Diş Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Diş çekimiAna Sayfa » Implantoloji » Diş Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Diş çekimi tedavinin mümkün olmadığı durumlarda ya da hastanın sağlığını korumak için zaruri bir durumun mevcudiyeti halinde, son çözüm olarak uygulanan bir işlemdir. Dişin çene kemiğinde bulunan ve soket adı verilen yuvasından ayrılarak ağızdan tahliye edilmesi işlemine diş çekimi adı veriliyor.

Diş Çekimi Ne Kadar Sürer?


Hastanın işlem esnasında herhangi bir acı duymaması için öncelikle diş çekimi yapılacak bölgeye anestezik ilaç enjekte edilir. Ardından hastanın kısa bir süre beklemesi gerekir. İstenen uyuşma elde edildiğinde ise diş çekimine başlanır. Genellikle bu işlemin hazırlık aşamasıyla birlikte 15 ila 20 dakika içerisinde tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak 20 lik dişin çekimi ya da dişin gömülü olması gibi durumlarda işlem süresi de uzayabilir. Dişin konumuna ve durumuna bağlı olarak diş çekme işleminin 1 saate kadar uzayabileceğini belirtmek mümkün. Her hastada dişin çekilmesi için gereken süre değişkenlik gösterebilir.

Cerrahi Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Diş kimi zaman gömülü ya da kırık olabiliyor. Kimi zaman da diş çekme sonrasında hızlı bir iyileşmenin sağlanması gerekebiliyor. Bununla birlikte dişin parçalara ayrılarak çekilmesi gerekebildiği gibi bazı durumlarda da dişin üzerinde bulunan kemiğin kaldırılmasına ihtiyaç oluyor. İşte bu gibi durumlarda devreye cerrahi diş çekimi işlemi giriyor. Cerrahi diş çekiminin de lokal anestezi altında gerçekleştiriliyor. Klasik diş çekimi prosedüründen farkı ise dişe ulaşmak için öncelikle dişi örten dokuya, kemiğe ya da dişe müdahale edilmesidir.

20’lik Diş Çekimi Nasıl Olur?

Hastalar için 20 lik dişin çekimi endişe verici olabiliyor. Bunun nedeni dişin çene kemiği içerisindeki konumu, üzerinin kemik ya da diş eti ile örtülü olmasıdır. Bu durumdan kaynaklı olarak diş çekme işlemi genellikle cerrahi olarak yapılır. Her 20’lik dişin çekiminde aynı prosedür uygulanmayabilir. Şayet dişin üzeri sadece diş eti ile kaplıysa kesi uygulanarak dişe ulaşılır ve çekim yapılır. Ancak kemik mevcudiyeti durumunda dişe ulaşmak için daha farklı bir müdahale yapılmasına ihtiyaç doğabilir.

Gömülü Olan 20’lik Diş Çekimi

Gömülü diş çekimi

Gömülü 20 lik dişin çekimi oral ya da maksillofasiyel cerrahide sıklıkla uygulanan girişimlerden biridir. Çünkü pek çok hastada bu dişler gömülü durumdadır ve çoğu zaman yumuşak doku iltihaplanması meydana gelebilir. Gömülü durumda olan diş çekimi işleminde öncelikle dişe kolay ulaşılması gerekir. Bunun için de diş etine kesi uygulanabilir ya da dişin çekim öncesinde parçalara ayrılmasına ihtiyaç duyulabilir. Özellikle dişin yatay konumda olması, kök yapısının farklı olması gibi durumlarda da dişin önce parçalara ayrılması gündeme gelebilir.

20’lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı Nasıl Geçer?

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen 20 lik dişin çekimi sonrasında ağrı, sızı ve hafif düzeyde kanama olabiliyor. Ağrının şiddeti ise bazı hastalarda hafif olurken bazı hastalarda daha ciddi bir seviyeye çıkabiliyor. Ağrının geçmesi için doktor tarafından reçete edilen ilacın, belirtildiği dozda kullanılması gerekir.

Yapılan diş çekme işlemi sonrasında ağrı birkaç gün sürebildiği gibi bazı hastalarda bu süre bir haftaya kadar uzayabiliyor. Ayrıca yanakta şişme ya da morarma gibi durumlar da gelişebiliyor. Tuzlu su ile gargara yapmak rahatlatıcı olabilir. Şayet çok şiddetli bir ağrı ve kanama durumu mevcutsa derhal doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci

Hastalar 20 lik diş çekimi sonrasında tam olarak iyileşmenin ne zaman gerçekleşeceğini de merak edebiliyor. İyileşme süresi her hastada aynı olmaz ancak 1 ila 3 hafta arasında değişen bir süreden söz edebiliriz. Özellikle çekimin yapıldığı gün sıklıkla tükürmek, sürekli olarak ağzı çalkalamak doğru değildir.

Doktorunuzun belirttiği süre boyunca yeme ve içme yasağına uymalısınız. Dişleri fırçalamak için diş çekimi yapılan günden bir sonraki günü beklemeniz gerekir ve dişin çekildiği bölgeye çok fazla baskı yapmadan dişleri fırçalamalısınız. Yaklaşık bir hafta sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durun.

Cerrahi Diş Çekimi Acır mı?

Cerrahi müdahale eşliğinde gerçekleştirilen diş çekimi işlemi esnasında hastanın herhangi bir acı ya da sızı hissetmesi mümkün olmaz. Çünkü işlem öncesinde müdahale edilecek bölgeye anestezik ilaç enjekte edilir. Bu nedenle hasta açısından cerrahi diş çekiminin gayet konforlu bir süreç eşliğinde tamamlandığını belirtebiliriz ve 20 lik dişin çekimi de yine anestezi altında gerçekleştiriliyor. Fakat işlem sonrasında hafif de olsa bir ağrı hissedilebiliyor. Bu durumda da doktorunuz tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçları kullanabilir ve ağrının kontrol altına alınmasını sağlayabilirsiniz.

Diş Çekimi Sonrası Ağrı Neden Olur?

Hastaların diş çekiminin sonrasında ağrı hissetmesi tıbbi anlamda gayet normal bir durumdur. Çeşitli tıbbi işlemler sonrasında müdahale edilen bölgede ağrı oluşması endişeye neden olabiliyor. Diş çekiminin de tıbbi bir müdahale olduğunun unutulmaması gerekir.

Bu bölgede baskı hissi ya da zonklama hissinin olması normaldir ve genellikle birkaç gün içerisinde bu şikayetler kendiliğinden ortadan kalkar. Gömülü 20 lik dişin çekimi sonrasında ağrı biraz daha şiddetli olabiliyor çünkü diş üzerindeki dokuya kesi uygulanması gerekiyor. Ancak bu durumda da ağrı hissi zamanla azalır ve kendiliğinden geçer.

İlginizi çekebilir –> All on four

Diş Çekimi Sonrası Oluşabilecek Durumlar

Diş çekimi sonrası oluşabilecek durumlar

Her diş çekiminin sonrasında vücut bazı tepkiler verebilir. Ortaya çıkan komplikasyonların bazıları tıbben normal kabul edilirken bazı durumlarda da mutlaka doktor ile iletişime geçilmesi gerekir.  Oluşabilecek komplikasyonları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Alveolit
  • Şişme
  • Kanama
  • Ağız içerisinde renk değişimi
  • Ağrı
  • Kemik parçalarının yüzeye gelmesi

Yapılan diş çekimi işlemi sonrasında şişme, ağrı ve çekilen dişin etrafındaki dokularda hafif renk değişimi olması gayet normaldir. Ancak 4 ila 5 gün geçmesine karşın şiddetli ağrı olması, şişmenin artması gibi durumlarda mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz. Yüksek ateş, kanamanın durmaması gibi durumlarda da doktorunuza bilgi vermeniz gerekiyor. Alveolit ya da kemik parçalarının kemik yüzeyine gelmesi gibi bir durum gelişmesi, doktorunuzla görüşmeniz gerektiği anlamına gelir.

Yemek Yeme Nasıl Olmalı? Ne Kadar Beklenmeli?

Anestezinin etkisinin geçmesinin ardından yemek yemenizde bir sakınca olmaz. Ancak 20 lik dişin çekimi işleminin cerrahi olarak yapılması durumunda katı yiyeceklerden birkaç gün uzak durmanız gerekebilir. Sıcak ve soğuk yiyecek ve içecek tüketiminden de uzak durmalısınız.

Kanama

Yapılan diş çekiminin sonrasında 24 saat boyunca hafif kanama olması, tükürüğünüzde kan görmeniz normaldir. Ancak kanamanın şiddetinin artması durumunda doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Baş Ağrısı

Baş ağrısı, uygulanan lokal anesteziden ya da stresten kaynaklanıyor olabilir. Ağrı kesici ilaç kullanımı durumunda baş ağrısı da kontrol altına alınabiliyor.

Ateş

Diş çekiminin ardından yüksek ateş enfeksiyon riskini akıllara getirir. Vücut ateşinin artması durumunda derhal doktorunuzla görüşmelisiniz.

Şişlik

Şişme normal bir durumdur ve soğuk kompres uygulanması şişliğin daha az olmasını sağlayabilir. Ağzın dış kısmından uygulanan soğuk komprese gün boyunca devam edilebilir.

Apse ve İltihaplanma

Elbette diş çekiminin sonrasında apse oluşması ya da iltihap oluşması istenmeyen bir durumdur. Yüksek ateş, ağızda kötü koku gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

 

Bilgin olsun –> İmplant nedir

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …