Estetik Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

estetik kaplama

Estetik Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

Estetik kaplama daha güzel bir gülüşe sahip olmak isteyenlerin öncelikli tercihi oluyor. Güzel görünen dişler, güzel bir gülüşü de destekliyor. İşte bu nedenle diş kaplamaları günümüzde çok daha fazla tercih edilmeye başlandı. Halk arasında ‘kaplama’ olarak bilinen işlem aslında dişin kronlanması işlemidir.

Özellikle doğal ve estetik görünen kaplama çeşitlerinin sadece birkaç seans halinde uygulanabilmesi, bu yönteme olan ilginin artmasının nedenlerinden biri oluyor. Aynı zamanda diş kaplamaları dişlerin işlevsel yönünü olumsuz etkilemiyor. Kaplama işlemi sonrasında dişler sorunsuz bir şekilde kullanılmaya devam ediyor. Diş kaplamanın avantajlarını, estetik diş kaplama çeşitlerini ve bu konuda merak edilen tüm konuları açıklayacağız. Ancak öncesinde estetik kaplamanın nasıl yapıldığı konusunu irdeleyelim.

Estetik Kaplama Diş Nasıl Yapılır?

Öncelikle estetik kaplama için dişlerden ölçü alınması gerekiyor. Aynı zamanda kaplama için kullanılacak malzemenin seçilmesi de gereklidir. Sonrasında ise kaplama için gerekli şeklin oluşabilmesi için kalıplar hazırlanır. Kaplamalar dişe üzerine yerleştirilir ve hastanın herhangi bir rahatsızlık yaşayıp yaşamadığına bakılır. Şayet bir sorun varsa kaplamalar düzeltilir ve böylelikle işlem tamamlanmış olur. Her hastada seans sayısı farklı olabilmekle birlikte genellikle 2 – 3 seans içerisinde kaplama işleminin tamamlandığını belirtebiliriz.

Elbette diş kaplamasının yapılması işleminin tamamlanmasının ardından hastanın ağız ve diş sağlığına, temizliğine eskiden olduğu gibi dikkat etmesi gerekir. Kaplama için ayrı bir bakım işleminin yapılmasına gerek olmuyor.

Ancak ağız ve diş sağlığına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte hastanın diş kaplaması ile ilgili bir sorun yaşaması durumunda diş hekimine danışması da önemlidir. Genellikle diş kaplamalarının ardından bir sorun yaşanmıyor. Ancak ender de olsa kaplamanın çıkması, çatlaması gibi bir sorun yaşanması halinde zaman kaybetmeden diş hekimiyle görüşmek önem taşıyor.

Estetik Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

estetik kaplama çeşitleri

Günümüzde estetik kaplama olarak da değerlendirilebilecek çok sayıda farklı kaplama çeşidi bulunuyor. Bunlar arasında en sık tercih edilenler zirkonyum kaplama, laminate veneer ve full porselen kaplamadır.

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum, element yapısı açısında metale oldukça yakın bir materyaldir. Ancak diş rengine çok daha yakın renk seçenekleri sunabilir ve metal kaplamalardan daha farklı olarak beyaz renktedir. Bu nedenle estetik kaplama yöntemlerinden faydalanmak isteyenler için zirkonyum kaplamanın ideal bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Zirkonyumun en önemli özelliklerinden biri renk yansıma problemini ortadan kaldırıyor olmasıdır. Doğal dişe son derece yakın bir görünüm elde etmeyi sağlar.

Aynı zamanda bu kaplamalar ağız florasıyla da uyumludur ve dolayısıyla alerjik reaksiyon gibi sorunlar yaşanmaz. Özellikle diş eksikliği olan hastalarda şayet köprü planlanıyorsa en iyi dayanak materyallerinden birinin zirkonyum olduğunu söyleyebiliriz. Metalden farklı olarak hastaların tat alma duyusunda bir değişime sebebiyet vermiyor olduğunu da belirtelim. Diş eti kenarlarında gri renk yansıması sunmadığı için ön dişlerde de rahatlıkla kullanılabilir.

Laminate Veneer

Özellikle gülüş tasarımı uygulamalarında sıklıkla tercih edilen bu diş kaplama yöntemi estetik ve doğal görünüyor olmasıyla ön plana çıkıyor. Bu yöntem dişe estetik açıdan daha güzel bir görünüm kazandırmakla kalmıyor. Aynı zamanda diş yüzeylerinde sararmalar meydana geldiğinde, dişlerde kırık ya da çatlak olduğunda da devreye girebiliyor.

Laboratuvar ortamında hazırlanan diş kaplamaları pratik bir şekilde uygulanabiliyor. Hastalar kısa zamanda estetik diş kaplamalarına kavuşuyor. Aynı zamanda dişlerin uca doğru incelmesi gibi bazı efektlerin de uygulanabiliyor olması ön plana çıkıyor. Tamamen doğal bir diş görünümü isteyen hastalar için de bu kaplama yönteminin cazip bir seçenek olduğu söylenebilir.

Daha fazla bilgi için –> Lamine diş

Full Porselen

Çok uzun zamandır uygulanan diş kaplama çeşitlerinden biri de porselen diş uygulamasıdır. Ancak bu diş kaplama çeşidinden faydalanabilmek için dişin mevcut olması gerektiğini belirtelim. Dişin etrafının hafif düzeyde inceltilmesinin ardından kaplama uygulaması gerçekleştirilir. Son derece estetik sonuçlar elde etmeyi sağlayan porselen diş kaplamalarında da doğal bir diş görünümü yakalanabiliyor. Zirkonyum kaplamaya nazaran çok daha ince bir çalışma yapmaya uygun olması, bu kaplama çeşidinin ön plana çıkmasını sağlıyor.

Diş Kaplama Neden Yapılır?

diş kaplama neden yapılır

Çok sayıda kişi estetik kaplama yönteminden daha güzel görünen dişlere sahip olmak için faydalanıyor. Dolayısıyla diş kaplama neden yapılır sorusunun öncelikli yanıtı estetik kaygılardır. Renginde sararma meydana gelmiş olan, kırık ya da çatlaklar bulunan bir dişe daha güzel bir görünüm kazandırmanın en kolay yolu kaplamalar oluyor. Son yıllarda daha sık tercih edilen gülüş tasarımının mükemmel bir şekilde yapılması da diş kaplamalarını gerektirebiliyor. Bu nedenle gülüş tasarımı da kaplama dişin tercih edilme nedenlerinden biridir.

Genç Yaşta Kaplama Diş Yapılır mı?

Kimi zaman diş kırıkları mevcut olduğunda diş kaplama yapılması söz konusu olabiliyor. Bu durumda genç yaştaki hastalar da estetik kaplama çeşitlerinden birini tercih edebiliyor. Lamine kaplamalar sadece tek bir dişe uygulanabildiği gibi tüm dişlere uygulanabilme özelliğine sahiptir. Genç yaşlarda sıklıkla bu kaplamalar tercih edilir. Çünkü diş kırıklarında lamine kaplamalar her yaşta tercih edilebiliyor. Fakat zorunlu olmadıkça estetik diş kaplamaları için çok genç yaşların tercih edilmemesi gerekir.

Bu noktada sıklıkla merak edilen unsurlardan biri de genç yaşta yapılan kaplamaların ileride değiştirilmesinin gerekip gerekmediğidir. Diş kaplamaları doğru şekilde uygulandığında çok uzun yıllar kullanılabiliyor. Ancak aynı zamanda hastanın ağız ve diş temizliğini ihmal etmemesi de gerekiyor. Bununla birlikte rutin diş kontrollerinin ihmal edilmemesi de büyük önem taşıyor. Böylelikle estetik kaplama uygulamasının daha uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılması mümkün olacaktır.

İlginizi çekebilir –> Dijital gülüş tasarımı

Estetik Kaplama Diş Fiyatları Ne Kadar?

Hastalar mevcut diş görünümünden şikayetçi olduklarında estetik kaplama yöntemine yöneliyor. Bu noktada fiyat konusunda da bilgi sahibi olmak isteyebiliyorlar. Ancak bu diş kaplamalarında ezbere bir fiyat belirtilmesi yanıltıcı olur. Öncelikle hangi diş kaplama çeşidinin tercih edileceğinin belirlenmesi gerekir. Çünkü diş kaplama çeşitlerinin fiyatları birbirinden farklıdır. Diş hekiminin deneyimi ya da kaç adet dişe kaplama uygulamasının yapılacağı gibi unsurların da fiyatlar üzerinde etkili olduğunu belirtebiliriz.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda diş kaplama fiyatlarının değişkenlik göstermesi gayet normal bir durumdur. Hastalar öncelikle randevu talebinde bulunmalı ve muayene olmalıdır. Böylelikle istenen diş kaplama çeşidi ve rengi gibi detaylar belirlenerek fiyat konusunda net bir bilgi alınabilir. Ancak genel olarak bir fikir vermesi açısından fiyatların sanıldığı kadar yüksek olmadığını belirtebiliriz.

Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Genel olarak estetik kaplama çeşitlerinin kişi için sağladığı avantajları kısa bir liste halinde aktarabiliriz:

  • Gülüş tasarımı eşliğinde yapılan estetik kaplama çok daha güzel bir gülüşe sahip olmayı sağlar
  • Kaplama yöntemi ile daha beyaz görünen dişlere sahip olunabilir
  • Bu yöntem dişlerde daha simetrik bir görünüm de yaratır
  • Kırık ya da çürük ancak kökü sağlam olan dişin kurtarılmasına olanak tanır
  • Ağızdaki dental implantları örterek estetik bir görünüm kazandırır
  • Diş eksikliği olduğunda köprü ya da implant üzerine uygulanabilir
  • Diş görünümünden kaynaklanan özgüven eksikliği gibi sorunları ortadan kaldırır

Estetik diş kaplama yöntemiyle ilgili tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Mutlaka okumanızı öneririz –> Estetik dolgu

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Write a Comment

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …