Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu ve Belirtileri Nasıldır?

bebeklerde diş çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu ve Belirtileri Nasıldır?

Bebeklerde diş çıkarma süreci çoğu zaman zorlu geçiyor. Bilindiği gibi bebeklerde gelişim süreci doğumdan sonra da devam ediyor. Gelişim ve olgunlaşma süreçlerinden biri de diş çıkarmadır ve heyecanla beklenen bu sürecin çoğu zaman bebekleri zorlayabildiğini söyleyebiliriz. Uykusuzluk ya da iştahsızlık gibi etkilere de yol açabilen bu dönem hakkında daha fazla bilgi sahibi olunmasında fayda olacaktır. Bu konuda merak edilen tüm hususlara değineceğiz. Ayrıca diş çıkarma döneminde dikkat edilmesi gereken unsurları da ele alacağız. Ancak öncesinde bebeklerin ne zaman diş çıkarmaya başladığını aktaralım.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zaman?

Süt dişleri ya da birincil diş olarak adlandırılan dişler bebekler dünyaya geldiğinde çene yapısı içerisinde mevcut olur. Bu dişlerin çıkmaya başladığı dönem ise 6 ay ile 12 ay arasıdır. Elbette bebeklerde diş çıkarma her zaman aynı ayda meydana gelmez. Daha erken ya da daha geç dönemde dişlerin çıkmaya başlaması, mutlaka bebeklerde bir gelişim problemi olduğu anlamına gelmiyor. Bazı bebekler ilk yaşını doldurmuş olmasına karşın halen dişleri çıkmamış olabilir ve bu da son derece normal bir durumdur.

Toplamda 20 adetten oluşan süt dişlerinin çıkması ise 3 yaşında tamamlanıyor. Bu dişler yaklaşık olarak 6 yaşına ya da 7 yaşına kadar kalırlar. Bu arada bebeklerde diş çıkarma döneminde ilk olarak hangi dişlerin çıktığı da merak edilen hususlar arasında yer alıyor. İlk çıkan dişlerin çoğunlukla alt ön kesici dişler olduğunu belirtmeliyiz. Azı dişleri ise genellikle en son çıkan dişler olur. Yaklaşık olarak bebekler 6 aylık olduklarında her 6 ayda 4 adet diş çıktığını belirtmek mümkündür.

Yine sıklıkla merak edilen hususlardan biri de diş çıkarma döneminin bebeklerin cinsiyetine göre değişip değişmediği oluyor. Genellikle kız bebeklerin erkeklere nazaran biraz daha erken dönemde diş çıkarmaya başladıklarını belirtmek mümkündür. Bebekler artık 4 yaşına geldiklerinde çene ve yüz kemikleri de büyümeye ve gelişmeye başlar. Bu dönemde bebeklerin çıkmış olan süt dişlerinin arasında boşluklar meydana gelebilir. Bu durumun da gayet normal olduğunu belirtmeliyiz. Söz konusu boşluklar, daha büyük ve aynı zamanda daha yapılı olan kalıcı dişler için gerekli alanı sağlar. 6 yaş ile 12 yaş arasında ağızdaki dişler kalıcı dişler ile süt dişlerinin karışımıdır diyebiliriz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

bebeklerde diş çıkarma belirtileri

Elbette bebeklerde diş çıkarma dönemi aynı olmadığı gibi bu dönemde yaşanan belirtiler de birbirinden farklı olabilir. Yaygın şekilde görülen belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uyku problemleri
  • İştahsızlık
  • Kabızlık ya da ishal gibi sorunlar
  • Bebeğin huzursuz, huysuz olması
  • Tükürük akıntısı miktarında artış
  • Tükürükteki artışa bağlı öksürük
  • Kulaklarda ağrı
  • Kulaklarda kaşıntı
  • Beslenmeyi reddetme
  • Ağız etrafında deri döküntüleri
  • Kilo alımının yavaşlaması ya da zayıflama

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı Nasıl Hafifletilir?

Her zaman bebeklerde diş çıkarma belirtileri değişebiliyor. Aynı zamanda bu süreci bebekler için kolaylaştıran yöntemlerin de her bebekte işe yaradığından söz edemeyiz. Bu nedenle aileler farklı yöntemleri deneyebilir ve bebeği gözlemleyerek ağrının hafiflemesini sağlayan yöntemi tespit edebilir. Bu yöntemlerden söz etmeden önce doktor tarafından reçete edilmeyen hiçbir ilacı kullanmamanız gerektiğinin altını çizelim.

  • Diş çıkan bölgeye hafif soğuk uygulanması tercih edilebilir. Soğuk kompres çok kısa süreli olmalıdır ve bebeğin ağız içerisine zarar verecek kadar soğuk bir madde kullanılmamalıdır. Çiğneme oyuncakları, emzik gibi esnek malzemeler serinletilerek soğuk kompres uygulanabilir.
  • 9 aydan daha büyük olan bebeklere serinletilmiş su içirilebilir. Bu su rahatlatıcı bir etki sağlayacaktır.
  • Bebeklerin diş etlerine parmak ile masaj yapılabilir. Masaj öncesinde parmak soğuk suya batırılabilir ve soğutulabilir. Bu sayede bebeğin rahatlaması sağlanabilir. Ancak bebeğin diş etlerine çok fazla bastırmamaya da özen gösterilmelidir.
  • Dişler çıkmaya başladığında diş etleri temiz ve ıslatılmış bir bezle silinebilir.
  • Bebekler 1 yaşına geldiğinde onlar için uygun olan bir diş fırçası ile dişler fırçalanmalıdır.

Bebeklerdeki İlk Dişlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

bebeklerde ilk dişlerin bakımı

Öncelikle bebeklerde diş çıkarma döneminin başlaması ile birlikte ağız ve diş bakımına da başlanması gerektiğini belirtelim. Çoğunlukla süt dişleri aileler tarafından önemsenmiyor. Ancak süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve bakımının yapılması da önemlidir. Çünkü süt dişlerinin çürümesi, daha sonra çıkacak olan kalıcı dişlerin sağlığını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Dişlerin çıkmaya başladığı 6 aydan sonra bebeklerin beslenmesinde yeterli oranda florür bulunmasına özen gösterilmesi gerekiyor. İçme sularında florür bulunuyor ancak yine de bebeklerin florür takviyesine ihtiyacının olup olmadığı bilinmelidir.

Bebekler için özel olarak hazırlanan diş fırçalarının da bebeklerde diş çıkarma döneminden sonra özellikle 9 aylıktan sonra kullanılması da önerilir. Günde iki defa dişlerin nazik hareketler ile fırçalanması süt dişlerinin çürümesini önlemek adına önemlidir. Geceleri son beslenme sonrasında dişlerin temizlenmesine ise çok fazla önem verilmelidir. Bu sayede gece boyunca bebeklerin ağzında bakteri oluşması da engellenmiş olur. Bebekler 3 yaşına geldiklerinde bezelye tanesi kadar diş macunu kullanılarak dişler fırçalanabilir. 7 ile 8 yaşında sonra diş fırçalama işlemi ebeveyn kontrolünde çocukların kendisi tarafından yapılabilir.

İlginizi çekebilir –> Hamilelikte diş sağlığı

Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu

Genel olarak bebeklerde diş çıkarma tablosu şu şekildedir:

  • Üst Ön Dişler: 6 – 8 aylıkken çıkar ve 6 – 7 yaşta dökülür
  • Üst Yan Dişler: 9 – 11 aylıkken çıkar ve 7 – 8 yaşta dökülür
  • Üst Köpek Dişleri: 16 – 20 aylıkken çıkar ve 10 – 12 yaşta dökülür
  • Üst Küçük Azılar: 12 – 16 aylıkken çıkar ve 9 – 11 yaşta dökülür
  • Üst Büyük Azılar: 20 – 30 aylıkken çıkar ve 10 – 12 yaşta dökülür
  • Alt Ön Dişler: 5 – 7 aylıkken çıkar ve 6 – 7 yaşta dökülür
  • Alt Yan Dişler: 10 – 12 aylıkken çıkar ve 7 – 8 yaşta dökülür
  • Alt Köpek Dişleri: 16 – 20 aylıkken çıkar ve 9 – 12 yaşta dökülür
  • Alt Küçük Azılar: 12 – 16 aylıkken çıkar ve 9 – 11 yaşta dökülür
  • Alt Büyük Azılar: 20- 30 aylıkken çıkar ve 10 – 12 yaşta dökülür

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüm bebeklerde diş çıkarma dönemi tamamen doğal bir süreçtir. Bu süreçte aileler bebekleri rahatlatmak için bazı yöntemleri tercih edebilir. Aynı zamanda bebeklerin ateşinin de düzenli olarak ölçülmesinde fayda olacaktır. 38 derece ve üstü ateş ölçüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Bebekler için diş kaşıma oyuncakları tercih ederken de dikkatli olunmalı, içerisi sıvı ile dolu olan oyuncaklardan uzak durulmalıdır. Zira bebekler ısırdığında bu oyuncaklar delinebilir ve içerisindeki sıvı bebeklere zarar verebilir. Doktor tarafından reçete edilmedikçe ilaç kullanımından uzak durulmalıdır. Gelişigüzel yöntemleri uygulamak ise bebeklerin diş etlerine ya da ağız içi dokusuna zarar verebilir. Konuyla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Diğer makalemiz –> sedasyon anestezi

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …