Zorunlu olmadıkça sorunlu diş çekilmez ve kurtarılmaya çalışılır. Kanal tedavisi gibi başarı oranı gayet yüksek olan tedaviler ile dişin kurtarılması mümkün olmadığında diş çekimi yapılabilir. Ayrıca dişte lezyon olması durumunda diş çekiminin yapılıp yapılmayacağına diş hekimi tarafından karar verilmelidir. Öncelikle tedavi seçenekleri değerlendirilir ve diş çürükleri sorunu ortadan kaldırılır. Ancak zaruri durumlar söz konusu olduğunda dişin çekilmesi gündeme gelebilir.

Diş Kökü Lezyonu Değerlendirilmesi

Diş hekiminiz tarafından dişte lezyon olması durumunda detaylı bir değerlendirme yapılacaktır. Bu değerlendirme için çeşitli görüntüleme tetkiklerinden faydalanılması gerekir. Sadece ağız ve diş muayenesi ile lezyonların mevcudiyeti anlaşılmayabilir.  Yapılan bu değerlendirmede elbette öncelik dişin kurtarılması ve eskisi gibi fonksiyonel olarak kullanılmasını sağlamak oluyor.

Çürüklerin tedavi edilmesi durumunda lezyonların ortadan kalkma olasılığı da göz önünde bulundurulur. Bir diğer deyişle yapılan değerlendirmeyi ameliyat planlaması olarak düşünmemek gerekiyor. Her lezyon tanısı konan hastaya hemen cerrahi operasyon yapılması gerekmez. Dişin durumu gibi pek çok farklı unsur bir arada değerlendirilir. Röntgen ve muayene sonucu da dikkate alınarak en doğru tedavi seçeneği tercih edilecektir. Diş lezyonları ya da lezyon ameliyatı gibi konularda merak ettiğini tüm soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilginiz olsun –> https://butunisimizdis.com/endodonti-nedir/

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …