Diş Sararması Neden Olur? Nasıl Geçer?

diş sararması

Diş Sararması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Diş sararması çok sayıda kişinin ortak problemleri arasında yer alıyor. Estetik bir gülüş noktasında da sıkıntıya yol açabilen bu sorun pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. En yaygın neden ise ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesidir. Sarı lekeler dişlerin bakımsız ve sağlıksız görünmesine de sebebiyet veriyor. Bu sorunun nasıl önlendiği konusuna da detaylı bir şekilde değineceğiz. Öncesinde dişlerde meydana gelen sararmanın nedenlerini ele alalım.

Diş Sararması Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak diş sararması nedenlerini birkaç başlık altında toplayabiliriz.

Yiyecek ve İçecekler

Ülkemizde ve dünya genelinde dişlerde sararma olmasının en yaygın nedeni tüketilen gıdalardır. Çay, kahve ya da böğürtlen gibi yiyecek ve içecekler diş yüzeyinde lekelenmeye neden olabiliyor. Baharat çeşitleri, kırmızı biber ya da üzümden hazırlanan bazı yiyeceklerin de benzer bir etkide bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu gıdalar dişlerin yüzey bölümünde bir renk değişimine yol açıyor. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi ile birlikte lekelerin görünürlüğü de zamanla artıyor ve ortaya sarı renkte bir diş görünümü çıkıyor.

Tütün ürünleri kullanımı

Yine yaygın nedenler arasında bulunan unsurlardan biri de tütün ürünlerinin kullanımıdır. Tütün ürünleri çok kısa bir süre içerisinde dişlerde sararmaya yol açabiliyor. Dolayısıyla tütün ürünleri kullanan kişilerin çok büyük bir bölümünde diş sararması probleminin olduğunu rahatlıkla belirtebiliriz.

Bazı İlaçların Kullanımı

Antibiyotik gibi bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak da bu sorunun ortaya çıkabildiğini söyleyebiliriz. Özellikle uzun süre kullanılan ilaçların bazılarında bu etki ortaya çıkabiliyor. Anemi sorunu yaşayanlar için reçete edilen ve demir takviyesi içeren ilaçlar, klorheksidin içeren antiseptik gargaralar da bu grupta yer alıyor. Çoğu zaman ilaç kullanımı sona erdiğinde lekelerin kendiliğinden geçeceği düşünülse de mutlaka diş beyazlatma işleminin yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.

Yaşın İlerlemesi

Bilindiği gibi yaşın ilerlemesi dişlerdeki aşınmanın da artması anlamına geliyor. Aşınma sonucunda ise dişin mine tabakası inceliyor ve bu da dişlerde sararmaya yol açıyor. Çünkü mine tabakasının aşınması ile birlikte dentin tabakasının da açığa çıkması söz konusudur. Buna bağlı olarak dişlerin daha sarı bir görünüm kazanması gibi önemli bir problem de ortaya çıkar.

Genetik Unsurlar

Elbette nedenler listesinde genetik unsurlar da bulunuyor. Çünkü dişlerin rengini belirleyen faktörler arasında en önemli olanlardan biri de genetik unsurlardır. Kimi zaman ağız ve diş sağlığına büyük bir önem veriliyor olsa da dişlerde sarı bir renk ortaya çıkabiliyor.

Diğer Faktörler

Yukarıda sıraladığımız hususlar diş sararması sorununun en yaygın nedenleridir. Ancak kimi zaman daha farklı nedenlere bağlı olarak da bu problem yaşanabilir. Örneğin flor değeri yüksek suların sıklıkla içilmesi durumunda da dişlerde sararmanın olabileceğini belirtelim. Dişe darbe alınması da sararmaya yol açabiliyor. Nedeni ise dişe alınan darbe nedeniyle dişin eski canlılığını kaybetmesidir.

Diş Sararması Nasıl Önlenir?

diş sararması nasıl önlenir

Bu problemi sıklıkla yaşayanlar diş sararması nasıl önlenebilir sorusunun yanıtını da merak ediyor. Öncelikle tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtmeliyiz. Dişlerde sarı lekelenmelere yol açan gıdaların tüketiminin sınırlandırılması önemlidir. Ağız ve diş hijyenine, temizliğine dikkat edilmesi ise en önemli unsurdur. Bunun için mutlaka dişlerin günde 2 defa fırçalanması gerekiyor. 2 dakika boyunca dişlerin fırçalanması ve mutlaka diş ipi kullanımı ile ağız hijyeni sağlanabilir. Dolayısıyla diş yüzeylerinde oluşabilecek lekelenmelerin de önüne geçilebilir.

Şekerli ve tatlı gıdaların tüketilmesinden sonra dişlerin fırçalanması, şayet fırçalamak mümkün değilse en azından bol su ile çalkalanmasına da özen gösterilmelidir. Ağız suyu olarak da bilinen gargaraların kullanımı da ağız ve diş temizliğinde önemlidir. Ancak olabildiğince diş hekiminiz tarafından önerilen bir gargarayı kullanmalısınız. Eğer sıklıkla dişlerde sararma problemi yaşıyorsanız mutlaka diş hekimine başvurun. Bu problem dış faktörlerden kaynaklandığı gibi iç faktörlerden de kaynaklanabilir. Son olarak yılda 2 defa düzenli bir şekilde ağız ve diş kontrollerine gitmenizin de önemli olduğunu belirtmeliyiz. Bu sayede ağız ve diş sağlığı ile ilgili çok sayıda sorunun erken dönemde tespit edilmesini de sağlamış olacaksınız.

Dişlerdeki Sarı Lekeler Nasıl Geçer?

Çoğu zaman diş sararması durumunda hastalar dişlerini uzun süre fırçalamak ya da karbonatla dişleri ovmak gibi yöntemleri uyguluyor. Ancak bu yöntemler dişlerin beyazlamasını, lekelerin yok olmasını sağlamaz. Gelişigüzel uygulanan yöntemlerin dişlere ve diş etlerine zarar verebileceğini belirtmeliyiz. Sarı lekeleri yok etmek için mutlaka diş hekiminize başvurmalısınız. Bu sayede dişlerdeki sararmalar giderilir ve en uygun yöntemlerle daha beyaz, daha temiz bir diş görünümü elde edilebilir.

Bu konuda önemli bir unsurun da altını çizmek gerekiyor. Sarı lekeler diş beyazlatma gibi yöntemler sayesinde ortadan kaldırılmış olsa bile yeniden meydana gelebilir. Özellikle ağız ve diş sağlığının, temizliğinin ihmal edilmesi durumunda kısa zamanda yeniden diş yüzeylerinde sararmalar olabileceğini belirtmeliyiz. Bu nedenle öncelikli olarak ağız ve diş sağlığına gereken özeni göstermek gerekir.

Mutlaka okumanızı öneririz –> Diş beyazlatma

Diş Sararması İçin Doğal Çözümler

diş sararması için doğal çözümler

Daha önce de değindiğimiz gibi diş sararması durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş yüzeylerinde oluşan lekelenmeler basit uygulamalar ya da doğal malzemelerin kullanımı gibi yöntemlerle ortadan kalkmaz. Bu konuda internet ortamında çok sayıda farklı bilgi ile karşılaşabilirsiniz. Ancak bu bilgilerin tamamının doğru olduğunu elbette ki söyleyemeyiz. Aksine dişlerde beyazlama elde edemeyeceğiniz gibi diş ve diş etlerinde ciddi tahribatlara neden olabilecek yöntemlerle de karşılaşabilirsiniz. Bu yöntemleri uygulamak yerine profesyonel diş beyazlatma tekniklerinden faydalanmanız çok daha doğru olacaktır.

Beyazlatıcı içerikli diş macunlarını kullanmak her daim bir çözüm olmayabilir. Özellikle dişlerdeki sararmanın ileri boyutlara ulaştığı durumlarda beyazlatıcı içerikli diş macunlarının çözüm olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu gibi durumlarda diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanması gerekiyor.

Diş Sararması Vitamin Eksikliği Habercisi Midir?

Halk arasında vitamin eksikliği nedeniyle diş sararması ya da dişte kahverengi lekelenmeler olabileceği düşünülüyor. Ancak dişteki sararmaların ya da lekelenmelerin nedeni çoğu zaman daha farklı unsurlardır. Tütün ürünleri kullanımı, tüketilen gıdalar, kullanılan ilaçlar gibi nedenlere bağlı olarak bu sorunun ortaya çıkabildiğini söyleyebiliriz. Elbette diş ve diş eti sağlığında vitaminlerin önemi son derece fazladır. Ancak dişteki sararmanın nedeni genellikle bahsettiğimiz faktörler oluyor.

İlginizi çekebilir –> Beyazlatıcı diş macunu

Diş Sararması Tedavisi Nasıl Yapılır?

diş sararması tedavisi

Çoğunlukla diş sararması problemini ortadan kaldırmak için diş beyazlatma teknikleri tercih ediliyor. Bleaching yöntemi ile dişlerin çok daha beyaz ve temiz bir görünüm kazanması mümkün olabiliyor. Aynı zamanda diş yüzeylerinde oluşan lekelenmelerin giderilmesi noktasında da diş beyazlatma işlemlerinin son derece başarılı sonuçlar sunduğunu belirtmeliyiz.

Diş beyazlatma günümüzde 2 farklı şekilde uygulanıyor. Bunlar, klinik ortamda gerçekleştirilen beyazlatma ve evde diş beyazlatma yöntemleridir. Ancak sararmaların tamamen giderilmesi için diş hekiminiz tarafından uygulanan diş beyazlatma yöntemini tercih etmenizde fayda olacaktır. Tek bir seans halinde uygulanan bu işlem sayesinde dişlerin doğal renginin de birkaç ton açılması sağlanabiliyor. Diş hekiminize danışarak diş beyazlatma yöntemleri hakkında çok daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Diğer makalemiz –> Lamine diş

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …