Diş Apsesi Nedir? Nasıl Geçer? Patlarsa Ne Olur?

diş apsesiAna Sayfa » Endodonti » Diş Apsesi Nedir? Nasıl Geçer? Patlarsa Ne Olur?

Diş apsesi özellikle ağız ve diş temizliğini ihmal eden kişilerde sık yaşanan bir durumdur. Bakteriyel bir enfeksiyonun gelişmesi neticesinde dişlerde ya da diş etlerinde irin birikmesi olarak tanımlanabilir. Elbette hastalar için zorlayıcı rahatsızlıklardan biridir. Çünkü daimi bir ağrıya, şişliğe ve hassasiyete sebebiyet verir. Hastada diş apsesinin olması durumunda apsenin geliştiği bölgede zonklayan bir diş ağrısı şikayeti olur.

Bu ağrının yavaş yavaş değil birden ortaya çıktığını da belirtebiliriz. Çoğunlukla kısa zamanda ağrının şiddeti artar. Apselerin nasıl teşhis edildiğini, önlemek için ne yapmak gerektiğini ya da tedavi yöntemlerini de aktaracağız. Ancak öncesinde bu sorunun belirtilerini birlikte gözden geçirelim.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak diş apsesi belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dişlerde ya da diş etlerinde ağrı olması
  • Sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet
  • Yüz bölgesinde ya da boyunda şişme
  • Yüksek vücut ateşi
  • Yemek yerken dişlerde ağrı olması
  • Diş etlerinde kızarıklık
  • Ağızda nahoş bir tat olması
  • Ağzı açmakta güçlük çekme
  • Yutkunmada güçlük çekme

Elbette yukarıda sıralanan durumlar tıbben normal kabul edilmez. Bu nedenle belirtilerden yalnızca biri kendini göstermeye başladığında bile zaman kaybetmeden diş hekimine görünmeniz gerekir. Bu sayede apseye daha erken dönemde müdahale edilebilir. Bu belirtiler hastaların beslenme ve uyku sorunları yaşamasına da neden olabiliyor. Dolayısıyla günlük hayatları hatta iş hayatları bile apseden olumsuz yönde etkileniyor.

Diş Apsesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

diş apsesi tedavisi nasıl yapılır

Hastaya diş apsesi tanısı konmasının ardından hastaya kanal tedavisi uygulanması ya da cerrahi müdahale yapılması gerekir. Bu sayede hastanın şikayetlerinin azalması da hedeflenir. Hastanın sistemik yayılımı, ağrı, yüksek ateş ya da lenf nodüllerinde şişme olması gibi şikayetleri mevcut olursa ilaç tedavisi de uygulanabilir. Uygulanan tedavilere yanıt alınamaması durumunda diş çekimi gerçekleştirilerek implant uygulamasının yapılması şeklinde bir seçenek değerlendirilebiliyor. Ancak olabildiğince mevcut dişin kurtarılması hedeflenir.

Apsenin diş aralarında oluşması durumunda apsenin temizlenmesine yönelik bir tedavi uygulanabiliyor. Apse son derece hijyenik bir şekilde temizlenir ve aynı zamanda kısa zamanda yeniden apse oluşmasını önlemek amacıyla da kök yüzeylerinin temizlenmesi sağlanır.

Sıklıkla merak edilen unsurlardan biri bu işlemler ya da tedaviler esnasında hastanın ağrı hissedip hissetmediği oluyor. Elbette söz konusu tedaviler sırasında hastanın ağrı hissetmesi mümkün olmaz. Şayet cerrahi operasyon gerekiyorsa mutlaka öncesinde müdahale edilecek bölge uyuşturulur. Bu sayede sızı hissedilmesi de önlenmiş olur.

İlginizi çekebilir –> Diş dolgusu

Diş Apsesi Nasıl Önlenir?

Hastalar için zorlayıcı olan diş apsesi bazı hususlara dikkat edilmesi durumunda önlenebilecek bir durumdur. Dikkat edilmesi gereken faktörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ağzı ve diş temizliğine maksimum düzeyde dikkat edilmelidir
  • Dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır
  • Diş aralarının temizliği için mutlaka diş ipi kullanılmalıdır
  • Ağız temizliği için gargara yapılmalıdır
  • Rutin diş muayeneleri aksatılmamalıdır
  • Diş çürüklerinin oluşması durumunda hemen tedavi edilmelidir
  • Olası bir apse şüphesi durumunda mutlaka zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır

Kaç Tür Apse Vardır? Bunlar Nelerdir?

Hastalar diş apsesi türleri hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Genel olarak apseler iki farklı kategoride değerlendirilir. Bunlar;

  • Diş kökünde biriken apseler
  • Diş aralarında oluşan apseler

Bu apse türleri arasında en sık görülen diş köklerinde olan apselerdir. Nedeni ise çoğunlukla diş çürüklerinin tedavi ettirilmemesi, ağız ve diş temizliğine önem verilmemesidir. Özellikle dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması önce diş çürüklerine ve çürüklerin tedavi edilmemesi nedeniyle de apselere sebebiyet verir. Diş aralarında oluşan apseler de genellikle benzer nedenlerden kaynaklanıyor.

Apseler Nasıl Teşhis Edilirler?

apseler nasıl teşhis edilir

Öncelikle diş apsesi için muayene yapılması gerekiyor. Aynı zamanda diş hekiminiz röntgen çektirmenizi de isteyecektir. Bu sayede apsenin ağız içerisinde ne kadarlık bir alana yayılmış olduğunun görülmesi mümkün olur. Apsenin ne durumda olduğunu ya da hangi aşamada olduğunu belirlemek için de röntgen çekimine ihtiyaç olacaktır.

Böylelikle tanı konması da mümkün olur ve uygun tedavi seçenekleri değerlendirilir. Apse durumunda erken tanı çok büyük bir önem taşıyor. Çünkü erken tanı ile bir an önce tedaviye başlanabilir ve bu sayede apsenin yayılmasının önüne de geçilmiş olur.

Bilginiz olsun –> Dişte lezyon

Diş Eti İltihabı Vücuda Yayılır Mı?

Çok sayıda kişi diş apsesi probleminin diş ve diş etleri ile sınırlı kaldığını düşünüyor. Oysa apseler tedavi edilmediklerinde vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Diş köklerinde ya da diş aralarında üreyen zararlı mikroorganizmaların vücudun diğer bölgelerine de yayılması hızlı bir şekilde olabilir. Zira diş apselerinin geç kalınmadan tedavi edilmesi işte bu nedenle çok büyük bir önem taşıyor. Hastaların az önce de değindiğimiz belirtilerden herhangi birini yaşaması durumunda diş hekimine başvurması, tedavinin de geç kalınmadan yapılmasını sağlayacaktır.

Nadir görülüyor olsa da enfeksiyonun yakın bölgedeki kemiklere yayılması da söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda mide bulantısı, yüksek vücut ateşi, kemikte şiddetli ağrı şikayetleri ortaya çıkar. Enfeksiyonun kan ile yayılması, vücudun diğer bölgelerinde de etkilenmesine sebebiyet verebilir. Sonuç olarak diş apseleri ciddiye alınması gereken sağlık sorunlarından biridir.

Diş Apsesi Patlaması Durumunda Ne Olur?

Öncelikle diş apsesi patlamasının mümkün olduğunu belirtelim. Diş kökünde ya da diş arasında biriken iltihap direne olarak boşalabilir. Bu gibi durumlarda ağıza kötü bir sıvı gelmesi, kötü tat oluşması gibi belirtiler yaşanır. Elbette en kısa zamanda diş hekimine gidilmesi gerekir. Apsenin patlamış olması, enfeksiyonun kendi kendine geçebileceği anlamına gelmez. Diş apseleri tekrarlayabilir ve tekrarlamasını önlemek için de mutlaka tedavinin yapılması gerekir.

Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

İnternet ortamında diş apsesine iyi geldiği iddia edilen çok sayıda bilgi ile karşılaşabilirsiniz. Ancak her bilginin doğru olarak kabul edilmesi ve apseye gelişigüzel müdahaleler yapılması son derece sakıncalıdır. Özellikle bitki kürleri ile diş apselerinin tedavi edilebildiği gibi bilgilere itibar etmeyiniz. Mutlaka diş hekimine gidilmeli ve tıbbi bir tedavinin uygulanması sağlanmalıdır. Bitki kullanımı, buzla soğuk kompres ya da sıcak kompres uygulamak gibi yöntemler apseyi tedavi etmeyeceği gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Diş Apsesi Antibiyotik İle Geçer Mi?

İlaç tedavisi diş apsesi durumunda ihtiyaç duyulması halinde uygulanabiliyor. Çoğu zaman antibiyotik ilaç reçete edilir ve hastanın bu ilacı doktorun önerdiği süre boyunca, önerilen dozajda kullanması gerekir. Antibiyotik ilaçların aksatılması, tedavinin başarılı olmasının önündeki bir engeldir. Dolayısıyla hastalar ilaç alımına ve ilaç saatlerine muntazam bir şekilde uymalıdır. Antibiyotik ilaçlar sadece belirli durumlarda reçete edilir. Her hasta için mutlaka ilaç tedavisi uygulanmaz.

Çok fazla yayılım göstermemiş olan, diş arası ya da diş kökü ile sınırlı olan apseler genellikle antibiyotik ilaçla tedavi edilebilir. Elbette apseye neden olan diş çürüğü gibi faktörlerin de ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için çürüğün temizlenmesi ve kalan boşluğun dolgu malzemesi ise kapatılması gerekir. Diş apseleriyle ilgili merek ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Okumanızı öneririz –> Kanal tedavisi

 

    Hemen Randevunuzu Oluşturun

    Yorum Yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    fiber post uygulaması

    Fiber Post Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?

    Fiber post uygulaması dişe kanal tedavisi yapılmasının ardından devreye giren bir işlemdir. Dişte madde kaybının çok …

    Empress kuron kaplama

    Empress Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

    Empress kuron kaplama hiçbir metal madde kullanılmadan gerçekleştirilen ve son derece doğal görünen diş kaplama çeşitlerinden …

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar

    Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir?

    Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız, diş sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. …